Letu štuke: Nacionalizam je profitabilan i u svijetu, a kod nas pogotovo

Frontmen Dino Šaran objašnjava kako vidi stanje u društvu koje ga je inspirisalo za novi singl
1 komentar(a)
Letu štuke, Foto: Filip Roganović
Letu štuke, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.07.2018. 18:39h

Sarajevski bend Letu štuke pustio je u etar još jedan singl sa nadolazećeg albuma. Nova numera nosi naziv “Bočice”, muziku i tekst potpisuje frontmen sastava Dino Šaran, a aranžman je povjeren klavijaturisti benda Bojanu Ahacu.

U ovoj pjesmi Šaran opisuje koliko smo licemjerni i površni, a na pitanje da li ga je inspirisala konkretna ili ipak sveopšta situacija, za “Vijesti” kaže:

“Inspiracija je opšta situacija, ali i mnoge konkretne koje su bile grozne. Ima ovih ubistava, nekažnjavanja počinilaca, totalne korupcije, apsolutno marionetskih vlada koje su pokupljene, zatim ucijenjenih političara, naroda bez nade jer sve je to isti jezik, sličan očaj, ali druga vjera, a vjera je i onako privatna stvar”, opisuje trenutnu situaciju Šaran.

Sve je to dodatno pogoršala, kaže, priča o ulasku u Evropsku uniju.

“Ulazak u Evropsku uniju uslovljava i drugu stvar - da svaka od članica pokaže prave strane mentaliteta i osobine, čak i one skrivene. Tako se dešava i nama, što smo bliži Evropskoj uniji, to je nacionalizam sve jači. Postoje evropske zemlje kod kojih nacionalizam nije tako razvijen, kao i one kod kojih je više izražen. A kod nas je to stanje koje se stalno vraća, kao zaliječena bolest, tako da rješenja nemam, kao ni mnogi. Ne znam da li iko ima rješenja, jer su konci u tuđim rukama, pri tom ne mislim na lokalne političare, već na globalnu vlast”, kritikuje Šaran.

Ovu numeru, potput drugih pjesama Štuka, mnogi će pjevati, a na pitanje da li smatra da će svi shvatiti poentu, sagovornik “Vijesti” kaže:

“Ko shvati shvatiće. Shvatiće manji broj ljudi koji ovdje žive, shvatiće oni naši koji žive vani. Neki će i to mrzjeti, neće im prijati priča, nekima je to pase jer ovo je vrijeme trenda. Čak i one loše stvari koje su nesojske i apsolutno su kršenje svih ljudskih prava su opravdane ako su profitabilne. Nacionalizam je danas profitabilna kategorija i u svijetu, a kod nas pogotovo”.

Ovo je već treći singl sa albuma koji će uskoro biti objavljen, a prije “Bočica” publika je zavoljela numere “Bože zdravlja” i “Supermarket”.

“Album izlazi na jesen, ne znamo tačan datum još. Publiku prije toga očekuje još jedan singl koji će se pojaviti zajedno sa njim. Mi smo već na turneji, ali će ona biti prekinuta na nekoliko mjeseci kako bismo završili izdanje, a čim objavimo nove pjesme, vraćamo se svirkama”, poručuje Šaran.

Na pitanje hoće li u okviru turneje uskoro posjetiti i Crnu Goru, on odgovara:

“Sigurno, jer tamo je naša vjerna i strastvena publika. Volimo da sviramo u Crnoj Gori, pa je to neobilazna destinacija. Svirali smo u Crnoj Gori od A do Ž, ostao je veoma mali broj mjesta gdje nijesmo nastupali. Vrlo rado ćemo se odazvati čim bude poziva i čim se se organizujemo, eto nas kod vas”.

Nakon albuma “Brojevi računa” iz 2011. godine, Štuke su 2014. godine objavile singl “Padaj”. Iako je publika brzo zaboljela ovu pjesmu, ona se ipak neće naći na novom projektu.

“Numera “Padaj” bila je dio kompilacije “The Best Od Letu štuke” koja se pojavila na tržištu u proljeće prošle godine pod etiketom izdavačke kuće ‘Menart’. Tada je bila bonus track, tako da je neće biti dio novog albuma”, otkrio je Šaran.

Prodaju se mržnja, tuga i sukobi, ljubav ne prolazi.

U jednom stihu novog singla Šaran se osvrće i na situaciju na muzičkoj sceni, pa kaže da u pjesmama više ni riječi nijesu važne, a koliko ga to kao autora pogađa otkriva:

“To je samo konstatacija, ali daleko od toga da mi to ubija volju da stvaram. Imam svoj autorski rad i sve što radim je umjetnički poriv, tako da tu nikad nije bilo nikakve kalkulacije. To je stari način i pristup kantautorskoj muzici. Međutim, kod ove pjesme sve je otišlo u političkom pravcu. Znamo sve kako je i šta je u XXI vijeku, ne treba se tu situacija previše objašnjavati. Kome je jasno jasno je, nacionalizam je brend, prodaje se mržnja, tuga, sukob. Dobro i ljubav ne prolazi. Mislim da je i generalno u svijetu tako, ali kod nas je to posebno izraženo jer je poneblje ‘trusno’ sa tim multireligionostima”, smatra on.

Bonus video: