Zvuci "Bitlsa" u Podgorici: The Bestbeat na terasi KIC-a

Sastav The Bestbeat je osnovan prije osam godina jer su članovi grupe veliki poštovaoci grupe “The Beatles”.
133 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 11:47h

Sastav The Bestbeat nastupiće sjutra veče na terasi KIC-a u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto. Vođa grupe Aleksandar Eraković ističe da će ljubitelji jedne od najpopularnijih britanskih grupa ikada - “The Beatles” zaista uživati.

"Našom svirkom napravićemo jedan presjek kroz karijeru Bitlsa. Izvešćemo sve najvažnije pjesme od njihovog prvog do posljednjeg albuma," objasnio je Eraković, dodajući da je bend za nastup na terasi pripremio i kostime, pa će se u četvrtak, kako bi njihov nastup bio atraktivniji i presvlačiti.

Nastupom benda The Bestbeat koji od 2005. godine čuva od zaborava djela Bitlsa, biće ujedno oblježeno 50 godina od objavljivanja prvog albuma britanskog benda. O tome koliko su pjesme koje su izabrali za nastup bitne u karijeri Bitlsa, a koliko njima, Eraković kroz smijeh odgovara:

"Bitlsi imaju veliki broj hitova i popularnih pjesama, i zna se, otprilike, koje su to pjesme koje publika širom svijeta voli. I mi smo se, birajući repertoar držali toga, ali smo uvrstili i neke njihove numere koje, možda, nijesu toliko popularne ali su zaista dobre. Zato smo prosto morali i njih da pjevamo," otkriva Eraković.

On kroz priču ističe da su osnovali bend prije osam godina jer su veliki poštovaoci grupe “The Beatles”.

"Svi smo odrasli uz muziku Bitlsa, iako nijesmo svi baš ista generacija. Prosto, tada ste njih morali da slušate, sve generacije su rasle uz taj bend, pa je to ujedno bila i prva muzika koju sam i ja slušao kao klinac. Kasnije sam volio i neke druge muzičke žanrove, ali sam se Bitlsima stalno vraćao. Kad želim da se odmorim od muzike, ja pustim Bitlse," tvrdi Eraković.

To što oni sviraju najpopularniju muziku iz perioda 60-ih godina, ne utiče na slušaoce, pa su u njihovoj publici uvijek i stariji, ali i mlađi obožavaoci Bitlsa.

"U početku sam bio siguran da će pripadnici naše generacije biti na svirkama, međutim uvjerio sam se u potpuno suprotnu stvar. Naime, i pripadnici mlađih generacija vole Bitlse, pa su posjetioci na našim svirkama i tinejdžeri i oni koji su tek prešli dvadesete. Oni čak na koncerte dolaze sa majicama na kojima su fotografije i logo Bitlsa, tako da je to jako lijepo vidjeti," konstatuje Eraković.

Oni nijesu samo “skinuli” repertoar i kostime Bitlsa, već sve pjesme izvode i u originalnim tonalitetima, a nijesu se usudili čak ni aranžmane da promijene.

"Mi njihove pjesme doživljavamo kao klasično djelo, pa zbog toga te numere i sviramo onako kako ih je autor i zamislio. Kod nas nema improvizacije, sve je onako kako je zapisano na njihovim pločama. Željeli smo da na taj način starije podsjetimo, a mlađe upoznamo sa likom i djelom Bitlsa," zaključuje Eraković.

"Njihove pjesme doživljavamo kao klasično djelo, pa zbog toga te numere i sviramo onako kako ih je autor i zamislio. Kod nas nema improvizacije, sve je onako kako je zapisano na njihovim pločama," objašnjava Eraković.

Ušli u uloge

Oni su čak podijelili i uloge u bendu pa je Eraković Džon Lenon, Damjan Dašić as Pol Makartni, Marko Ćalić as Džordž Harison, dok je Vitomir Milićević - Ringo Star. -

"Svi smo se podijelili ko je ko. Čak sviramo instrumente i pjevamo dionice koje su i oni svirali i pjevali. Bukvalno smo ušli u uloge," priznaje Eraković, dodajući da im to nije teško palo.

"Bilo je veoma zanimljivo. U prvo vrijeme to je bilo nemoguće, jer je u prvoj varijanti bilo petoro u bendu, pa nijesmo bili striktno podijeljeni. Tek kad se sve izdefinisalo, i kad nas je ostalo četvorica izdijelili smo se. Poslije izvjesnog vremena nam čak i nije bio problem da skinemo neke pjesme za koje sam ranije mislio da je to bukvalno nemoguće i da ne mogu da se izvedu uživo. Međutim, kad uđeš u lik i djelo, sve može," siguran je Eraković.

Autorski samo kao Vampiri

Članovi sastava The Bestbeat 2011. godine učestvovali su na srpskom izboru za predstavnika na Eurosongu. Međutim, kad je autorski rad u pitanju, tada su koristili ime “Briz”.

"Željeli smo da promjenom imena odvojimo naš rad kao tribjut bend Bitlsa, od našeg autorskog rada. Mi smo i prije toga kao Briz imali dva singla. Takmičenje te godine za srpskog predstavnika na Eurosongu smo iskoristili da, eto, širi auditorijum može da nas čuje. Međutim, poslije toga se Briz praktično ugasio. Tačnije, pretvorio se u Vampire koje smo 'oživjeli'," objašnjava Eraković, koji je 90-ih godina i bio frontmen pomenutog benda.

Vampiri su prošle godine imali i koncert u Sava centru, a Eraković ističe da će sada autorski rad graditi pod nekad popularnim imenom.

"Nakon tog koncerta, svirali smo i na Beer festu, imali desetak nekih koncerata. Planiramo da radimo nove pjesme, za početak jednu pa onda i čitav album. Zato će od sada moj autorski rad biti isključivo vezan za Vampire," obećava on.

Galerija

Bonus video: