rok mora da se živi

Bebek uoči večerašnjeg koncerta na Jazu: Sviraću duže ako treba

Koncert na Jazu počinje u 22 sata. Bebek će nastupiti sa "Crvenom jabukom” i “Galijom”
163 pregleda 4 komentar(a)
Željko Bebek, Foto: Facebook
Željko Bebek, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.02.2019. 23:33h

Na novi album Željka Bebeka publika je čekala 12 godina, a priliku da premijerno uživo čuju pjesme sa projekta „Kad poljubac pomiješam sa vinom“, njegovi obožavatelji u Crnoj Gori imaće večeras na Jazu. O povratku u studio, svojoj karijeri, “Bijelom dugmetu” i rokenrol stilu života pričao je za “Vijesti”.

Muzičar je zadovoljan prvim reakcijama na album.

"Lijen sam i mislio sam imam potrebu za mnogo stvari sem za snimanjem, pa se pauza rastegla na 12 godina. Mada, za sve to vrijeme dosta sam putovao po svijetu, imao koncerte sa Goranom Bregovićem, bio je to onaj divni povratak “Bijelog dugmeta”, pa zatim sa projektom „Kad bih bio Bijelo dugme“. Potrošio sam tih 12 godina vrlo ugodno i lijepo. Onda sam poželio da uđem u studio i sa ekipom iz Zagreba, za godinu dana, napravio krasan album. Ima sjajne kritike, najljepše moguće. Na radio stanicama se vrte sve pjesme, a posebno su se istakle „Kaldrma“ i „Gdje sam bio“", priča on.

Željko Bebek otpjevao je mnoge hitove, a tvrdi da nije težak za saradnju. O tome kako bira pjesme za album je kazao:

"Trudim da od ponuđenog otkrijem ono što će jednako zanimati mene dok snimam pjesmu, i publiku kad je bude slušala. Sa tom pjesmom treba da živimo neko vrijeme i publika i ja".

Iako kaže da nije lako izabrati potencijalni hit, često mu se dešavalo da odmah prepozna pjesmu koja će biti uspješna.

"Uvijek mi prija kad se ljudima sviđa ono što sam napravio, a naravno da mi je drago kad uvide da je na tragu nečega što sam radio sa “Bijelim dugmetom”. To je bio sjajan dio moje karijere i nikada se toga nijesam odricao, niti ću se odreći"

Njegov novi album kritika je ocijenila kao muziku koja podsjeća na ono što je nekad radio kao član “Bijelog dugmeta”, a Bebek tvrdi da voli što ljudi to prepoznaju.

"Uvijek mi prija kad se ljudima sviđa ono što sam napravio, a naravno da mi je drago kad uvide da je na tragu nečega što sam radio sa “Bijelim dugmetom”. To je bio sjajan dio moje karijere i nikada se toga nijesam odricao, niti ću se odreći. Tako da, ako nekoga podsjetim na to vrijeme, to je samo zato što sam to ja, što sam pravio “Bijelo dugme” i proveo u njemu deset godina", priča Bebek koji je u jednoj garaži otkrio Bregovića i doveo ga u bend.

Iako mu je prvi „pružio ruku“, Bebek smatra da bi Brega i bez njega uspio.

"Veliki je talenat i slučajno se desilo da sam ja odmah vidio da je sjajan i doveo ga u bend. On bi i bez mene kad-tad prošao", siguran je Bebek, koji je ipak zbog nesuglasica sa Bregom kasnije izbačen iz benda.

O tome, koliko mu je Bregović na pruženoj podršci bio zahvalan kaže:

"Čovjek ima rok trajanja. Postoje trenuci u kojima bih više volio da radim nešto drugo, nego da opet na bini sa publikom ponovo proživljavam neko vrijeme"

Bebek, koji večeras nastupa sa “Jabukom” i “Galijom”, u jednom intervjuu je istakao da njegove kolege, koje su takođe popularne još iz vremena Jugoslavije, nemaju energiju koja je na bini potrebna za rokenrol.

"Čovjek ima rok trajanja. Postoje trenuci u kojima bih više volio da radim nešto drugo, nego da opet na bini sa publikom ponovo proživljavam neko vrijeme. Te kolege sjajno sviraju i to besprekorno, ali za rokenrol je potrebno i živjeti intenzivnije, a pola njih za to nema snagu. Zato je moj bend sastavljen od momaka i cura koji će i na Jazu pokazati kako izgleda kada mladost vodi rokenrol, što je i normalno", zaključuje Bebek.

Da se pamti

U okviru večerašnjeg muzičkog hepeninga koji u 22 sata počinje na Jazu biće održana tri koncerta. Svoj novi album imaće priliku da predstavi “Crvena jabuka”, a dvočasovnim programom presjek svoje karijere od preko 30 godina napraviće i niška “Galija”.

Bebek će sa novog albuma , kako je potvrdio “Vijestima” izvesti samo dvije numere.

"Srećan sam što ovog ljeta nastupam na Jazu i iskoristiću priliku da svi koji dođu večeras, to dobro i zapamte. Publika će imati priliku da čuje sve ono najljepše što sam pjevao u “Bijelom dugmetu”, ono najljepše što sam pjevao u solo karijeri posljednjih 20 godina i dva najveća hita sa posljednjeg albuma - „Kaldrma“ i „Gdje sam bio", potvrdio je on, a na pitanje hoće li mu za to biti dovoljno dva sata, kroz smijeh je odgovorio:

"Dva sata je uvijek malo. Trudio sam se da napravim najbolji mogući izbor da niko ne bude zakinut, a siguno, ako bude potrebe, produžiću", obećava Bebek.

Preporučujemo za Vas