Lopovi MC Marku odnijeli dio opreme sa "Asfaltiranja"

Nova energija na novoj lokaciji, kuliranje iz čistog tripa...
16 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 07:38h

Sijenku na ovogodišnje Asfaltiranje svakako je bacio nestanak opreme sa bine Pecki.

U periodu dok je trajao program na stejdžu Sky prve večeri, bina u kampu je opustošena. Sa nje su odnijeta tri zvučnika i mikseta, pa je juče umjesto DJ-eva na aerodromu vladao muk.

“U pet ujutru sam, nakon što smo završili prvi dan festivala, saznao da je oprema s bine Pecki nestala. Nije mi jasno kako se to desilo”, ispričao je MC Marko koji je pri saznanju o krađi nekoliko hiljada eura vrijedne opreme doživio šok i onesvijestio se, zbog čega je reagovala i služba hitne pomoći.

“Policija je bila na licu mjesta, ali su mi rekli da moram otići do MUP-a kako bih prijavio krađu. Zato nije bilo žurke juče preko dana, pa sam prinuđen i da otkažem žurku planiranu za 8. septembar koja je takođe trebalo da bude preko dana”, kazao je “Vijestima” MC Marko.

Drugih incidenata na Asfaltiranju nije bilo.

Druga noć: Bad Copy privukao najviše ljubitelja hip hopa >>>

"Ovo mora samo da ide na bolje"

Velikom žurkom na sportskom aerodromu Špiro Mugoša koja se tek zahuktala nešto malo prije ponoći preksinoć je počelo treće izdanje Asfaltiranja. Nova lokacija donijela je i mnoštvo novina, a posebno su joj se obradovala djeca iz naselja Vrela ribnička koja su ispred kapija dočekivala goste festivala.

“Kako ste lepi”, obično su prve riječi koje su upućivali gostima Asfaltiranja, a bacanje ruku samo je jedan od pozdrava veselih mališana koji su trčkarali stazom.

Na pitanje znaju li šta se tu dešava, malena djevojčica veselo je prokomentarisala: “Neka žurka. Disko, disko” trudeći se da kukovima isprati ritam koji su zadavali DJ-evi sa bine iz kampa.

Prvog dana na maloj bini Pecki nastupali su DJ-evi Reggaeneracija, Maraku, Phillie P, Jung B i Feloneezy. Žurka je počela još oko 13 časova, a kamperi koje su prvog dana činili uglavnom volonteri, iskoristili su to vrijeme za odmor i kuliranje.

Među prvima koje su stigle u kamp Asfaltiranja bile su dvije Podgoričanke Ivana i Bojana B, kao i njihova drugarica iz Bara Jasmina.

“Na ovo smo čekali više od godinu. Kul nam je što smo ovdje i bez obzira na to što smo iz Podgorice, htjele smo da budemo stalno tu i osjetimo prave čari kampa. Nije isto biti kući i dolaziti na koncerte i kampovati i pratiti čitavo vrijeme šta se dešava na festivalu. Ovo je ipak pravi doživljaj”, kazala je najpričljivija, Ivana. Njih tri iskoristile su besplatan autobuski prevoz kako bi stigle do aerodroma.

“Trip nam je bio da ovdje dođemo autobusom. Sem vozača i nas, na prvoj vožnji bio je još jedan momak volonter”, ispričala je Ivana i objasnila da ih nije strah da spavaju na otvorenom i to u šatoru.

“Neće se ovdje ništa desiti. Možda da smo na sjeveru u nekoj šumi i bilo bi nas strah da prenoćimo u šatoru, a ovdje smo na sigurnom”, dodaje njena drugarica Bojana B.

Prema njihovim riječima sve je super osmišljeno, a prvi dan u kampu su iskoristile da se ispričaju.

“Malo smo i igrale, jer ovdje nijesmo došle da bismo bile viđene, već da bismo se provele “, potvrdila je Ivana koja je prije Asfaltiranja bila i na festivalu u Ulcinju.

Prvog dana, makar preko dana, od posjetilaca “svi su bili siti”, pa radnici zaduženi za ketering, nijesu imali posla do uveče.

“Pripremili smo dosta hrane i pića, jer po procjeni organizatora, manifestaciju bi tokom tri dana trebalo da posjeti oko četiri hiljade ljudi. Piva neće faliti, a pripremili smo sendviče. Preko dana promet je bio slab, ali smo svakako fokusirani na večenje žurke”, kazao je za Vijesti Ranko Žugić, iz firme zadužene za dostavu hranu.

Za razliku od dnevne žurke, večernjoj bi pozavidjeli i mnogo veći festivali. Ni utakmice košarkaške i fudbalske reprezentacije nijesu spriječile najveće ljubitelje hip hopa da na vrijeme dođu na aerodrom. Možda i zbog toga što koristeći beplatan autobuski prevoz i nijesu mogli puno da biraju kad će stići, jer se za Asfaltiranje kretalo u 20:30, 21:10 i 21:50 sati ispred Sahat kule. Oni koji su u provod krenuli malo kasnije, želeći da čuju glavne zvijezde, dolazili su taksijem ili svojim kolima.

Binu Sky nastupom je otvorio Podgoričanin Balša Krkeljić, poznatiji kao Sivilo koji je svojim prvim nastupom pred sugrađanima bio prezadovoljan i priznao da je pred sam nastup imao tremu.

“Imali smo zanimljiv koncept sa bubnjarem i samim tim i dobar vibe, a nadam se da ću u narednom periodu napraviti i čitav bend koji će me pratiti na nastupima “, obećao je Sivilo koga su fanovi dočekali na samoj kapiji kako bi se slikali s njim i dobili autogram.

Raspoložen za druženje sa fanovima i novinarima bio je i Bvana koji je prve večeri nastupio sa Prti Bee Geeom.

“Meni je ovo do jaja. Prvi put sam u Podgorici, sviđa mi se kako je sve organizovano i što se MC Marko bori da hip hop kultura dobije svoje mjesto i u Crnoj Gori. Mnogo mi je drago što sam ovdje”, nije krio oduševljenje Bvana.

“Ovo mora samo da ide na bolje. Hip hop je urbana kultura, tako da svi koji su odrasli u urbanim područjima, htjeli to ili ne, su u tome. Treba samo mi izvođači da ih osvijestimo kad je način izražavanja u pitanju, a ostalo sve dolazi samo”, smatra Bvana.

Drugog dana festivala nije bilo dnevne žurke, pa su posjetioci ostali uskraćeni za nastupe Mr. Montecha, Chew The Fat Crew, Šarla, Rex Regis, 2 Beat i Med b2b. Druženje je nastavljeno sinoć poslije 21 sat kada su nastupili Urban Roots, Maraku, Krankšvester, Bad Copy, Phat Philliei i Elijah & Skilliam.

Iako je planirano da festival traje tri dana, žurkom sinoć na bini Sky koja je završena u ranim jutarnjim satima, okončano je treće izdanje Asfaltiranja.

Sve je carski

Prvo veče Asfaltiranja propratio je i Timbe iz sastava Bad Copy koji je nastupio sinoć. Timbeu će ovo biti drugi nastup na Asfaltiranju, jer je sa Ajs Nigrutinom zatvorio prvo izdanje ovog festivala. On nije krio da je srećan što je opet u Podgorici i što će se družiti sa ljubiteljima hip hop kulture.

"Super je nova lokacija, a posebno mi je drago što sad manifestacija traje duže. Prve godine, taman kad se žurka zahuktala, morali smo da završavamo. Ovoga puta napravićemo spektakl", obećao je Timbe.

Zamjerka na prvi festival bila je to što je falilo piva.

"Treba napojiti nas alkoholičare, ali biće dobro. Mora biti", siguran je on.

Inače, nastup Bad Copy-ja dug je publici od prošle godine, s obzirom na to da su zbog saobraćajne nesreće u Hrvatskoj i velikog zastoja u posljednjem trenutku otkazali, a umjesto njih prošlo izdanje Asfaltiranja zatvorili su Prti Bee Gee. Nastup u Podgorici iskoristili su da promovišu nove pjesme koje je nakon Nikšića, imala priliku da čuje i podgorička publika.

"U Nikšiću je bilo carski, super su nas prihvatili i na festivalu i po gradu. Očigledno je da nam ide u Crnoj Gori, a u oktobru dolazimo u Maksimus", obećao je Timbe, kome su se Sky Wikluh i Ajs Nigrutin zbog obaveza pridružili tek juče pred nastup.

"Ja sam došao ranije da malo iskuliram i družim se sa Markom, jer ovdje je sve carski", zaključio je Timbe, prije nego što su ga vjerni fanovi koji su strpljivo čekali da novinari odrade intervjue, dočekali da se slikaju sa njim.

Galerija

Bonus video: