Manu Čao ne dolazi na Lake fest

Pozdrav Azri i Neozbiljni pesimisti kompletirali program glavne bine nikšićkog festivala
19 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2013. 08:16h

Manu Čao definitivno neće nastupiti na ovogodišnjem Nikšićko rock's Lake festu, jer njegov menadžment nije našao finansijski interes u tome, otkrio je za "Vijesti" direktor pomenute manifestacije Peđa Zečević.

On je kazao da su iz Lake festa učinili sve što je do njih, ali da ni to što su imali ugovor sa agencijom "VP concerts" potpisan još prošle godine, ni to što su svi avansi blagovremeno uplaćeni nije bilo dovoljno.

"Stvari su počele da se komplikuju prije otprilike mjesec i po kada su otkazane svirke u Albaniji i na jugu Italije, iz meni nepoznatih razloga. Ostali smo usamljeni na toj trasi koju je Manu Čao trebalo da obiđe u sklopu mini turneje. Postojala je opcija da nastupi sa užim sastavom, tačnije kao kvintet što smo mi prihvatili. Međutim, na kraju je njegov menadžment ipak otkazao koncert jer nisu našli finansijski interes", objasnio je Zečević.

On je kazao da je od menadžmenta poznatog francuskog muzičara dobio poziv da se vide tokom jeseni i da pokušaju da sklope dogovor za narednu godinu.

"Kao što se vidi, ponekad nije dovoljno ni uplatiti novac ni potpisati ugovor, jer može da se desi nešto nepredviđeno što remeti planove, a mi nismo u mogućnosti da utičemo na to", kazao je direktor Lake festa.

Tako će Pozdrav Azri - bend čiju okosnicu čine dva originalna člana Azre Boris Lajner i Mišo Hrnjak, a koji svira pjesme iz zaostavštine legendarne grupe, uz srpski etno pank sastav Neozbiljni pesimisti zaključiti lajn ap glavne festivalske bine.

Prvog dana festivala u petak, 19. jula, pred publiku na Krupcu izaći će Goblini, DLM, Neozbiljni pesimisti, Sixpack, Hladno pivo i Goribor; drugi dan biće rezervisan za Obojeni program, Let 3, Disciplinu kičme, Skroz, Postolar Tripper i Pozdrav Azri, a trećeg će svirati Eyesburn, Atheist Rap, Iskaz i Marčelo, Bajaga, Plejboj i Bad Copy.

Program glavne bine počinjaće u 19 časova. Tokom dana, tačnije od podneva do 18 časova trajaće svirke na manjoj bini u kampu na kojoj će nastupiti bendovi iz Crne Gore i regiona, a gdje će prisustvo biti besplatno.

Cijene ulaznica za festival biće iste kao i prošle godine - 25 eura za tri, odnosno 10 eura za jedan dan, a biće puštene u prodaju 20 dana prije početka festivala u "Montenegro pabu" u Podgorici, "NK pabu" i "Noris pabu" u Nikšiću.

"Mislim da je Lake fest davno prevazišao poziciju da zavisi od jednog izvođača. Ne smatram da smo ugroženi ako bilo ko otkaže"

On je najavio bitnije promjene u umjetničkom segmentu festivala koji vodi Nikola Simanić, a koji će trajati 30-ak dana. I ove godine posjetioce očekuju sportske aktivnosti, a tu je i moto kamp koji je prema riječima Zečevića iz godine u godinu sve bolji, pa se očekuje da se taj trend nastavi i ovog ljeta.

"Želimo da se posvetimo programskom dijelu festivala, dok će se partneri koje tražimo baviti isključivo prodajom pića i hrane. Ovih dana to rješavamo, na neki način će i oni uticati na cijenu. Ali pivo neće koštati preko euro i po", obećao je on.

Zečević je obećao da će cijena organizovanog prevoza biti na nivou prošle godine ili jeftinije, uz pomoć pivare Trebjesa koja će refundirati dio troškova. Festival će, po njegovim riječima, dobiti i poboljšanu rasvjetu duž staze koja vodi do lokacije održavanja Lake festa, kao i u kampu.

Očekuju posjetu veću za 30 odsto

Zečević smatra da je ove godine izbor izvođača kvalitativno na nivou ili bolji od prethodne godine, a da to što je Manu Čao otkazao nastup neće negativno uticati na festival.

"Mislim da je Lake fest davno prevazišao poziciju da zavisi od jednog izvođača. Ne smatram da smo ugroženi ako bilo ko otkaže", kazao je direktor Lake festa i dodao da očekuje porast broja posjetilaca za čak 30 posto.

"Naći u ovako kratkom roku adekvatnu zamjenu koja bi došla samo na Lake fest, jer želimo da ugostimo samo bendove čiji bi nastupi bili ekskluziva za prostor bivše Jugoslavije, vrlo je teško", odgovorio je Zečević na pitanje zašto nema "inostrane" zamjene za vlasnika hita "Me gustas tu".

On je dodao da je tu i pitanje isplativosti dovođenja određenih stranih imena, te da on ne želi da radi toga dovodi Lake fest u pitanje.

"Idemo sigurnim korakom, stepenicu po stepenicu. Osjećamo se prilično stabilno, pozicija Lake festa je odlična i ponosni smo na sve što smo uradili do sada", kazao je on.

Organizatori su uspjeli da u trećem izdanju festivala ne ponavljaju dosadašnje izvođače, ali je to nerealno očekivati i naredne godine.

"Do toga nas dovodi ograničenost tržišta, a i neke grupe su zaslužile da ih opet pozovemo. Publika takođe traži da se ponove neki nastupi", saopštio je Zečević.

Galerija

Bonus video: