Electronic Beats: Duh Evrope u Podgorici

Ni ovaj EB nije prošao bez predstavljanja domaće scene, a ovaj put odabran je DJ Gilerz
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 14:15h

I ovog septembra Electronic Beats je u Podgoricu donio duh Evrope, bar kad je muzika u pitanju. Sinoć su se, na Stadionu malih sportova, elektro dueti Disclosure i Mount Kimbie, kao i zanimljivi alternativni pop sastav Retro Stefson nesvakidašnjim nastupima pobrinuli da izlizana floskula o glavnom gradu kao metropoli bar na kratko bude realna.

Zvijezde večeri bili su svakako britanski Disclosure, trenutno jedno od "najvrelijih" imena koje ostrvska "garage" scena nudi, a prava je rijetkost za Crnu Goru da ugosti inostrane zvijezde, a kamoli aktuelna imena.

Podgorica će ostati upamćena i kao grad u kojem se prvi put Electronic Beats održao na otvorenom, što je pokvarila kiša koja je onemogućila dio eventualnih posjetilaca da dođu. Dio prostora pred binom bio je pokriven, ali nedovoljan za sve prisutne, no za par desetina najhrabrijih koji su đuskali pred binom, kiša nije bila bauk.

"Mi volimo disko,volite li i vi?", upitao je na početku nastupa pjevač i dobio pozitivne reakcije iz publike

Prostor se tek punio kad je islandski Retro stefson izašao na binu, no to nije pokolebalo bend u namjeri da svojim organskim disko hausom natjera na ples prisutne.

"Mi volimo disko,volite li i vi?", upitao je na početku nastupa pjevač i dobio pozitivne reakcije iz publike. Bend je u 45-ominutnoj svirci uglavnom promovisao aktuelni album nazvan jednostavno “Retro stefson”, a pjevač Manuel Stefanson je na kraju svakih par numera na ovacije iz publike uzvraćao sa "hvala".

Dok su oni svirali, oko stadiona se okupljala radoznala masa koja nije znala o čemu se radi.

"Ovo je neka pecka muzika", prokomentarisao je jedan momak koji je do ulaza došao sa prijateljima, ali su odustali od ulaska.

Pojavljivanje grupe Mount Kimbie na bini dočekala je vriska u publici. Zvuk perjanica kultnog Warp Recordsa pokazao se uživo kao masivniji, moćniji i plesniji nego na studijskim snimcima, dok su Dominik Mejker i Kai Kampos, na na gitari i klavijaturama, uz pomoćnog člana, bubnjara, vodili podgoričku publiku na psihodelično putovanje kroz ambijentalne zvukove i eklektične ritmove, bez puno obraćanja prisutnima.

A onda momenat koji je najveći dio publike čekao - mladi britanski duo Disclosure očekivano je izazvao najveće ovacije i natjerao zbijene redove na ples, a kiša je konačno stala.

Svoj set otvorili su hitom "F For You", a poput nastupa Mount Kimbiea, nije bio u pitanju klasičan DJ set već su pjesme izvođene uživo uz pomoć šarenolikog inventara.

Narod na stadionu konačno se oslobodio, a žurka Disclosurea je trajala nedovoljno dugo da zadovolji njegove apetite, ali se zbog zakonskih propisa morala privesti kraju iza ponoći.

Ni ovaj EB nije prošao bez predstavljanja domaće scene, a ovaj put odabran je DJ Gilerz koji je držao masu "na vatri" između nastupa inostranih zvijezda.

Galerija

Bonus video: