Dejvid protiv Golijata: Bouvijev šamar američkom oružanom lobiju

Ključni trenutak dolazi kad Bouvi digne gitaru/pušku iznad glave - Lusi Džouns taj momenat iz spota poredi sa fotografijom Čarltona Hestona
85 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2013. 07:34h

Britanski kantautor Dejvid Bouvi, poznat po pjesmama i spotovima čije poruke nisu "na prvu loptu", svoj novi spot je, izgleda, uperio protiv Nacionalne asocijacije za oružje SAD i njenog pokojnog predsjednika, glumca Čarltona Hestona, ukazuje muzički sajt NME.

Zagonetni Bouvi je poslije 10 godina pauze objavio album "The Next Day" koji mu je donio najbolje kritike i najbolju prodaju još od početka osamdesetih godina, ali odbija da komunicira sa medijima i da svira koncerte, pa promocija albuma praktično ide preko spotova koji su privukli veliku pažnju javnosti.

"Ima tu stvari koje se ne vide na prvi pogled", piše NME-ova blogerka Lusi Džouns, analizirajući stihove iz "Valentine's Day"

U odnosu na prethodna tri spota, naročito onog za pjesmu "The Next Day" u kojem igraju Geri Oldman i Merion Kotijar, nedavno objavljeni četvrti, za pjesmu "Valentine's Day", sveden je i jednostavan, ali samo naizgled, ukazuje se na sajtu NME-a.

"Ima tu stvari koje se ne vide na prvi pogled", piše NME-ova blogerka Lusi Džouns, analizirajući stihove iz "Valentine's Day", izgled Bouvijeve gitare u spotu, pjevačevu gestikulaciju i poze, sjenke na zidu, kao i suptilne specijalne efekte.

Pozivajući se pored ostalog na Bouvijevog producenta Tonija Viskontija, novinarka piše da stihovi "Valentine's Day" govore o neodređenom masovnom ubistvu u školi, dok spot ukazuje na odgovornost Nacionalne asocijacije za oružje i Čarltona Hestona za takve tragedije koje se sve češće dešavaju u SAD.

U spotu, Bouvi svira gitaru u hodniku neke stare zgrade, a kamera sa fokusira na njegovo lice i rožnjače različitih boja - posljedica davnašnje tuče sa prijateljem.

Kako klip odmiče, tako isprva pitomi izraz Bouvijevog lica postaje sve zloćudniji a njegovi pokreti sve agresivniji i militantniji.

Gitara je skraćena, bez glave sa čivijama; Bouvi je u početku svira, a kasnije s njom pozira kao sa puškom. U jednom trenutku, sjenka gitare na zidu ima oblik automatske puške, a kroz njenu žicu prolijeće metak.

Ključni trenutak dolazi kad Bouvi digne gitaru/pušku iznad glave - Lusi Džouns taj momenat iz spota poredi sa fotografijom Čarltona Hestona - simbola borbe za liberalno posjedovanje oružja u SAD - kako pozira sa puškom ispred logoa Nacionalne asocijacije za oružje.

"Postoji li direktna posveta Čarltonu Hestonu i Nacionalnoj asocijaciji kojom je on predsjedavao do 2003. godine? Nema nikakve sumnje, što se mene tiče", napisala je novinarka NME-a.

Nacionalna asocijacija za oružje oštro se protivi nastojanjima administracije predsjednika SAD Baraka Obame da ograniči dostupnost oružja u SAD nakon masakra u osnovnoj školi u Kontektikatu do kojeg je došlo u decembru prošle godine. Tom zločinu prethodilo je nekoliko masovnih ubistava u američkim srednjim školama.

Novinarka podsjeća na riječi producenta Tonija Viskontija, Bouvijevog faktičkog "glasnogovornika", da slavnom kantautoru kada je pisao "Valentine's Day" "nije toliko na umu bilo oružje, već mentalno stanje ubice".

"Međutim, indicije posijane po video klipu - gitara nalik na skraćenu pušku, meci koji se ispaljuju kroz žice a onda omaž Hestonu koji drži pušku iznad glave - ukazuju da američki zakoni o oružju uistinu brinu Bouvija", ocjenjuje Lusi Džouns.

Prije "Valentine's Day", objavljenog u julu, Bouvi je sa albuma "The Next Day" (2013) "skinuo" singlove "Where Are We Now?", "The Stars Are Out Tonight" i "The Next Day", i svi su dobili zapažene spotove.

Posljednji od njih je isprovocirao Vatikan i nakratko je bio zabranjen na sajtu "YouTube".

Galerija

Bonus video: