Soulves Records

Lazović: Danas svako može da bude zvijezda

Soulves Records je za dvije godine poslovanja objavio 30 izdanja, što autorskih albuma, što "Soulmates" kompilacija različitih producenata
130 pregleda 3 komentar(a)
Vesko Lazović, Foto: Facebook
Vesko Lazović, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.02.2019. 13:51h

Soulves Records, jedina crnogorska etiketa elektronske muzike, proslavila je nedavno dvije godine postojanja. Izdavačku kuću posvećenu ponajviše house muzici osnovao je DJ i producent iz Podgorice Vesko Lazović koji je za "Vijesti" kazao da je iza njegove etikete uzbudljivih 24 mjeseca svakodnevnog rada.

"Prezadovoljni smo postignutim. U industriji elektronske muzike to je kratak period i obično treba da prođe bar pet godina da bi se globalno pročulo za nezavisnu kuću kakva je naša. Ali mi smo prema riječima našeg glavnog distributera Beatport.com već prepoznati kao sinonim za kvalitetan zvuk i 'etiketa kojoj se kupci i ljubitelji elektronske muzike rado vraćaju'", kazao je Lazović.

Soulves Records je za dvije godine poslovanja objavio 30 izdanja, što autorskih albuma, što "Soulmates" kompilacija različitih producenata. Na njima se, prema riječima Lazovića, našlo preko stotinu autora sa svih strana svijeta, među kojima i nekih vrlo jakih, afirmisanih imena.

"Izdvojio bih Holanđanina Raudu i njegov 'True Notes' EP, najboljeg švajcarskog producenta Ferija, mađarski progressive house dvojac Sanfran D!sco, italijanski ženski dvojac Basstarget & Carmine Spera, češkog producenta Midi Killer, ali i nekolicinu mladih talenata iz Velike Britanije poput Li Gejma, Mark Nela, Oli Hodžisa...", priča on i kaže da je saradnja sa Beatportom, najvećom onlajn prodavnicom elektronske muzike, urodila plodom pa se tako kompozicija James The Cata "Toy Box" našla na 36. mjestu " Beatport Top 100 House" top liste, dok je u žanru minimal house zvuka američki producent Ghost pjesmom "Feelings" bio među prvih 30.

"Ove dvije trake smatramo kao naše odskočne daske u vrlo jakoj konkurenciji među 20.000 etiketa koje posluju u svijetu elektronske muzike", objašnjava Lazović.

On dodaje da je shvatio da nije bitno odakle etiketa posluje i da li je nezavisna ili radi pod okriljem neke korporacije, već da je bitan samo sadržaj.

"Danas svako, zahvaljujući Internetu, može postati svjetska zvijezda, samo je pitanje da li ima u studiju hit", smatra on.

Što se tiče budućih planova Soulves Recordsa, Lazović je otkrio da uskoro ulaze u do sada najznačajnije pregovore koji bi trebalo da omoguće njegovoj etiketi saradnju sa jednim lancem marketa u SAD-u u sklopu koje će dva puta godišnje objavljivati posebno pripremljene albume na vinilu i kompakt disku.

"Imamo velike planove za budućnost, jer smo od samog starta postavili jasan cilj - da budemo najbolja etiketa u ovom dijelu svijeta. I sigurni smo da sa tako jasnim ciljem i fokusom prvenstveno na kvalitet to nije nedostižno", uvjeren je Lazović.

Crnogorci najteži za saradnju

Pod okriljem Soulves Recordsa našle su se naravno i numere autora iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Iz Crne Gore, koju Lazović opisuje kao "jedinu zemlju na svijetu gdje svi koji puštaju muziku se predstavljaju kao DJ-evi i producenti", objavljena su samo dva albuma.

"Najiskrenije, voljeli bismo da to nije tako, ali sa većinom crnogorskih DJ-eva je vrlo teško razgovarati u okvirima realnog i sa nogama na zemlji, jer ovdje očigledno da postoji jedan veliki problem koji se zove ego. Rekao bih nepremostiv problem", objašnjava Lazović.

On kao primjer navodi slučaj holandskog producenta Raude sa kojim su se, kako kaže, dogovorili za nepuna tri dana oko objavljivanja albuma.

"Što nije slučaj sa pojedinim 'zvijezdama' sa ovih prostora koje su imale predloge i zahtjeve koje, siguran sam, ne bi imali ni Madona ili Majkl Džekson", otkriva šef Soulves Recordsa.

Preporučujemo za Vas