"Crveno i Crno": Ne smijemo dozvoliti sebi da se ponavljamo

Na repertoaru benda “Crveno i crno” su popularne kompozicije, no, ipak, ne žele da zalaze u muzički kič i šund koji je prilično zastupljen u narodu
467 pregleda 1 komentar(a)
Crveno i crno, Foto: Privatna arhiva
Crveno i crno, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.07.2018. 16:28h

Bend “Crveno i crno” odavno je osvojio ljubitelje klupske muzike. Za njihove svirke uvijek vlada veliko interesovanje pa i ne čudi što nedjeljno imaju po nekoliko svirki.

Gitarista i osnivač benda Miha Radonjić otkriva po čemu su njihovi nastupi karakteristični i ističe da ne prođe ni sedmica a da repertoar ne obogate novim hitom.

Po čemu su vaše klupske svirke karakteristične?

Za “Crveno i crno” su uvijek bili karakteristični vrhunski vokali, pa je sada na toj poziciji ponovo poslije 12 godina sjajna Tina Džankić. Takođe, karakterističan je za naše nastupe moderan svjetski i regionalni repertoar. Trudimo se da izaberemo kompozicije koje su vrlo aktuelne i popularne, ali bez zalaženja u muzički kič i šund koji je, nažalost, prilično zastupljen u narodu. Opremljeni smo i najsavremenijom tehnikom koju naš repertoar zahtijeva, pa je i to jedna od karakteristika našeg zvuka.

Koliko se repertoar razlikuje kad nastupate sa Adrianom, od vašeg standardnog?

Adrian preferira isključivo strani repertoar, najčešće rok, od 60-ih godina pa sve do modernih bendova poput “Muse” i “Rammstein”. Naš repertoar je proširen i na muziku regionalnih izvođača, i na pop žanr.

Koliko pjesama imate na repertoaru?

Na repertoaru trenutno imamo oko 300 pjesama, ali se taj broj konstantno povećava.

Koliko često mijenjate repertoar?

Repertoar se praktično mijenja i dopunjava u kontinuitetu. Ne prođe mjesec dana, a nekad ni sedmica, a da ne spremimo poneki novi hit. Radimo mnogo, a kako imamo stalnu saradnju sa mnogim klubovima ne smijemo dozvoliti sebi da se ponavljamo.

Koja pjesma ti je zadala najviše muke dok si je spremao?

Družim se s gitarom od svoje devete godine, tako da nema nekih velikih problema sa repertoarom koji sviramo, nije mnogo zahtjevan u smislu da traži neku virtuoznost. Uslovno rečeno, najteži dio nastupa je izvući iz sebe energiju i onda kada je čovjek premoren, neraspoložen, i tome slično, ali u bendu obično vlada pozitivna energija tako da pokrećemo i “guramo” jedni druge.

Ima li neka pjesma koju izbjegavate da pjevate na nastupima?

Ne postoji konkretna pjesma koju izbjegavamo, ali izabranim repertoarom se prilagođavamo raznim situacijama, sastavu publike, nekada i stanju Tininog vokala jer je moramo “sačuvati” s obzirom na veliki broj nastupa koje imamo.

Bez koje numere je nastup nezamisliv?

Ne smatram da postoji pjesma bez koje je nastup nezamisliv. Imamo dovoljno širok repertoar da možemo da budemo fleksibilni.

Koji je obavezan ritual pred nastup?

Obavezan ritual pred nastup je montiranje opreme (smijeh).

Da li na nastupima ispunjavaš muzičke želje gostima?

Ne spadamo u “džuboks” bendove (ubaciš žeton i mi sviramo:-)), ali desi se povremeno i da ispunimo poneku želju.

Šta si naučio od kako pjevaš po lokalima?

Nastupali smo dosta i na velikim binama, ali u klubovima je kontakt sa publikom neposredan, pa na moje zadovoljstvo mogu da primijetim da se polako ali sigurno mijenjaju stvari na bolje. Ima mnogo ljudi koji su redovni na našim nastupima gdje god da sviramo, koji ostanu od početka do kraja, znaju tekstove pjesama, dakle vole i prate taj kvalitetni repertoar.

Primaš li bakšiš na nastupima i koja je najveća novčanica koju si dobio?

Bakšiš je stvar koja je više karakteristična za narodnjake, ali dešava se i nama. Klijentima iz Rusije se jednom prilikom toliko svidio naš nastup da smo dobili dodatnih 1200e i flašu “moet” šampanjca.

Da li se na privatnim proslavama gdje si pozvan kao gost rado latiš mikrofona?

Nisam pretjerano siguran u svoje pjevačke sposobnosti, tako da pjevam isključivo prateće vokale u bendu.

Izvodiš li na nastupima svoje pjesme?

Na nastupima izvodimo povremeno i naše pjesme, najčešće “Udahni svijet”, koju publika najviše i voli.

Koju ćeš svirku posebno pamtiti?

Jedan od nastupa koji ću posebno pamtiti je Zaječarska gitarijada 2011, gdje smo svirali na poziv Dada Topića kao njegov prateći bend.

Na čiju svirku voliš da odeš?

Koncert koji je u posljednje vrijeme ostavio na mene najjači utisak jeste Made in New York Montenegro. Bilo je veliko osvježenje i inspiracija čuti u Podgorici muzičare svjetske A lige, na čelu sa nevjerovatnim Dejvom Veklom.

Da imaš unaprijed zakazan nastup, ali ne možeš da ga odradiš, koga bi zvao da te zamijeni?

Na sreću ili na žalost nema u Crnoj Gori mnogo bendova koji se bave repertoarom sličnim našem, ali kad ne možemo da stignemo da odradimo neki nastup, tu su “Toć”, “Senkina djeca” ili “Neon”. Što se tiče zamjene mene kao gitariste, uvijek je spreman da priskoči dragi kolega Stefan Rakočević.

Bonus video: