Brigand: Mračni tonovi i teške gitare

Beogradski rok sastav u kojem su dva crnogorska muzičara objavio prvijenac „Zaplešimo grešnici”
172 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2013. 08:24h

Srpski alternativni rok bend Brigand, koji uz frontmena Velibora Nikolića čine dva Crnogorca - basista Ilija Kojović (ex Autogeni trening) i bubnjar Ivan Perović (ex Dr Pikasso), objavio je debi album "Zaplešimo grešnici" pod etiketom Black Planet Records sa čije Bandcamp stranice se može besplatno preuzeti i preslušati (blackplanetrecords.bandcamp.com).

Kako je za "Vijesti" kazao pjevač i gitarista Velibor Nikolić, album je sniman šest mjeseci u beogradskom studiju Underground Sound Factory pod producentskom palicom Marka Jovanovića Arthura, a iako na njemu preovladavaju mračni tonovi, atmosfera na snimanju nije bila takva.

"Bilo je istovremeno ozbiljno i opušteno, uz dosta zabave", prisjetio se Nikolić.

Brigand se ranije predstavio singlovima "Malarme" i "Okovan" koji su i ekranizovani, ali se nisu našli na albumu jer su, kako kaže Nikolić, te pjesme stare. Debi album beogradskog sastava na tragu zvuka koji je predstavljen u ove dvije numere.

"Album zvuči onako kako ja volim da davim ljude sa izrazom 'američki', znači teške gitare, atmosferični bubnjevi, puno distorzije i rifova", otkrio je on.

Nikolić je ljubiteljima tvrđeg zvuka poznat iz benda Jewy Sabatay koji je prestao sa radom nakon smrti basiste Vladimira Dimitrijevića u avgustu 2010, nakon čega je nastao Brigand godinu kasnije.

"Od Jewy Sabatay se razlikuje jer su sad u bendu neki drugi ljudi, a i ja sam stariji i želim da pravim pjesme u skladu sa svojim godinama. Brigand je nastao poslije pauze koju sam napravio, nakon smrti basiste Vladimira Dimitrijevica. Skupio sam nekako snage i nastavio dalje. Ime benda je zapravo naziv posljednje pesme Jewy Sabataya", objasnio je Nikolić.

Bend je spremio i spot za pjesmu "Voleo sam te" koji su radili Bojan Bjeloš, Marko Adamović i Marko Zorić, a koji bi trebalo da se nađe na YouTube servisu već danas.

Na albumu gostuje i američka kantautorka i klavijaturistkinja Jarboe, poznata kao član kultnog njujorškog eksperimentalnog rok sastava Swans.

"Ja i Marko, čovjek koji nam radi omote, smo je gerilski navatali, upali smo joj u bekstejdž na koncertu u Ljubljani. Ona je i ranije znala za moje radove i rado je prihvatila saradnju. Divna osoba, obogatila je pjesmu 'Tri noći'", kazao je Nikolić.

Nadaju se da će svirati i u Crnoj Gori

Do toga da veći dio Briganda čine Crnogorci došlo je spontano, kaže frontmen. "I Ilija i Ivan su se prije par godina doselili u Beograd i preko zajedničkih prijatelja počeo sam da sviram sa njima. Dobri su momci i sjajni muzičari", priča Nikolić.

Ipak, skori dolazak Briganda u Crnu Goru radi promocije albuma nije skroz izvjestan, no pjevač se nada da će se desiti tokom iduće godine. "Mi bismo rado došli u Crnu Goru i ja se iskreno nadam da ćemo sljedeće godine zasvirati tamo", kazao je on.

Galerija

Bonus video: