Kiril Džajkovski: Radujem se što ponovo dolazim

"Meni je uvijek bilo inspirativno uklopiti izvornu muziku i makedonske etno elemente u moderne žanrove"
92 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 18:58h

Svjetski poznatog makedonskog producenta i kompozitora Kirila Džajkovskog 6. jula očekuje nastup u kotorskom Maximusu. Tom prilikom muzičar, koji je u Crnoj Gori ranije gostovao samo jednom, 2010. na festivalu u Dodošima, za Vijesti je pričao o svom radu, novim idejama, prošlim vremenima...

Šta očekujete pred nastup, a što publika može očekivati od Vas?

Veoma se radujem što opet nastupam u Crnoj Gori. Sa mnom će biti standardna ekipa duvača plus vokalni gosti. Prvi put u Crnoj Gori nastupiće MC Wasp iz Melburna, sa kojim sarađujem još od 2007. kad smo uradili 'Jungle Shadow'. Tu je i fenomenalna pjevačica iz Njujorka - TK Wonder, koja je takođe gost na mom posljednjem EP-u i već par godina stalni član live formacije.

Da li ćete dolazak iskoristiti da ostanete koji dan na primorju?

Nažalost, neću moći, iako bih to rado učinio. Produžavamo sa turnejom, slijede festivalski nastupi u regionu i Evropi.

Kako ste zadovoljni reakcijama na nedavno objavljene singlove "Spin Off" i "Hell Of A Road"?

Veoma. Odlično su se kotirali na vodećim download portalima kao što su Beatport i Juno. “Spin Off” je već dio setova poznatih DJ-eva kao Ed Rush, Vegas, D-Style... Dobija dobre ocjene na vodećim sajtovima za d'n'b muziku i odličnu podršku specijalizovanih radio-stanica.

Kako je došlo do saradnje sa Ghetto Priestom iz Asian Dub Foundationa?

Kontaktirao sam ga preko mojih prijatelja iz Zagreba sa kojima je ranije sarađivao. Dopala mu se moja muzika i naravno koncertna kombinacija elektronike, etno elemenata i MC-ja, pa smo već imali nekoliko uspješnih nastupa na Balkanu i u Zapadnoj Evropi. Ghetto Priest se pridružio internacionalnoj listi vokalnih gostiju na mom novom materijalu i nadam se da će se naša saradnja nastaviti i na koncertnom nivou.

Poznati ste po fuziji makedonske etno muzike sa elektronikom. Šta mislite o tome što je balkanska muzika sve popularnija u svijetu?

Muzika sa Balkana u svim svojim oblicima je danas potvrđeni muzički žanr koji sve više postaje dio slušačkog izbora internacionalne publike. Meni je uvijek bilo inspirativno uklopiti izvornu muziku i makedonske etno elemente u moderne žanrove koji su bili inspiracija još od početka devedesetih. Balkanski zvuk postaje sve popularniji i drago mi je da vidim da je internacionalna publika, posebno ona u zapadnoj Europi sve više zainteresovana.

Često radite filmsku i pozorišnu muziku, čini se da to baš volite?

Primijenjena muzika me je oduvijek privlačila, a bilo je zaista zadovoljstvo raditi sa vodećim makedonskim režiserima kao što su Milčo Mančevski, Ivo Trajkov i Darko Mitrevski. To se zatim proširilo i na predstave, pa su prirodno došli i TV projekti. Prošle godine sam radio muziku za dva nova makedonska filma, 'Balkan nije mrtav' i 'Treće poluvrijeme', koji je bio makedonski kandidat za strane Oskare.

Važite za pionira elektronskog zvuka u Jugoslaviji. Možete li se prisjetiti dana u Bastion?

To je bio veoma važan i drag period s početka moje muzičke priče. Tada sam počeo da eksperimentišem sa elektronikom, snimio sam prvi album, počeo da nastupam, a snimili smo i jedan od prvih spotova u to doba u Makedoniji, koji je režirao Milčo Mančevski. On je bio i član benda zadužen za tekstove.

Veoma mladi postali ste član grupe Leb i sol, što ste naučili od kolega iz benda?

Svirati u grupi Leb i sol bilo je veoma interesantno i kreativno iskustvo. Oni su vrhunski muzičari i nastupi uživo su bili zaista pravi doživljaj. Inače, saradnja je bila veoma neposredna, vrlo dobro smo se sporazumijevali, iako sam bio puno mlađi.

Veliko interesovanje

“Za koncert Džajkovskog vlada značajno interesovanje i u inostranstvu. Prijatno smo iznenađeni koliko je recimo iz Velike Britanije, kupljeno ulaznica putem Interneta (na sajtu musicmanager.me), a ima kupaca i iz Barselone i drugih, manje poznatih mjesta po Evropi”, saopštio je organizator.

Ulaznice se mogu kupiti u pivnici "As" u Kotoru, u kafiću "Big Ben" u Tivtu, u kafiću "Horosho" u Budvi, hotelu "Grand" na Cetinju i škotskom pabu "Highland" u Podgorici. Cijena prvog kontingenta ulaznica je 10, a zatim će biti 15 eura.

Galerija

Bonus video: