Royal music fest: Raznolikost će privući publiku

Svoj bend i rad, predstavili su članovi sastava “Sane” iz Hrvatske, “6. čulo” iz Srbije i “New Citizens” iz Slovenije
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2013. 15:54h

U takmičarskom dijelu “Royal music festa” koji će se od 9. do 11. avgusta održati na Ljetnjoj pozornici na Cetinju, nastupiće osam bendova iz Crne Gore i regiona, a čitaocima “Vijesti” svoj bend i rad, predstavili su članovi sastava “Sane” iz Hrvatske, “6. čulo” iz Srbije i “New Citizens” iz Slovenije.

“Naš bend je mješavina elektronike i analogne muzike. Ima semplova koji se spajaju sa zvukovima saksofona, naravno u svakoj pjesmi u prvoj liniji je vokal, a opet teško je opredijeliti se za jedan pravac. Mi sebe nazivamo 'indi' bendom”, objasnio je basista slovenačkog benda Goran Bijelić.

“New Citizens” će kao i svi ostali sastavi dobiti 20 minuta za predstavljanje pred žirijem i publikom, a u okviru kojih će izvesti i jednu od pjesama Miladina Šobića, kojem je ovogodišnji festival i posvećen.

“Uz tri autorske stvari, izvešćemo Šobićevu 'Svetozara Markovića 39', koja nam se odmah svidjela i malo smo je prilagodili našem zvuku i produkciji”, istakao je on i dodao da ranije nisu slušali pjesme crnogorskog kantautora.

“Tek smo se sad upoznali sa njegovim radom i super je. Malo smo odaljeni ovdje u Sloveniji pa nismo naišli na pjesme tog kantautora. Nadam se da će još raditi, čuli smo da je imao zdravstvenih problema”, rekao je Bijelić.

Članovi sastava “Sane” izabrali su “Hram ljubavi”, koju će izvesti uz svojih šest pjesama od kojih su tri na engleskom.

“Ta Šobićeva stvar veoma odgovara našem senzibilitetu i muzici. Bio nam je prije neki dan drug na probi dok smo je svirali, mislio je da je naša. Svaku pjesmu obradimo na svoj način i prilagodimo je”, ispričao je Stjepan Krznarić, čiji je bend i pored autorskih pjesama poznat po obradama.

“To se slučajno dogodilo. Kada je na našu žalost preminuo Dino Dvornik, zvali su nas da u njegovu čast odsviramo njegovu pjesmu. Nakon toga su nas počeli zvati iz klubova da sviramo obrade, a pošto niko od nas nije imao stalni posao, rekli 'što da ne'”, otkrio je muzičar čiji je bend prvi album iz 1997. snimio u Kanadi na engleskom.

“6. čulo” je bilo predgrupa francuskoj pjevačici Zaz u Beogradu, a pjevačica Todora Stojinović kaže to im je bio vjetar u leđa.

“Bend se sastoji od četiri člana. Ja sam vokal i sviram akustičnu gitaru, a moja tri prijatelja sviraju kontrabas, bubanj i tamburicu”, pojasnila je ona, dodajući uz smijeh da sebe često nazivaju “šansonjersko – ciganskim rok sastavom”.

“Izvešćemo tri autorske pjesme od kojih se jedna već vrti na radijima i naravno jednu fantastičnog crnogorskog kantautora Miladina Šobića, 'Ne pokušavaj mjenjat me'”, otkrila je ona.

Stojinović je dodala i da je poslušala pjesme konkurencije i da su utisci pozitivni.

“Sviđa nam se raznolikost, a to je dobro i za publiku”, prokomentarisala je muzičarka.

Njeno mišljenje dijeli i Bijelić, koji kaže:

“Slušali smo pjesme svih bendova i sve je originalno, svi su interesantni. Više različitih stilova. Veoma nam je drago što smo pozvani na festival i što ćemo upoznati ostale izvođače i muzičare, jedino se znamo sa članovima 'Indigo popa' sa kojima smo nastupali na 'Demo festu' u Banjaluci i ostali smo u kontaktu”.

Pored ova tri benda, u takmičarskom dijelu “Royal music festa nastupiće i “Indigo pop” i “Vanja Radovanović & bend” iz Crne Gore, “The Rock Flock” iz Hrvatske, “Dede Putra” (BiH) i “Dark Sky” sa Kosova, dok će u revijalnom dijelu nastupiti “Osvajači”, “Zabranjeno pušenje” i “Van Gogh”. Ulaz na sve tri večeri biće besplatan.

Galerija

Bonus video: