Ekipa se vratila iz Malmea: "Utukao" ih sistem glasanja

"Nema čovjeka koji nije poželio da se slika s astronautima i Ninom. Imali smo sreće da se kostimi ne izgube do tamo, a sad kako im se zadesi"
32 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2013. 09:12h

Članovi klape Who See Dejan Dedović Deda, Mario Đorđević Nojz i njihova vokalna podrška Nina Žižić, zajedno sa ostatkom ekipe vratili su se juče iz Malmea gdje su na 58. Eurosongu predstavljali Crnu Goru. Iako su ispali u prvoj polufinalnoj večeri, u Podgoricu su sletjeli veseli i razdragani, pomalo umorni ali i puni utisaka koje nose s ovog takmičenja. Na pitanje da li bi opet otišli na Eurosong Nojz i Nina su u glas, bez razmišljanja povikali: “Da”, ali se Deda nije složio s njima.

"Ja ne bih. Vidio sam kako je učestvovati na jednom takvom takmičenju i to mi je dovoljno", objasnio je Deda koji se bavi i produkcijom, pa mu se Eurosong u tom smislu veoma dopao.

"Tamo je produkcija savršena pa ne postoji nijedan stejdž koji je bolji od njihovog. Samim tim, Eurosong se ne može uporediti sa festivalima na kojima smo do sada nastupali", objasnio je Deda.

Oni su prve večeri od 19 zemalja koje su glasale, dobili ukupno 41 poen, što ih svrstava na 12. mjesto u ukupnom plasmanu. Naime, od zemlje susjeda dobili su samo jednu 12-ticu i to od Srbije. Svega šest poena dobili smo od Hrvata, dok od nekadašnje jugoslovenske republike Slovenije nijesmo ni bod. Glasove smo još dobili od Bjelorusije (2), Danske (5), Švedske (2) i Ukrajine (8). PR delegacije, Sabrija Vulić nije želio da daje izjave, ali je zato glasanje prokomentarisao režiser nastupa Zoran Marković Zonjo.

"Bitka za Eurosong se dobija i mimo pozornice. Ono što smo htjeli da uradimo je da privučemo pažnju i u tome smo i uspjeli. Ljudi su bili oduševljeni nastupom, dobijali smo pohvale sa raznih strana, a kritike koje smo dobili bile su iz “matične grude”, što demorališe", otkriva Zonjo.

"I dalje smatram da smo imali jedan od najboljih nastupa u Malmeu. Svi sa kojima smo pričali, i novinari i produkcija, bili su šokirani što nijesmo prošli dalje. Kad smo malo pregledali glasove, skapirali smo da nas je taj novi sistam glasanja “utukao”.

Tu se desila greška u koracima. Suštinski, da je Slovenija dala određenu kvotu bodova, a Hrvati malo više, mi bismo lagano prošli. Tek se tamo vidjelo da su Who See i Nina regionalni favoriti i vrlo ozbiljni pretendenti za finale. Poslije prve probe svi su rekli da idemo dalje", priča Marković.

Iako je neprolaskom u finale Who Seeja i Nine bila iznenađena i razočarana većina javnosti ne samo Crne Gore, Deda smatra da nema potrebe za tim.

"Ne treba to tako gledati. Imao sam utisak čitavo vrijeme da imamo podršku regiona, nego da tu nešto drugo nije štimalo. Ne znam šta se na kraju desilo, ali lično sam zadovoljan i nastupom i kostimima, koreografijom, Ninom prije svega", ističe Deda, dok Nojz objašnjava koliko su po odlasku u Malme uložili truda oko nastupa.

"Tri četiri dana dok nijesmo nastupali radili smo stalno oko tog Eurosonga, nastupa, koreografije, iako se to možda i nije vidjelo na samom snimku", otkriva Nojz, dok Deda dobacuje da se i Zonjo “lavovski borio da prenos ispadne dobar i drugačiji”.

Iako su oni zadovoljni nastupom, mišljenje kompozitora pjesme Đorđa Miljenovića još nijesu čuli.

"Prva misija po slijetanju u Crnu Goru će nam biti da se čujemo sa njim, kao i sa još nekim ljudima koji su doprinijeli da dobro odradimo zadatak. Treba lično da im se zahvalimo", smatra Deda.

Pri odlasku u Malme, naša delegacija imala je poteškoća zbog viška prtljaga, ali im je sam dolazak u Podgoricu “lakše pao”, možda i zbog kostima, koji su pri povratku izgubili u putu.

"Nema čovjeka koji nije poželio da se slika s astronautima i Ninom. Imali smo sreće da se kostimi ne izgube do tamo, a sad kako im se zadesi", poručuje Zonjo.

"Sad su negdje u svemiru", našalio se na taj račun Nojz.

"Emotivno smo vezani za te kostime i ne bismo voljeli da ih izgubimo po sve", dodaje Deda, uz obećanje da će ih zimi koristiti da u njima “šetaju kroz grad”.

"Na taj način ćemo privlačiti pažnju kad nam padne slava. Čisto da se nešto priča", kroz smijeh se uključuje Nojz. No, bez obzira na rezultate sa Eurosonga, sudeći po regionalnoj MTV top listi Domaćica, klapi Who See i Nini neće tako “lako pasti slava” u regionu. Naime i ove nedjelje su na listi i to na osmom mjestu.

Evrovizijska publika voli Ninu

Boravak u Malmeu, nakon završetka prve polufinalne večeri, prema riječima Nojza, naši predstavnici su iskoristili da “nešto i zarade”.

"Kad smo vidjeli da nijesmo prošli, morao je svako da nađe posao. Tako je Nina prala čaše u jednom pabu, Deda se zaposlio kao švedski stolar, a ja sam živio od socijalne pomoći", našalio se Nojz, dok su ostali članovi sa smijehom slušali njegovu priču. Ipak, i nakon prve polufinalne večeri, njih troje su imali nastupe po evrovizijskim žurkama.

"To je neka “miješana publika”, ali su odlično reagovali na naš nastup. Posebno vole onaj Ninin dio", prisjeća se Nojz, dok Deda tvrdi da “Ninu vole više nego njih”.

"Evrovizijska publika zaista voli Ninu i to nam ni u jednom trenutku nije zasmetalo. Naprotiv, podstaklo me da i ja njih zavolim", kaže Deda.

Galerija

Bonus video: