Kompozicije Podgoričanina Gorčina Pejovića za podsticanje mašte

"Najljepši doživljaj same muzike je kada je doživite kao novi medij kojim se prenosi mnogo više od naviknutog..."
102 pregleda 5 komentar(a)
Gorčin Pejović, Foto: Facebook
Gorčin Pejović, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.07.2013. 13:54h

Podgoričanin Gorčin Pejović već četiri godine bavi se stvaranjem pjesama uz pomoć veoma skromne opreme, a njegove kompozicije kroz koje se provlači šarenolika lepeza zvukova i žanrova - od džeza preko trip hopa do prog roka, od nedavno se mogu poslušati i preuzeti sa njegove Soundcloud stranice.

Kako sam kaže, za muziku se zainteresovao sa 17 godina, kada je počeo da svira gitaru. Do sada je uz pomoć programa i opreme koju u Crnoj Gori ima gotovo svaki dom napravio više od deset pjesama, a ne planira da na tome i ostane.

“Ne znam kojem muzičkom pravcu će pripadati sljedeća pjesma. Ne ograničavam se suzdržavanjem od ekspresije zvukom, već nastojim da sve što zamislim na određenom mjestu, bude stvoreno sviranjem standardnog instrumenta ili pravljenjem novog koji proizvodi zvuk kakav mi treba”

Kada su u pitanju njegove kompozicije, kaže da “svaka za sebe podstiče određene scenarije i napravljene su da kroz zvuk utiču na maštu slušaoca, individualno aktiviraju i inspirišu izazivajući novo stvaralaštvo bilo koje grane umjetnosti”.

“Ne znam kojem muzičkom pravcu će pripadati sljedeća pjesma. Ne ograničavam se suzdržavanjem od ekspresije zvukom, već nastojim da sve što zamislim na određenom mjestu, bude stvoreno sviranjem standardnog instrumenta ili pravljenjem novog koji proizvodi zvuk kakav mi treba”, pojasnio je on.

Pejović dodaje da je upravo zbog toga pravio instrumente na bazi vode, školjki, pijeska, pirinča, stakla i mnogih drugih stvari.

Dvadesettrogodišnji Pejović u zavisnosti od potrebe kompozicija svira gitaru, bas, klavijaturu, a pomaže se i kompjuterskim zvukovima.

“Ostale neodređene zvukove proizvodim uglavnom iz nekih domaćih instrumenata koje pravim tad za potrebe određene kompozicije ili alternativnim tehnikama sviranja gitare. Efekti su danas samo proširili mogućnosti zvuka i rado ih koristim kad god za to postoji potreba. To su dodaci za Cubase i Nuendo, programe u kojima snimam i uz pomoć kojih radim cijelu tu produkciju”, priča Pejović.

Dvadesettrogodišnji Pejović u zavisnosti od potrebe kompozicija svira gitaru, bas, klavijaturu, a pomaže se i kompjuterskim zvukovima

“Super bi bilo da se nešto i desi, pokrene i podrži malo širenje kulture, jer mislim da treba uvoditi promjene i pustiti da muzika predstavlja mnogo više od nametnutog standarda, jer su načini za muzičku ekspresiju neograničeni”, objasnio je on i dodao da upravo zato ne vidi razlog zbog čega se to ne bi iskoristilo.

“Najljepši doživljaj same muzike je kada je doživite kao novi medij kojim se prenosi mnogo više od naviknutog... Isto kao i knjiga, film ili bilo koji složeniji oblik prenošenja i buđenja ideje i inspiracije”, zaključio je on.

Volio bi da muziku poveže sa drugim umjetnostima

Do sada Pejović nije javno izvodio svoje kompozicije, ali je kako kaže sa prijateljima svirao na privatnim okupljanjima.

“Volio bih da imam ekipu koja bi svirala moje kompozicije, čak i uz pratnju vizuelnih umjetnosti, slika, videa, glume, plesa...”, priznaje on i dodaje da za sada neće ekranizovati nijednu numeru.

“Spot, film, predstava, balet, serija, igrica, nebitno mi je šta je u pitanju, ali oduvijek sam želio da moje kompozicije budu spojene sa drugim granama umjetnosti. Ali ja nemam sredstava da pokrenem takav projekat, tako da za sada spot nemam u planu”, kaže kroz smijeh Pejović.

Bonus video: