Preminuo Riči Hevens, muzičar koji je otvorio Vudstok

Hevens, koji se na njujorškoj folk sceni pojavio šezdestih godina prošlog vijeka, preminuo je u svom domu u Nju Džerziju
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 09:22h

Američki folk muzičar Riči Hevens, koji je otvorio čuveni Vudstok muzički festival 1969. godine svojom verzijom "Motherless Child/Freedom" preminuo je juče od srčanog udara u 73. godini.

Hevens, koji se na njujorškoj folk sceni pojavio šezdestih godina prošlog vijeka, preminuo je u svom domu u Nju Džerziju.

Poznat po gitarskim i soul obradama pop i folk pjesama, Hevens je snimao i išao na turneje više od 40 godina i koristio svoju muziku kako bi se zalagao za lične slobode i bratstvo među ljudima. Prije tri godine prestao je da nastupa.

Hevensova verzija gospel pjesme "Motherless Child" evoluirala je na Vudstoku u "Freedom" i postala himna hipi generacije 60-ih. Osim ove pesme, ostaće poznat po svojim verzijama numera "Here Comes the Sun", "Strawberry Fileds Forever" i "Won't Get Fooled Again".

"Oni koji su upoznali Hevensa pamtiće ga, osim po muzici, i po nježnoj i saosjećajnoj prirodi, lakom humoru i moćnoj harizmi", piše u izjavi njegove porodice.

Galerija

Bonus video: