Putujuća izložba eksponata Dejvida Bouvija

Izložba "David Bowie Is" trenutno je u londonskom V muzeju, i tamo će ostati do subote. Osoblje kaže da je zbog velikog interesovanja radno vrijeme muzeja produženo
72 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Bouvi, Foto: Newsbsradio.com
Dejvid Bouvi, Foto: Newsbsradio.com
Ažurirano: 07.08.2013. 08:24h

Putujuća izložba eksponata iz čitave karijere Dejvida Bouvija, za kojom u Londonu vlada pomama, posjetiće sljedeće godine SAD, ali će moći da se pogleda samo u Čikagu.

Izložba "David Bowie Is" trenutno je u londonskom V&A muzeju, i tamo će ostati do subote. Osoblje kaže da je zbog velikog interesovanja radno vrijeme muzeja produženo do 22 časa, a da je izložbu do sada vidjelo oko 300.000 ljudi.

Postava se zatim seli u Art galeriju Ontarija u Torontu, a potom u Muzej slika i zvukova u Sao Paolu.

Sljedeći je Muzej savremene umjetnosti u Čikagu - od septembra 2014. do januara 2015, a za njim idu Pariz i neodređeni grad u Holandiji. "David Bowie Is" je prva međunarodna retrospektiva karijere ovog kantautora, koji je karijeru započeo 1963. godine, ali je prve plodove slave ubrao tek 1969. godine s hitom "Space Oddity".

Izložba obuhvata više od 300 eksponata: tekstova pjesama u rukopisu, originalnih kostima, dizajna albuma, dizajna koncertnih pozornica i tako dalje.

Poslije 10 godina pauze - koja je često tumačena kao njegovo potpuno povlačenje - Bouvi se neočekivano vratio sa singlom "Where Are We Now" i albumom "The Next Day" s kojim je postigao veliki uspjeh. Bouvi, međutim, ne komunicira s medijima i ne daje signale da će držati koncerte.

Bonus video: