Open Sound proslavio peti rođendan: Žurka do zore

"Živio Open Sound peta godina i ako bog da i pedeseta", poručio je Subotić i pozvao prisutne da priđu bliže bini
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 17:48h

Open Sound organizacija sinoć je podgoričkom klubu "Lucky" na uspješan način proslavila jubilarni peti rođendan, a odluka da ove godine umjesto na stranim fokus bude na domaćim autorima i sastavima Deep Thoughts, Spiral Frequency, Beta Baroque i Masturbeator pokazala se kao odličan korak - kako za samu organizaciju, tako i za domaću scenu i publiku koja je imala priliku da se uvjeri da nije sve tako sivo i jednolično i da se na ovim prostorima kuvaju zanimljivi muzički projekti.

Sinoćni audio doživljaj bio je na vrhunskom nivou - u pomenutom klubu okupili su se "najbolji crnogorski sastavi za koje nikada niste čuli" i sjajnom svirkom i nesvakidašnjim zvučnim izrazom udarili temelje ka nekim smjerovima kojima bi se domaća scena mogla kretati.

Bio je to povratak u budućnost, "eargasm" za sve one kojima je dosadilo da već decenijama domaća muzička ponuda ne ide dalje od "ma digni ruku, digni obadve", a pokazalo se i da studijski snimci ne mogu prenijeti ni dio čari koju nose živi nastupi pomenutih muzičara.

Deep Thoughts (Nikola Božović)

Podgorički Deep Thoughts otvorio je događaj oko 22.30 jednočasovnim nastupom, provozavši prisutne svojim materijalom koji se kretao od psihodeličnog trip hopa sa ambijentalnim momentima do gotovo postmodernog kraut roka.

Već sa prvim tonovima publici već poznate numere "Bruce Lee R.I.P." krenule su ovacije, a ritmovi i melodije Nikole Božovića i isprepletani gitarski pasaži Miloša Pejovića i Ivana Tomaševića očarali su prisutne i opravdali očekivanja dugo čekane prve svirke ovog sastava. Prva je šteta zbog tehničkog kiksa organizatora sa vizuelizacijama koje bi upotpunile priču Podgoričana.

Uslijedio je nastup grupe Spiral Frequency, najveće nepoznanice među učesnicima, koji se pokazao kao iznenađenje par ekselans. Bend se nedavno predstavio prvom pjesmom "Spiral Dub", no dab nije bio sve što imaju da ponude.

Spiral Frequency

Nastup je krenuo zvukom koji bi se mogao opisati kao spoj Underworlda ili Leftfielda sa metal gitarama, sve je postalo brže, više plesno, bučno.

Zatim su članovi ovog sastava Džulijan Ilić i Mladen Kovačević skrenuli u atmosferični drum'n'bass na tragu LTJ Bukema i njegovog Good Looking Recordsa koji je rasplesao prisutne, a završili su dabom i spontanim hip hopom budući da su im se kao MC-evi u nastupu priključili pjevač Qtere i član Bači Rimu Trupe, Braco Subotić, već pomenuti Nikola Božović i podgorički reper i producent Rhino.

Braco Subotić

"Živio Open Sound peta godina i ako bog da i pedeseta", poručio je Subotić i pozvao prisutne da priđu bliže bini. Ako je među njima bilo onih koji su mislili da ih više ništa ne može iznenaditi grdno su se prevarili, jer je na red stupio Beta Baroque uništivši muzičke klišee svojim neurotičnim distorziranim elektro dub popom.

Ivan Marović i Blažo Tatar unijeli su bitnu razliku u odnosu na prethodne nastupe moćnim živim bubnjem koji je prosto čikao konstantno prisutne na mrdanje iako je glavama sigurno bilo potrebno vremena da to što čuju svrstaju u neku već poznatu kategoriju.

Ivan Marović

Koliko sebe unose u muziku najprije se vidi na živim nastupima Beta Baroquea, dok Marović i Tatar gotovo da skaču do posljednje kapi znoja po instrumentima koji su djelovali kao da će se svakog momenta raspasti pod snagom njihovih muzičkih ambicija.

Veče je zatvorio Masturbeator koji je "pokidao" svojim setom alternativne elektronike na koji je masa najbolje reagovala sinoć i pokazao da se na njega može računati kao na ozbiljnog igrača kada je u pitanju sklapanje setova koji potpaljuju podijum i publici ne daju sekunde predaha.

DJ Masturbeator

Za razliku od nekih prethodnih događaja Open Sounda kojima je suviše avangardan izbor izvođača za domaće okolnosti kumovao dosta slaboj posjećenosti, sinoć je ona bila na nivou.

Klub doduše nije bio do kraja popunjen, ali jeste sasvim solidno posjećen, pogotovo kada se uzme u obzir da izvođači nisu bili naročito komercijalni i da bi njihov zvuk (ispod)prosječnom slušaocu bio težak u rangu vogonske poezije.

Atmosfera je mogla biti možda malo bolja, držali su je prije svega oni u prvim redovima, dok su ostali čini se tek navikavali čula na "novu crnogorsku scenu". Žurka je završena u ranim jutarnjim časovima.

Uspješno objedinjena priča

Dragan Dubljević, predsjednik Open Sounda kazao je da je zadovoljan sinoćnim skupom i što je uspješno objedinjena priča vezana za "crnogorske autore inovativne muzike".

"Mislim da su se sami oni najviše iznenadili i odzivom publike i reakcijom. Zamjerki će uvijek biti, ali treba imati na umu da su ovo njihovi prvi nastupi u ovim sastavima. Sa tim sa čim raspolažemo mislim da se izvukao maksimum", smatra on.

"Domaći bendovi se često iskorišćavaju da sviraju prije nastupa bendova sa strane i u tome se zaista pretjeralo. U tom aspektu je napravljen pomak"

Dubljević je kazao da je poenta čitave priče bila da se predstavi drugačija slika crnogorske muzičke scene i smatra da je to prošlo uspješno.

"Ono što Open Sound radi ove godine je na neki način stvaranje scene koja već postoji, ali kroz vid skretanja pažnje radi širenja broja ljudi koji bi učestvovali. Poenta je da se širi priča, ne samo kroz Open Sound, već kroz publiku, a i kroz muzičare. Treba mnogo više da se družimo, da budemo u stalnoj komunikaciji kako bi svi jedni drugima olakšali posao", objasnio je on.

On je istakao da domaći alternativni muzičari ne dobijaju dovoljno pažnje, da im je po tom pitanju i sam Open Sound ostao dužan, ali da je sada napravljen pomak.

"Mislimo da ovi muzičari stvarno zaslužuju više.Domaći bendovi se često iskorišćavaju da sviraju prije nastupa bendova sa strane i u tome se zaista pretjeralo. U tom aspektu je napravljen pomak sinoć, jer su samo domaće snage nastupale", objasnio je on.

Galerija

Bonus video: