Suđenje za smrt Majkla Džeksona utiče na cijelu industriju zabave

Trenutno, producenti plaćaju unaprijed milione dolara izvođačima u zamjenu za veću kontrolu nad njihovim poslovima
0 komentar(a)
Majkl Džekson, Foto: Flickr.com
Majkl Džekson, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 27.09.2013. 10:21h

Tužba za ubistvo iz nehata koju je podnijela porodica pokojnog kralja popa Majkla Džeksona protiv njegovog koncertnog promotera sada je u rukama porote, a presuda bi mogla da ima dugoročne efekte na način na koji industrija zabave posluje sa njenim najvećim zvijezdama.

Suđenje koje je trajalo 21 nedelju otvorilo je prozor u privatni život i posljednje dane Majkla Džeksona i sudi se ne samo koncertnom promoteru AEG Live već i cijelom modelu poslovanja industrije zabave, kažu analitičari.

Posle završnih riječi u četvrtak, sudija je poslao porotu da donese presudu koja se očekuje iduće sedmice, a možda i ranije. Advokati Džeksonove porodice su u sudskim dokumentima naveli da bi novčana nadoknada mogla da pređe "magičnu" crtu od jedne milijarde dolara.

" Ako AEG proglase krivim, onda će ovakve kompanije biti tužene za milionske sume a to već primorava industriju da preispita svoju strukturu" kaže konsultant Džo Pijaca.

Trenutno, producenti plaćaju unaprijed milione dolara izvođačima u zamjenu za veću kontrolu nad njihovim poslovima. U tužbi se navodi da je "AEG kontrolisao Džeksonov život. Dom u kome je Džekson živeo AEG je našao, njegove finansije zavisile su od AEG-a a sva dobra bi mu bila zaplijenjena u slučaju da ne održi koncert".

Presuda bi mogla da ima strašan efekat na način na koji kompanije poput AEG kontrolišu živote zvijezda, kaže Pijaca. "Treba imati na umu da je razlog ovakvog mikromenadžmenta taj da zvezde, talenti, na najbolji način zarade novac produkcijskoj kući", dodala je ona.

Džeksonova porodica u tužbi navodi da je AEG, jedan od glavnih koncertnih promotera u svijetu, nemarno unajmio kardiologa Konrada Mareja za ličnog ljekara Džeksona i ignoriosao znake da je pjevač lošeg zdravstvenog stanja.

Majkl Džekson je preminuo prije četri godine u Los Anđelesu od prevelike doze anestetika. Marej, koji se brinuo o pjevaču dok se on pripremao za seriju 50 povratničkih "This Is It" koncerata, osuđen je za ubistvo iz nehata 2011.

Iz AEG-a navode da je Džekson imao problema sa lijekovima i narkoticima prije nego što je potpisao ugovor sa njima. Predstavnici AEG-a tvrde da nisu unajmili ili nadgledali Mareja pa da zbog toga nisu odgovorni za njegove postupke .

"Oni (AEG) su odlučili da rizikuju i zarade", rekao je u završnoj riječi advokat Džeksonovih Brajan Paniš. Pojedini analitičari smatraju da će posljedica suđenja biti ta što kompanije neće davati multimilionske iznose unaprijed već da će zvijezde zarađivati izvođenjem. Drugi pak smatraju da je finansijski pritisak kojim su izložene kompanije poput AEG preveliki za bitniju promjenu poslovanja.

Bonus video: