U najavi Asfaltiranje spektakl: Širenje hip hop epidemije

Ove godine festival će biti održan u septembru na sportskom aerodromu
77 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2013. 15:34h

Hip hop manifestacija Asfaltiranje ove godine će biti održana po treći put, ali u septembru i na novoj lokaciji, najavio je organizator NVO Metafora.

"Obećali smo da ćemo ove godine iz regionalnog prerasti u međunarodni festival, samim tim za organizaciju je potrebno više vremena. Sa inostranim izvođačima očekujemo publiku iz regiona i Evrope koja zahtijeva određeni standard kako bi prevalila put do Podgorice.

Septembar nam je idealan jer ćemo u ljetnjem periodu obići nekoliko vrhunskih hip hop festivala, čisto da bismo zabilježili detalje koje možemo iskoristiti za unapređenje Asfaltiranja", ističe sekretar NVO Metafora MC Marko.

Pored promjene datuma koji je do sada bio u prvoj polovini jula, ovogodišnje Asfaltiranje, koje se ranije održavalo u KIC-u “Budo Tomović”, ima i novu lokaciju.

"Jedan od uslova da "dovučemo" publiku iz inostranstva jeste veći prostor, duže radno vrijeme i mogućnost kampa u kojem bi bili smješteni posjetioci. Presrećni smo što će se ovogodišnje Asfaltiranje održati na sportskom aerodromu “Špiro Mugoša” i što su naše ideje rukovodeći ljudi tog kluba prepoznali kao društveno korisne. Smatramo da je to najatraktivnija lokacija na teritoriji opštine Podgorica", ističe MC Marko uz obećanje da se nada da će uspjeti da organizuju i prevoz.

"Mada, i taksi iz centra Podgorice do tamo košta maksimum dva eura", dodaje on.

Protekle dvije godine u okviru Asfaltiranja, pored domaćih hip hopera među kojima su i ovogodišnji predstavnici na Eurosongu, klapa “Who See”, publika je imala priliku da čuje TBF, Asj Nigrutina i Timbea, “Dječake”, Eda Maajku, “Prti Be Ge”.... Organizatori obećavaju interesantna imena i ove godine.

"O izvođačima je rano govoriti dok ne potpišemo ugovore sa njima. Naša selekciona komisija je napravila širi izbor regionalnih i inostranih MC-eva i DJ-eva i na dobrom putu smo da hip hop publici priuštimo spektakularan program", tvrdi Marko.

Prošle godine najavljen je bio “Bad Copy” koji je uspješno zamijenila grupa “Prti Be Ge”, a organizatori su tada još obećali da će poznati beogradski trojac nastupiti na sljedećem Asfaltiranju.

"“Bad Copy” sa albumom “Krigle” "gazi" i realno ih je očekivati na velikoj sceni aerodroma “Špiro Mugoša”", potvrdio je Marko.

Iako je zahvaljujući ovoj manifestaciji hip hop kultura popeta na “stepenicu više”, Marko smatra da im tek sad predstoji pravi napor.

"Ova priča je uspjela tek onog momenta kad na sceni Asfaltiranja vidim Busta Rhymesa, Method Mana ili nekog te klase. Vjerujem da ćemo u naredne tri godine ispuniti ovaj plan. Vjerujem da smo bar milimetar zaslužni za širenje hip hop epidemije", smatra on.

Prema njegovim očekivanjima, ovogodišnje Asfaltiranje posjetiće dvije do tri hiljade ljudi, a trajaće najvjerovatnije dva dana. Marko obećava da će svi segmenti hip hopa - MC-ing, DJ-ing, break dance i grafiti biti zastupljeni.

On je pratio i ovogodišnji Eurosong, i smatra da nas je “Who See” dostojno predstavio.

"“Who See” je po mom mišljenju logično rješenje za Eurosong samim tim što nam je pop scena oskudna. Vikler, Deda, Noyz i Nina su uradili fenomenalan posao", zaključuje Marko.

Galerija

Bonus video: