Ćerka vita nikolića

Danica Nikolić: Glembajevi pogodili pravu atmosferu

"Rekla bih da Srđa, Buba i Goran u muzici žive isti senzibilitet koji je moj otac živio u poeziji", kazala je Danica Nikolić. Danas bi čuveni pjesnik proslavio 79. rođendan.
433 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 17:48h

Povratnički singl Gospode Glembajevih, "Drumovi će poželjet ludaka", muzička je interpretacija pjesme Vitomira Vita Nikolića, koji bi, da je živ, danas proslavio 79. rođendan. Kako njegova poezija zvuči u izvedbi podgoričkog sastava, za “Vijesti” je komentarisala Danica Nikolić, kćerka čuvenog pjesnika.

"Kad mi je Srđa (Vukadinović, vođa Glembajevih) poslao da je čujem i vidim spot, bila sam oduševljena, posebno muzikom. Čini mi se da su 'Gospoda Glembajevi' pogodili pravu atmosferu pjesme, a pri tom sačuvali svoj prepoznatljiv stil. Rekla bih da Srđa, Buba i Goran u muzici žive isti senzibilitet koji je moj otac živio u poeziji" objasnila je Nikolić, od koje su bez obzira na dugogodišnje prijateljstvo, članovi Glembajevih tražili dozvolu, kao nosiocu autorskih prava očevih stihova, da obrade njegovu pjesmu.

"Srđa i ja smo prijatelji još od srednjoškolskih dana. Njegova ideja da muzički obradi neku Vitovu pjesmu nije nova. O tome smo razgovarali i prije nekoliko godina. Nekako se pogodilo da čak ni ja zbog obaveza, uz njihovo uporno insistiranje, nijesam uspjela da ispratim sve faze rada na pjesmi, ali sam imala puno povjerenje u Glembajeve da će napraviti dobru stvar" priznaje ona.

Danica Nikolić

Novi singl "Gospode Glembajevih" objavljen prije tri dana, nakon devetogodišnje diskografske pauze, definitivno je osvojio srca crnogorske publike. Bez obira na to što članovi pomenutog sastava nijesu imali nikakve ambicije da naprave hit, pjesma "Drumovi će poželjet ludaka", zahvaljujući prvenstveno društvenim mrežama to postaje.

Ovu pjesmu Vitomir je posvetio glumcu Pavlu Vujisiću, a Danica se prisjetila kako je došlo do toga.

"Njih dvojica su bili dobri prijatelji i družili su se kad god je za to bilo prilike. Nekad su, sjećam se očevih priča, ta druženja trajala i po nekoliko dana, bez spavanja, odmora i uz odlaganje svih ostalih obaveza, pa i prekidanje snimanja filma. U nekim takvim okolnostima je pjesma nastala i Vito je posvetio svom prijatelju Pavlu Vujisiću, kao što je i mnoge druge pjesme posvetio svojim prijateljima Brani Đorđeviću, Banju Šaranoviću, Brani Petroviću, Božu Kovaču" zaključuje ona.

"Gospoda Glembajevi", jedan od najcjenjenijih crnogorskih alternativnih sastava, nastao 1989. bio je aktivan tokom 90-ih godina. Okosnicu grupe, kroz koju su prošli brojni muzičari, sada čine Srđan i Goran Vukadinović, te Pavle Buba Bojić.

Galerija