Zagrebački bend "Sane" pobjednik Royal music festa

Pored benda "Sane" u su bili i Dark Sky, Vanja Radovanović i bend i Dede Putra
4 komentar(a)
Royal Music Fest, Cetinje, Foto: Marija Kapa
Royal Music Fest, Cetinje, Foto: Marija Kapa
Ažurirano: 12.08.2013. 09:16h

Drugi po redu Royal Music Fest završen je sinoć na Ljetnjoj pozornici ispod Orlovog krša na Cetinju, a nekoliko hiljada ljudi uživalo je slušajući sarajevsko Zabranjeno pušenje koje je zatvorilo festival.

No, prije nego što je scenu osvojio Sejo Sexon i družina, cetinjska publika još jednom je imala priliku da čuje četiri najbolja benda drugog Royal Music Festa. Takmičarki dio otvorio je zagrebački bend Sane. Iako su u polufinalu obećali da će, ukoliko prođu dalje, svirati isključivo brze pjesme, nastup u finalu počeli su baladom Ostani, a period između te i sljedeće pjesme iskoristili su da pokažu da su odlični zabavljači pjevajući u dva glasa a capella.

"Meni su rekli da nije pametno piti pivo na sceni, ali mi smo rok bend", kazao je bubnjar nazdravljajuči publici. Nakon obrade Šobićevog Hrama ljubavi, Sane su se odlučile za još jednu, i to pjesmu Dina Dvornika “Ja bih preživio”. Kao što su pretpostavili, publika je znala Dinov hit, a najglasniji su bili članovi benda Indigo pop.

Pošto su zagrepčani zagrijali masu, došao je na red da se čuje zvuk iz Kosovske Mitrovice. Sastav Dar Sky nastup je počeo svojom pjesmom Vječno zaspali, a onda su I oni poželjeli da pokažu da, sem svojih pjesama imaju na repertoaru i neke stare rok hitove, pa su natjerali publiku da sa njima pjeva “Sav moj bol” EKV-a.

"Hvala svima koji su nas pozvali, drago nam je što smo imali priliku da budemo dio ovog festival, što smo upoznali neke divne ljude, a to je vrednije od tri hiljade eura", konstatovao je Milan, pjevač Dark Skyja.

U toku svog nasupa još jednom su odsvirali i Miladinovu Četu ludaka. Treći po redu nastupio je Vanja Radovnović sa bendom koji je na RMF-u imao premijeru još jedne pjesme koja će se naći na njegovom albumu. Pored Šobićeve Marije, kao i numere Mazohista koju često svira na nastupima, predstavljanje je završio svojim starim hitom “Jedno izvini ne mijenja ljude”.

Takmičarski dio zatvorio je bend Dede Putra koji su na Ljetnjoj imali najviše navijača. Za razliku od polufinala, pjevačica benda je u finalu dobila značajniju ulogu, pa je sem Šobićeve, pjevala dionice i u ostalim pjesmama među kojima je i numera koju su uradili po uzoru na krajinske napjeve. Kako im se svidjela Crna Gora i publika uopšte, pošto su završili nastup, obećali su da će uskoro doći opet.

Osmočlani žiri, među kojima su bili i predstavnici bendova takmičara, najviše glasova dodijelili su bendu Sane. Tročlanom sastavu ček je uručio direktor festivala Dragan Bulajić, a članovi benda su istakli da im je ovo prva nagrada, te da su njihovi favoriti bili Dede Putra koja je od pobjednika izgubila za samo jedan bod.

Nakon proglašenja pobjednika, na Ljetnjoj pozornici ispod Orlovog krša po prvi put je zasvirao sarajevski bend Zabranjeno pušenje. Već s provm pjesom čitava Ljetnja bila je na nogama i pjevala u jedan glas sa Sejom Pišonja i Žuga, Sa one strane ulice, Možeš imat moje tijelo, Zenica bluz, Jugo 45, Šokiraš me majke mi, Karabaja i mnoge druge. Dva sata ni Sejo koji je bio veoma raspoložen, ali ni bend nijesu stajali misleći da će sa numerom Ibro završiti koncert. Ali to je bila loša procjena, jer publici nije dugo trebalo da ih vrati na bis kako bi otpje pjevali još nekoliko pjesama. To što su svirali do jedan sat poslije ponoći publici nije bilo dosta, međutim, poklon koji su imali nakon pjesme Dan republike zaista je označio kraj koncerta i ujedno i kraj festivala koji su organizovali agencija Comfortably Numb i Prijestinica Cetinje.

Bonus video: