Mladen Vojičić Tifa: "Spreman na sve"

Novi album „Spreman na sve“ , po mnogima najboljeg pjevača Bijelog dugmeta, donosi deset novih pjesama Mladena Vojičića Tife
554 pregleda 1 komentar(a)
Mladen Vojičić Tifa, Foto: Beta
Mladen Vojičić Tifa, Foto: Beta
Ažurirano: 04.05.2013. 17:33h

Mladen Vojičić Tifa nakon trinaestogodišnje diskografske pauze vratio se krajem prošlog mjeseca u velikom stilu i to albumom „Spreman na sve“.

Na pomenutom projektu našlo se deset pjesama, a autori tekstova, aranžmana i muzike su Tifa i njegov menadžer Goran Pršić Masni. To što svih ovih godina nije objavljivao albume, Tifa opravdava time da „nije imao šta za reći, pa je tada bolje ćutati nego pričati bez veze“, ali je svakako osjećaj što se vratio i na ovaj način „fenomenalan“.

Za ovih trinaest godina, scena se mnogo promijenila, ali kao što to njegov naziv kaže i Tifa je „Spreman na sve“.

"Zaželio sam se i ja publike, kao i publika mene. Ponosno poručujem „Spreman sam na sve 100%“ ", tvrdi u razgovoru za “Vijesti” Vojičić.

On je svih ovih godina ipak mislio na svoju publiku, pa je s vremena na vrijeme objavljivao singlove. Neke od njih mogli smo da slušamo i na crnogorskim festivalima, a potpisuju ih crnogorski autorski timovi Ljubo Jovović i Mirsad Sehatlić ("Sjaj u rosi") i Milan Perić i Slaven Knezović ("Ne vjeruj nikome").

"Te numere nijesu se našle na mom albumu. Te dvije pjesme su predivne i predivni su ljudi koji ih potpisuju, međutim, ja imam svoju priču – objašnjava Tifa.

Tifa nije, poput svojih kolega album najavljivao singlovima.

" Narod je navikao da se albumi najavljuju singlovima, i to je sada trend. Međutim, ja se samo vraćam na stara pravila. Zašto soliti more?", pita se Tifa.

Album je objavljen tek krajem prošlog mjeseca, a uskoro Tifa kreće i na promotivnu turneju.

" Prezadovoljan sam prvim reakcijama. Čovjek evoluira tokom života. Moram biti malo drugačiji, ali u osnovi sam još uvijek onaj stari", siguran je Tifa koji će ove godine proslaviti i 33 godine na muzičkoj sceni i kako kaže, bez obzira na sve uspone i padove, ne bi ništa mijenjao.

Ipak, sve ove godine ostao je najpoznatiji kao jedan od pjevača Bijelog dugmeta sa kojima je snimio samo jedan album. Iako ga nakon odlaska Bebeka, Dugmetova publika nije prihvatila bez obzira na duplo veći tiraž, Tifa tvrdi da nije to razlog što je tako brzo napustio bend.

" Dugme sam napustio iz razloga što nisam više mogao da podnesem pritisak. I mislim da nisam pogriješio. Dokaz su brojni fanovi koji i danas prate moj rad", ističe on.

Na kraju, ipak je Tifa izabran za najboljeg pjevača Bijelog dugmeta.

" Nakon svega što sam doživio, to priznanje mi je i te kako prijalo. U suštini mi imponuje saradnja sa Goranom Bregovićem, jer je to za mene bilo jedno veliko iskustvo", priznaje Tifa i dodaje da su mu nastupi i ponovno okupljanje „Bijelog dugmeta“ 2005. godine „prelijepa priča, prepuna emocija i žala za prošlim vremenima".

On je demantovao navode medija da se Goran Bregović protivio tome da on, Alen i Bebek nastave sa projektom „Kad bih bio bijelo dugme“.

" Nijednog trenutka Goran nije bio protiv nas, čak nas je i podržavao", ističe Tifa, koji nije želio ni da priča zašto su na kraju i njih trojica prekinuli saradnju.

" Uz dužno postovanje nemamo iste poglede na posao i svijet", kratko je prokomentarisao.

On smatra da mu je slava donije i odnijela „slobodu i komfor“, a posebno mu je drago što su ga na početku karijere podržavale starije kolege.

" Moja iskustva sa starijim kolegama su pozitivna i zbog toga se smatram sretnim i privilegovanim. Posebno bih izdvojio pomoć mojih mentora Davorina Popovića Pimpeka (Indexi) i Sergia Blažića (Atomsko sklonište). Možda je i to razlog što ja danas volim pomoć' omladinu", objašnjava Vojičić, koji svoje muzičke početke veže za sviranje bas gitare.

" Danas znam zasvirati, ali ne više bas gitaru. Na ovom zadnjem albumu imam ulogu ritam gitariste", kaže pjevač.

Malo prije njega, svoj album, takođe poslije dugogodišnje pauze objavio je i Željko Bebek. Na pitanje, da li je preslušao novi Bebekov album, diplomatski je odgovorio:

" Nažalost ne. Bio sam zadnjih mjeseci prezauzet proizvodnjom novog albuma. U svakom slučaju mu želim puno sreće", zaključio je Tifa.

Bonus video: