Royal Music Fest na Cetinju prošao odlično: Sljedeće godine svjetski izvođači

Fest ispratilo oko 10 hiljada ljudi, organizatori prezadovoljni i nadaju se jačoj finansijskoj podršci
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 19:05h

Drugom epizodom Royal Music Festa (RMF), koji se održao od 9. do 11. avgusta na Cetinju, zadovoljni su i organizatori i učesnici. Festival je koncertom Zabranjenog pušenja zatvoren u nedjelju veče, a tri dana festivala je prema procjeni organizatora ispratilo oko 10 hiljada ljudi.

"Jako smo zadovoljni posjećenošću i energijom koju je publika podijelila sa izvođačima, nije se desilo da smo promašili u izboru bendova ili da nisu bili dobri koncerti. Kapacitet Ljetnje pozornice je toliki koliki jeste, može biti veći jedino u specijalnim slučajevima. Prošle godine je bila posjeta oko 9-10 hiljada ljudi, tako i ove. Mislim da će to postati tradicija što se tiče ovog festivala", kazao je Balša Vojičić, predstavnik Prijestonice u organizaciji, koja u saradnji sa agencijom "Confortably Numb" stoji iza RMF-a.

Prema riječima Vojičića, publika je ove godine u mnogo većem broju ispratila takmičarske bendove, a i takmičari su bili zadovoljni pozitivnom reakcijom prisutnih jer nisu znali što da ih očekuje, s obzirom da su prvi put svirali na Cetinju.

Vojičić je za "Vijesti" kazao da je bendovima pružena puna pažnja sva tri dana, što su oni uzvratili dobrom svirkom, a između ostalog muzičari su upoznati sa ljepotama i istorijom Cetinja. Prema njegovim riječima, bendovi su se sjajno družli i sve je proteklo u pozitivnom takmičarskom duhu i druženju što je, kako je naveo, i cilj festivala.

Ove godine svirke takmičarskih bendova su snimane, pa je Vojičić najavio i mogućnost objavljivanja DVD-a sa audio-vizuelnim zapisom njihovih nastupa. Planiranje sljedećeg izdanja festivala slijedi krajem ove godine, a ono bi trebalo da okupi internacionalne bendove.

"Prve dvije faze su uspješno protekle i za treću želimo da se potrudimo da na Cetinje dovedemo bendove makar iz Evrope, ako ne i šire, ako bude sreće da se što se tiče finansija dobro organizujemo i dobijemo još bolju podršku. Nije nam problem da dovedemo svjetske bendove, imamo i volje i snage i želje i kontakte, finansije su glavni faktor zašto tako nešto ne može da se realizuje kod nas", kazao je on.

Vojičić je dodao da je ove godine Prijestonica imala i mali vid promocije po regionu kroz festival na taj način što su organizatori obišli gradove iz kojih su došli izvođači i ostvarili kontakte sa gradskim upravama.

Jedini peh ove godine je što Royal Music Fest nije ugostio zagrebački The Rock Flock, bend koji je trebalo da učestvuje u takmičarskom dijelu.

"U tom bendu su dvije sestre koje su se koliko sam upućen na ličnom nivou sukobile i bend je odlučio da ipak ne dođe. Nadam se da se neće takav slučaj ponavljati, mada nemamo straha jer su pod ugovorima obje strane - i organizator i izvođači", objasnio je Vojičić.

Pobjednici i dalje u šoku

Stjepanu Krznariću, bubnjaru grupe Sane koja je pobijedila u ovogodišnjem izdanju Royal Music Festa, uzbuđenje se moglo osjetiti u glasu i dan nakon finalne večeri pomenute manifestacije.

"Mi smo i dalje u šoku i nismo očekivali pobjedu, iskreno. Oduševljeni smo. Poluotvorenih usta smo izašli na binu, izgurao nas je jedan dečko koji nam je rekao da smo pobijedili, a mi smo mislili kad smo čuli ime našeg benda da govore ko je drugi ili treći", prisjeća se Krznarić. Zagrebački bend je dobio najviše glasova osmočlanog žirija, među kojima su bili i predstavnici bendova takmičara, za samo jedan bod preteknuvši bosansko-hercegovački sastav Dede Putra. Kao nagradu Sane je osvojio tri hiljade eura.

Krznarić nije znao da kaže što bend planira da učini sa nagradom, objasnivši da još uvijek pokušavaju da se naviknu na činjenicu da su pobijedili. Bubnjar hrvatske grupe RMF je opisao kao fantastičan, kao "najbolji festival tog tipa ne kojem je ikad njegova grupa učestvovala". "Svi bendovi su bili vrh - i ko bendovi i ko ljudi. Organizacija fantastična, Cetinje prekrasno. Ne možemo biti više oduševljeni", kazao je on i otkrio da je upravo grupa Dede Putra bila njegov favorit za prvo mjesto.

Organizatori RMF-a kažu da im je cilj da uspostave komunikaciju između mladih bendova, a da u tome i uspijevaju pokazuje i to da je Krznarić "Vijestima" kazao da su kontakti uspostavljeni i da već jedni drugima ugovaraju svirke u svojim gradovima.

Na nogama do kraja

Nakon proglašenja pobjednika takmičarskog dijela festivala, u nedjelju veče na Ljetnjoj pozornici ispod Orlovog krša prvi put je zasvirao sarajevski bend Zabranjeno pušenje.

Već sa prvom pjesmom čitava Ljetnja bila je na nogama i do kraja svirke pjevala u jedan glas sa frontmenom Sejom Seksonom hitove kao što su "Pišonja i Žuga", "Sa one strane ulice", "Možeš imat moje tijelo", "Zenica bluz", "Jugo 45"...

Bend je odsvirao dva sata "regularnog" koncerta, a zatim se vratio na bis i odsvirao još par pjesama, da bi oko jedan sat iza ponoći zaista okončao svirku i pored toga što je publika bila željna da odsluša i otpjeva još koju pjesmu kultnog sastava.

Galerija

Bonus video: