Prije tačno pola vijeka Roling Stonsi izdali prvi singl

Kit Ričards je u svojoj aubotiografiji "Život" priznao da je za prvi sing namjerno odabrana pjesma s komercijalnim potencijalom
2 komentar(a)
Rolling stones, Foto: Beta
Rolling stones, Foto: Beta
Ažurirano: 07.06.2013. 09:23h

Prije tačno pola vijeka, 7. juna 1963. slavni Roling Stonsi objavili su svoj prvi singl - pjesmu "Come On".

Krenuvši žustro sa svojom verzijom rhythm and bluesa, Stonsi su od prvih taktova „Come On“ i poziva „da se krene“ napravili otklon od umivenog popa i pokazali da ih najviše zanima američka „crnačka“ muzika njihovih bluz heroja, čije su pjesme i svirali.

„Come On“, koja je bila obrada pjesma Čaka Berija, bio je efektan početak, a sve što je uslijedilo s nizom briljantnih singlova razlog je zašto se nije ostvarila stidljiva prognoza pjevača Mika Džegera iz 1964. „da će svirati još barem dvije godine“.

Kit Ričards je u svojoj aubotiografiji "Život" priznao da je za prvi sing namjerno odabrana pjesma s komercijalnim potencijalom, mada "Come On" nije bila dio njihovog tadašnjeg repertoara, niti je imala previše veze s onim što su tada radili, a to je bio klasični blues.

"Singl je postepeno dospio na top dvadeset i najednom smo, u roku od nedjelju-dvije, prerasli u pop zvijezde. Bilo je to poput talasa plime. Najprije sanjate o tome da snimite ploču, potom je snimite i dospijete na top dvadeset, a onda vas čeka nastup u TV emisiji "Thank You Lucky Stars"", napisao je Ričards.

Bonus video: