"Jazz festival Herceg Novi" 26. i 27. avgusta

Koncerti će biti održani u Dvorani Parki i na Trgu Mića Pavlovića (Trg od muzike) u Starom gradu
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2013. 13:13h

Jazz Festival Herceg Novi koji se organizuje prvi put, biće održan 26. i 27. avgusta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

„Ideja o organizovanju ovog festivala dugo je lebdila u vazduhu, ali su bile potrebne razne sinergije da bi se ona kristalizovala i da bi došlo do njene realizacije“, kazao je na jučerašnjoj konferenciji jedan od organizatora Dragomir Carlo Đorđević.

On je objasnio da su u Muzičkoj školi gdje radi kao profesor prije dvije godine počeli sa džez kursom, a i da je ideja o festivalu tu i začeta, ali joj je bilo potrebno vrijeme da se artikuliše.

„Inicijativa Muzičke škole i Antonija Pušića - Ramba Amadeusa koji je organizovao tim koji je pripremio prvi Jazz festival u Herceg Novog, biće realizovana na najbolji način. Sve smo pripremili u rekordnom roku“, kazao je Đorđević.

Pojašnjavajući da su u nastavni program kao izborni program uveli džez i da već imaju dvije grupe džezera, Nađa Karadžić direktorica Muzičke škole je konstatovalo da je otud i najprirodnije bilo da iz te ustanove i potekne inicijativa o džez festivalu u Herceg Novom.

„Animiramo učenike da pored klasične muzike slušaju i sviraju prelijepu džez muziku koja je vrlo spojiva sa klasičnom muzikom. Realizacija ovog programa tekla je spontano, ali i na radost Muzičke škole i svih nas došli smo do nekog začetka uz pomoć Ramba Amadesua, Dragana Đorđevića, Jovice Rašovića i Zagorke Šiler koji su za kratko vrijeme uradili veoma mnogo“, istakla je Karadžić.

Zadovoljan što je i grad podržao inicijativu o džez festivalu, Jovica Rašivić je pojasnio da je zalaganje tima koji je radio na organizovanju muzičke fešte u Herceg Novom bilo "u želji da Herceg Novi okupi ljude koji vole džez", uvjeren da će mnogi ljubitelji podržati festival.

Zagorka Šiler ističe da su "u cijelu priču ušli malo bojažljivo" bez obzira na široku podršku uz čiju su pomoću uspjeli da u veoma kratkom roku organizuju festival koji će ove godine trajati dva dana. Ona se nada da će već slijedeće godine okupiti više učesnika i da će trajati duže.

Dijana Krivokapić direktorica JU Herceg Fest je naglasila da će na „hercegnovskoj kulturnoj sceni uvijek biti mjesta za nove i kvalitetne festivale koje će oni podržati.

Na prvom Jazz Festivalu nastupiće Branko Marković i Ivan Aleksjević Pančevac iz Srbije, Filippo Rudolfi iz Italije, Michael Supnick iz SAD-Italija i iz Crne Gore Dragomir Carlo Đorđević, Miodrag Šule Jovović i Zoran Ćele Ćetković.

Koncerti će biti održani u Dvorani Parki i na Trgu Mića Pavlovića (Trg od muzike) u Starom gradu. Ulaz je slobodan, a pocetak koncerta obje večeri u 21 sat.

Galerija

Bonus video: