Lake fest ujedinio 17 hiljada ljubitelja muzike

Organizatori festivala ističu da su odbijali ponude drugih gradova za preseljenje festivala.
6 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 16:00h

Na ovogodišnjem Lake festu, koji je proteklog vikenda u Nikšić doveo neka od najpoznatijih imena regionalne muzičke scene, među kojima su “Deca loših muzičara”, “Hladno pivo”, “Disciplin A Kitschme“,”Let 3”, “Bajaga i instruktori” i mnogi drugi, učestvovalo je oko 17 hiljada ljudi, procjena je organizatora.

“Oko 14 hiljada ulaznica smo prodali, podijelili ili ustupili sponzorima, a svakoga dana festival je opsluživalo oko hiljadu radnika i volontera”, objasnio je računicu direktor ove manifestacije Peđa Zečević.

Komentarišući saopštenje policije po kome je tokom tri dana na Krupac došlo 25 hiljada posjetilaca, on je rekao da se, kao i prošle godine, njihove procjene ne poklapaju, te da je to nemoguća cifra.

“Festival je u potpunosti ispunio naša očekivanja. Prvenstvenstveno nam je namjera bila da unaprijedimo kamp i oživimo prostor oko Krupca i u tome smo uspjeli. U narednim godinama nam je plan da upravo kamp i moto kamp budu mamac za ljude iz regiona”, otkrio je on i dodao da je u oko četiri stotine šatora boravilo otprilike hiljadu ljudi.

“Osjetno je povećanje broja posjetilaca iz regiona, međutim moji planovi i ambicije su znatno veći od toga. Uz nesporan muzički program, kamp i lijepa priroda biće nam okosnica buduće marketinške kampanje u regionu”, najavio je on.

Program i kvalitet bine u kampu unaprijeđen je ove godine, a Zečević tvrdi da se isto desilo i sa glavnom.

“Ozvučenje i rasvjeta koji su bili montirani bili su za 20 procenata jači nego ranije”, kazao je on.

Sve tri godine najpoznatiji su bili koncerti mejnstrim muzičara (Foto: Ivan Petrušić)

Ranije je najavljivano širenje festivala i dovođenje inostranih izvođača. Zečević nije odustao od tih planova, ali će biti oprezan prilikom njihovog sprovođenja.

“Zadovoljan sam učinjenim do sada. Postoje planovi za naredna izdanja, ali šta je realno u određenom momentu, šta mogu sa novcem sa kojim raspolažem u datim okolnistima, to je posebna priča. Sigurno neću ući u rizik i ne želim pošto-poto da imam strane bendove već pokušavam da nađem izvođače koji donose novi kvalitet i nove slušaoce. Ne možemo napamet ulaziti u angažmane koji nisu ekonomski opravdani jer se Lake Fest finansira isključivo od sponzora i prodaje ulaznica”, naveo je glavni čovjek najvećeg crnogorskog rok festivala.

Sve tri godine najpoznatiji su bili koncerti mejnstrim muzičara, poput ovogodišnjeg Bajaginog. Na pitanje da li će zbog toga “mekši” zvuk dobiti više prostora, direktor Lake festa je kazao:

“Ostaćemo vjerni prepoznatljivom konceptu, tražimo dobru mjeru. Ima dosta izvođača poput Bajage, koji svojim kvalitetom i dosadašnjim radom sigurno mogu da nađu mjesto na festivalu. Međutim, ni u kom slučaju nećemo lutati i pokušavati da “mekšim” zvukom privučemo više ljudi. Naši najvjerniji posjetioci vole ono po čemu je festival prepoznatjiv. Dio programa će uvijek biti muzika namijenjena široj ciljnoj grupi, a veći dio usko profilisane grupe sa specifičnim zvukom koji ima dobar broj fanova u Crnoj Gori i šire”, izjavio je Zečević.

Dosadašnja saradnja sa lokalnim i državnim intitucijama nije na zadovoljavajućem nivou, ocijenio je i nastavio:

“Pokušavamo i ubjeđujemo. Dokazali smo da festival može da uspije i dosadašnjom podrškom apsolutno nijesam zadovoljan. Smatram da i država i opština mnogu bolje. A imam i razlog zbog kojeg to kažem - ako je Lake fest za tri godine postao jedan od brendova grada, i ako u Nikšić dovede najviše posjetilaca koji nisu lokalni stanovnici, i Opština treba da ga vidi i kao svoj turistički i razvojni projekat. Da ne pričamo o boljoj saradnji sa institucijama tipa Vodovoda, jer se i ove godine dešavalo da nemamo dovoljan pritisak na Krupcu, ili komunalne službe koja bi trebalo da sankcioniše divlje objekte u okolini. Na kraju, uvijek dođemo i do države jer je Lake, čini mi se, jedini ovoga tipa u Crnoj Gori koji opstaje”, smatra on.

Nadaju se boljoj saradnji sa lokalnim institucijama (Foto: Ivan Petrušić)

Po njegovom mišljenju država bi trebalo da podrži bar marketinšku kampanju festivala van granica Crne Gore, kako bi na regionalno tržištu nastupili profesionalnije nego ranije.

Zečević ističe da je odbijao ponude drugih gradova za preseljenje festivala i nada se da će i u buduće to moći da priušti.

“Kao Nikšićanin zaista želim da ovaj festival ostane u našem gradu. Pokušaću na sve načine da ga zadržim. Želim da se festival razvija, a ukoliko to i grad želi, trebalo bi da se aktivnije uključi, a takođe i Vlada Crne Gore.

Na pitanje da li smatra da je dugonajavljivano i na kraju otkazano gostovanje čuvenog Manu Čaoa nanijelo štetu Lakeu, on je odgovorio:

“Festival je stabilan i mislim da mu tako nešto ne može naškoditi, iako bi mu gostovanje Manu Čaoa dalo dodatni impuls. Na žalost, otkazano je zbog greške posrednika, agencije Vanje Primorca. U komunikaciji sam sa menadžmentom Čaovim menadžmentom koji me je pozvao da budem gost na njegovom koncertu u Zagrebu ili Beogradu ovog septembra i da probamo da dođemo do dogovora”.

Kamperi u akciji čišćenja

Baš kao i svake godine, mnogo je posjetilaca koji napuštajući Lake fest za sobom ostave gomile otpada.

Da ove godine utiču na njihovu svijest tokom trajanja festivala, a potom i pomognu da kamp naselje i kompletan prostor iza Krupaca ostanu čisti pobrinuli su se volonteri Ekološkog pokreta Ozon iz Nikšića.

Oni su tokom prethodna tri dana u saradnji sa Pivarom Trebjesa prikupljali otpad pa su juče skupili preko 70 kesa.

„Svi posjetioci koje smo jutros animirali pokupili su sopstveno smeće i sami donijeli priličan broj kesa“, naglasila je Biljana Kecojević ispred Ozona.

Let 3 su bili jedna od najvećih atrakcija festivala (Foto: Ivan Petrušić)

Poseban dio trodnevne akcije čišćenja odnosio se i nasakupljanje plastičnih čaša koje su posjetioci mogli da mijenjaju za majice. Trebalo je samo skupiti 20 čaša, a onda za to dobiti majicu kao nagradu za očuvanje prirode. U Pivari su posebno zadovoljni ovim dijelom.

„Akcija je prilično dobro prošla pa smo sakupili oko 25 000 čaša. Bio je veliki odziv posjetilaca festivala, a mi se nadamo da će putem ove kampanje oni steći neke navike i da to neće biti za nagradu, kao što su ovom slučaju bile majice“, kazala je Natalija Milić, ispred Pivare Trebjesa i dodala da će od prikupljenih čaša studenti likovne umjetnosti praviti eksponate.

Posjetioci manje pili

Dok u organizaciji narednih dana budu svodili konačnu ekonomsku računicu, naglašavaju da se za razliku od prethodnih, ove godine ipak nešto manje pilo, ali u svakom slučaju to im ne kvari ukupni utisak koji je ostao nakon posljednjeg nastupa trećeg Lake festa.

„Ove godine prošlo je nešto više od 400 buradi piva, možda je to nešto manje nego prve dvije godine, ali mnogo bitnije je da je ukupan dojam svih učesnika, od organizatora, do publike i izvođača na najvećem mogućem nivou, da su ljudi prezadovoljni, da je Lake otišao korak dalje. Smatram da je bila savršena interakcija između publike i izvđača i ponosan sam što sam iz Nikšića i što sam dio organizacije ove manifestacije ovih dana“, kazao je Ivan Radojičić, čaln organizacionog odbora.

Galerija

Bonus video: