Bedem fest: Bez para i kompromisa

Na konkurs organizatora se odazvalo preko 70 volontera koji će pomoći realizaciju festivala
4 komentar(a)
Darkwood Dub, Foto: Stanislav Milojković
Darkwood Dub, Foto: Stanislav Milojković
Ažurirano: 21.08.2013. 11:00h

Četvrto izdanje Bedem festa, koje će se tradicionalno održati na staroj tvrđavi u Nikšiću petak, 6. i subotu, 7. septembra, biće najozbiljnija epizoda ove manifestacije sada i okupiće 24 izvođača iz Crne Gore i regiona.

Organizatori su saopštili da će zvijezde festivala biti srpski bendovi Kanda, Kodža i Nebojša koji će nastupiti u petak, odnosno Darkwood Dub koji će svirati dan kasnije. Osim njih, nastupiće hrvatski Fjodor, crnogorski bendovi Manitou, Zoon politikon, Off Duty, Hipotalamus, Beer & Steel, Mikrokozma, Abzofran i Punkreas, te DJ-evi Freaky Funk, Marek Tripkowsky i Chicha.

Kompletan lajn ap biće poznat iduće sedmice, saopšteno je iz organizacije festivala.

"Festival se održava tradicionalno prvog vikenda u septembru, kao sastavni dio Septembarskih dana kulture, što je manifestacija koja se svake godine u Nikšiću održava pod pokroviteljstvom opštine. Bedem fest biće najmasovniji događaj u okviru te manifestacije", kazao je Petar Šundić, generalni direktor i idejni tvorac Bedem festa.

On je saopštio da će muzički program počinjati u 18 časova, a završavati tri sata iza ponoći. Ono što je karakteristično za Bedem fest je da ja u pitanju nekomercijalna manifestacija i ta tradicija će se održati i ove godine, pa će u skladu sa naslovom ovogodišnjeg izdanja "No Money, No Compromise" ulaz biti besplatan.

Svi crnogorski bendovi učesnici pristali su da nastupe bez honorara kako bi podržali ideju, a na konkursu ranije objavljenom odazvalo se preko 70 volontera koji će pomoći realizaciju festivala, saopštio je iz organizacije.

"Nažalost, nijedan crnogorski privredni gigant, osim pivare Trebjesa i brenda Jack Daniel's nije odazvao na naše molbe za finansijsku pomoć, međutim ponosni smo i zahvalni svima onima koji su nas makar i skromno podržali", kazao je Šundić.

Kanda, Kodža i Nebojša će biti zvijezde prve večeri

Prema njegovim riječima, ove godine će u okviru Bedem festa osim muzičkog biti sproveden i ekološki program u saradnji sa NVO "Ozon".

"Upustićemo se u čišćenje Bedema i na taj način pokušati da podignemo svijest ljudi o sredini u kojoj žive i probati da ih natjeramo da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine", objasnio je Šundić.

Ova godina, kaže, donosi brojne novitete. Tako će organizacija biti mnogo ozbiljnija organizacija, jača tehnička oprema, a koncerti će se održavati na velikoj sceni Bedema, što ranije nije bio slučaj.

"Festival je prvi put regionalnog karaktera, dakle nastupiće bendovi koji nisu iz Crne Gore. Što se tiče crnogorskih bendova, prvi put će nastupati bendovi koji nisu iz Nikšića. U okviru festivala podgorički bend Zoon politikon premijerno će predstaviti spot za pjesmu 'Čovjek pas' sa aktuelnog albuma 'Rupe u glavi', dok će nikšićki Marble promovisati album čije objavljivanje se može očekivati uskoro", otkrio je Šundić.

Novitet je i da neće biti zastupljen samo rokenrol, već je prostor dobila i elektronska muzika, pa će obje večeri zatvoriti DJ-evi.

Bedem fest pokrenut je prije četiri godine. U svojoj prvoj epizodi trajao je jedan dan i bio posvećen grupi EKV, pa se preko 50 nikšićki muzičara okupilo i sviralo obrade legendarnog benda. Sljedeće godine nikšićki muzičari su svirali obrade svojih omiljenih grupa, da bi se prošlog ljeta bendovi iz grada pod Trebjesom predstavili sa autorskim materijalom, a festival je trajao dva dana.

Veliko interesovanje za nastupe

"Crnogorski bendovi će svirati isključivo autorski materijal, neki prvi put u karijeri. Moramo se pohvaliti da je za nastup na Bedem festu je vladalo ogromno interesovanje, a mi smo se prije svega trudili da ispoštujemo one koji su gradili temelje festivala - nikšićke bendove", objasnio je Šundić.

On je kazao da očekuje da Bedem fest ove godine posjeti minimum tri hiljade ljudi, a organizatori su ponosni i na činjenicu da su u mjesec dana od kada je napravljena Facebook stranica ove manifestacije (www.facebook.com/BedemFestNiksic) prikupili preko 1100 fanova.

Bonus video: