Herceg Novi: „Prima Vista” u Dvorani Park

Poznati poljski kamerni ansambl ubraja se u vodeće svjetske gudačke sastave, njegujući repertoar djela Hajdna, Mocarta, Betovena, Šuberta, Dvoržaka, Borodina i Šimanovskog
69 pregleda 0 komentar(a)
prima vista, Foto: Culture.pl
prima vista, Foto: Culture.pl
Ažurirano: 10.07.2013. 10:18h

Koncertom poljskog gudačkog kvarteta “Prima Vista” koji će nastupiti sa flautistom Đuzepeom Novom, večeras u 20 i 30 u Dvorani Park u Herceg Novom počinje 30. Međunarodni festival “Dani muzike”.

Na repertoaru su djela Stanislava Monjuška i Fridriha Kulaua. Poznati poljski kamerni ansambl ubraja se u vodeće svjetske gudačke sastave, njegujući repertoar djela Hajdna, Mocarta, Betovena, Šuberta, Dvoržaka, Borodina i Šimanovskog. Svoje nastupe posvećuje i salonskoj muzici pisanoj u 19. i 20. vijeku, svirajući u poznatim koncertnim dvoranama Varšave.

“Prolazeći fazu rasta i period zrelosti, „Dani muzike“ su, obilježavajući ove godine lijep jubilej, obezbijedili postojanost, istovremeno formirajući ukus publike i šireći horizonte umjetničke interpretacije klasičnog i modernog repertaoara, trudeći se da kvalitetom održe umjetnička, tehnička i estetska mjerila muziciranja”, ističe umjetnički director pijanista Boris Kraljević.

Svi koncerti festivala “Dani muzike” biće održani u klimatizovanoj Dvorani Park, a ulaz će biti slobodan

Organizatori i stvaraoci programa su i ove godine nastojali da “skrenu pažnju i šire sredine na značaj hercegnovskih muzičkih svečanosti i tako stvore bolji dijalog sa finansijerima i sponzorima koji će Festivalu omogućiti optimalniju društvenu i kulturološku poziciju, ali i značajniji položaj na domaćoj umjetničkoj sceni”.

Kraljević ističe da posjetioci „Dane muzike“ doživaljavaju kao nezaobilazni ljetnji iskorak iz svakidašnjeg života, plemeniti napor domaćih kulturnih poslenika, ali i koncentrisanu snagu ove sredine da spoji baštinu i budućnost, poveže različite kulture i brojne kreativne ličnosti i tako ostvari puteve umjetničke i društvene sinergije.

“Prioritet mi je bio vrhunski kvalitet, izuzetni izvodjači i interesantan repertoar”, objasnio je Kraljević ovogodišnju koncepciju, ustvrdivši da će na šest festivalskih večeri dominirati kamerna muzika sa jednim klavirskim recitalom.

Pored gudačkog kvarteta “Prima Vista” publika će biti u prilici da čuje i violinistu Vujadina Krivokapića i pijanistkinju Anu Mihaljević iz Crne Gore, pijanistu Frančeska Nikolosa iz Italije, flautistu Luisa Meirelesa i pijanistkinju Mariju Žoze Frančesko Nikiolozi iz Portugala i sopranistkinju Sung Hee Park iz Južne Koreje.

Na zatvaranju Festivala uz gudački kvartet “Prima Vista” nastupiće pijanista Boris Kraljević koji će premijerno u Crnoj Gori izvesti Treći gudački kvartet, najvećeg živog poljskog kompozitora Krištofa Pendereckog.

Generalni pokrovitelji festivala, čiji je budžet 23.200 eura, su Opština i TO Herceg Novi, pokrovitelji Ministarstvo kulture Crne Gore, sponsor Sun resort Hunguest hotels, a producent je JUK „Herceg fest".

Svi koncerti festivala “Dani muzike” biće održani u klimatizovanoj Dvorani Park, a ulaz će biti slobodan.

Bonus video: