"Banja" na svirci Goribora u Podgorici

Bend je na binu izašao nešto prije 23 sata, a nakon kratkog "dobro veče" goriborska mašina počela je da melje uvlačeći prisutne u vrtlog raspištoljenih gitara
61 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 12:40h

Ako bismo naziv posljednjeg izdanja srpskog trip-hop/bluz sastava Goribor "Evo je banja" upotrijebili u podgoričkom žargonu bio bi to idealan opis sinoćne svirke tog benda u Montenegro pabu, prve klupske, prve u glavnom gradu Crne Gore.

Iako smo imali priliku da ga slušamo već na SeaRocku i Lake festu, sastav predvođen pjesnikom Aleksandrom Stojkovićem ST-om tek je sinoć u Podgorici i preksinoć u Nikšiću otvorio sve karte pred crnogorskom publikom. A koliko je ovaj sastav voljen u glavnom gradu pokazalo je to da ne samo da je lokal bio ispunjen do posljednjeg mjesta šarenolikom publikom, od onih starijih ljubitelja gitarskog zvuka do mladih hipstera, već se gužva stvorila ( i trajala do kasno u noć) i ispred istog.

Bend je na binu izašao nešto prije 23 sata, a nakon kratkog "dobro veče" goriborska mašina počela je da melje uvlačeći prisutne u vrtlog raspištoljenih gitara, repetativnih ritmova i ST-ove surove poetike, raskrinkavajući do posljednjeg šrafa drobilicu duša, iščašenu realnost koju živimo. Sve je tu: biznismeni sumnjive reputacije, radnici koji drhte kao miševi u strahu od otkaza, propala ljubav, pohlepa, prećutkivanje, prilagođavanje, uzaludno buđenje... Frontmen je publici tokom večeri uputio svega par riječi, jer nakon stihova iz pjesama ("ne sećam se goreg sveta od ovog koji znam, ne sećam se gorih ljudi od ovih koje znam, ne sećam se kad sam iskrenije želeo nikom više ništa da ne dam") zaista nije bilo potrebe išta da se doda.

Goribor je na klupskom nivou imao priliku i da pokaže nešto što se iz studijskih snimaka da tek naslutiti – plesni potencijal. Na momente njihova „vožnjica“ zvučala je kao tehno-bluz mantra koja je bacala prisutne u znojavi trans i završavala se „rolerkouster“ improvizacijama gitarista Uže i Pitija .

Bend je repertoar uglavnom bazirao na pjesmama sa aktuelnog albuma, a ni dva sata svirke publici nije bilo dovoljno da čuje sve favorite, pa su brojne „narudžbe“ iz mase ostale da čekaju neku sljedeću priliku.

Srpski kvartet svirku je prvi put okončao malo prije sat iza ponoći, ali je na zahtjev publike izveo „ST bluz“ sa famoznim refrenom „umjesto ku*ca imam dušu crnca“ koji su prisutni horski ispjevali. Bend je zatim najavio kraj, a i pored bučnog negodovanja publike, ubjeđivanja, čak i pokušaja fizičkog sprečavanja ST-a i družine da siđu sa bine Goribor je bio po pitanju te odluke kao i u svojoj muzici – beskompromisan.

Svirka je održana pod pokroviteljstvom platforme "Nikšićko Rock's".

Galerija

Bonus video: