Kocka je bačena: Bato Vujošević se vraća na scenu

Pjevač opet u muzici kao frontmen sastava koji je sastavljen od iskusnih muzičara, na repertoaru klasici roka
685 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 09:58h

Sastav JAMB nov je na muzičkoj sceni, ali ga čine iskusni muzičari - pjevač Bato Vujošević, Jovica Mirković (bubnjar), Mladen Jovanović (gitarista) i Aleksandar Dabanović (basista). Do sada su imali dvije svirke koje su, tvrde članovi, odlično prošle, pa će večeras nastupiti u Škotskom pabu.

O tome kako su se okupili i napravili JAMB, priča Jovanović:

"Još prije nekoliko godina počeo sam da tražim bend, ali sam uglavnom nailazio na nezrelu đečinu. Sasvim slučajno, kako se sa Jovicom znam još iz perioda kad smo još svirali u “Posljednjem vagonu”, rekao sam mu za plan i on je spojio mene i Bata, koji mu je takođe došao sa istom pričom", prisjeća se Jovanović.

On i Bato odmah su se složili da Mirković treba da bude bubnjar benda, ali su imali problem da nađu basistu.

"Nekoliko basista smo u periodu vježbanja promijenili, a Aco je u bend došao preko preporuke i to je bio pun pogodak", priča Mirković koji je i sa Jovanovićem i sa Vujoševićem imao priliku da svira u “Zoni X”.

Repertoar je sačinjen, kažu članovi grupe, od rok standarda.

"Čitavog života sam to svirao i slušao, pa je i normalno da bend u kojem sviram izvodi tu muziku", objašnjava Dabanović, a na njegovu priču nadovezuje se Jovanović:

"Vrijeme roka kad je “udario” punom snagom je vrijeme naiskrenijih ljubavi i prijateljstava. Posljedica želje da se ovo današnje vrijeme ispravi je naš repertoar sačinjen od tih rok pjesama. Praviti neke alternative, pjevati o političkoj situaciji, meni je to bezveze", tvrdi Jovanović, koji ne smatra da je rok buntovnički žanr.

" Ne mora da bude. Naš rok je ljubav i energija", dodaje on.

Sastavljanje reperotara, kako tvrde, najviše je “diktirao pjevač”.

"Mogu da sviram što hoću, a pjevač može da pjeva samo ono što mu je bog dao. Htjeli smo da iskoristimo Batov visoki i brilijantni dijapazon, jer to ne može baš svako da pjeva. Svega smo pet-šest mjeseci zajedno i ko zna šta će biti", kaže Jovanović.

Priliku da se predstave publici izabrali su u ne baš sjajnom periodu, pošto su svirke po podgoričkim lokalima ljeti rijetke, pa se uglavnom svi sele na primorje.

"To smo osjetili na svojoj koži jer su nam neke svirke otkazane upravo iz razloga što su bašte proradile. Izabrali smo možda loš period za prezentaciju, ali se nadamo da će se ubrzo čuti za nas i da će nas angažovati i van Podgorice", nada se Vujošević.

Iako su svoj repertoar vrijedno spremali, prvo što ih gazde pitaju je “kolika je cijena”.

"Gazdama se više isplati da angažuju kakav duo, posebno u periodu ljetnje sezone. Narod kad popije aplaudira, a gazde samo to i gledaju. Mada i bendovi spuštaju cijene jedni drugima", tvrdi Jovanović.

Naziv benda dobili su po početnim slovima imena članova.

"Bato je pokušavao da sastavi ime od početnih slova naših imena, ali mu je supruga u tome pomogla. Nemamo nikakve veze sa kockom", objašnjava Mirković.

"Može da se gleda i kao ono “kocka je bačena”", dobacuje kroz smijeh Jovanović. On priznaje da je njegova najveća želja da sa JAMB-om snimi i autorsku muziku, a na pjesmama će svi podjednako raditi. Singl obećavaju do Nove godine.

Za razliku od kolega, Bato već ima objavljene pjesme, pa će neke od njih vjerovatno u drugačijim aranžmanima izvoditi na svirkama.

- Vraćam se svojim počecima, jer sam i tada pjevao rok muziku. Mislim da će te moje pjesme za koje se odlučimo, tek sa bendom da zazvuče kako treba. Pažljivo ćemo ih sve preslušati i odlučiti koju od njih ćemo uvrstiti u repertoar - obećava Vujošević.

Njihova svirka večeras u Škotskom pabu počeće u 22.30, a ulaz je slobodan.

Sve kao na disku

Iako su za sada sve pjesme na repertoaru coveri, sviraju ih u originalnim tonalitetima.

"To je rijetkost, jer svi spuštaju pjesme za po nekoliko tonova kako bi ih prilagodili svom glasu. Mi skidamo sve kao sa CD-a, a pjevati neke pjesme u originalu je veoma teško", pohvalio se Vujošević.

Dodaje da imaju pjesama za svirku od četiri sata, a svaku pjesmu otpjevaju do kraja.

"Nijesmo kao oni bendovi “undr-lak, undr-laka” koji po 600 pjesama odsviraju za noć, i to samo strofu i refren. Oni vjerovatno misle da je to moderno, ali na taj način unakazuju muziku", objašnjava Vujošević.

Pjesme ipak mijenjaju jer, kako kažu, solo je ipak solo.

"Ako je veliki hit, a premeka, mi joj malo dodamo čvrstine, ali to je slučaj samo sa nekoliko pjesama - objašnjava Mirković. - Temu sola uvijek odsviramo, a neke bljakavce improvizujemo", nadovezuje se Vujošević.

"Odsviraću original da pokažem masi da znam, jer ovdje ljudi često jedva čekaju da pogriješiš. Mada volim da tim dionicama pjesme dam i svoj pečat", zaključuje Jovanović.

Galerija

Bonus video: