Aukcija: "Izgubljena arhiva" benda The Beach Boys

Članovi benda pokušali su bez uspjeha da dobiju vladništvo nad arhivama, rekao je Oven. Beach Boys nisu zadovljni prodajom zbirke, u kojoj su i lične fotografije i pisma
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 15:36h

Zbirka bilješki, nota i fotografija američkog benda Beach Boys koja je godinama bila zaboravljena u skladištu na Floridi biće na aukciji do 15. maja.

Zbirka, koju je u skladište ostavio rođak jednog od članova benda, prodata je pošto dugo nisu plaćani računi.

Među stotinama dokumentata u zbirci je ček na 990 dolara - za koji se vjeruje da im je prva zarada od prodaje, desetine potpisanih ugovora i rukom pisane i štampane note za pjesme "Good Vibrations", "California Girls" i mnoge druge hitove iz 1960-ih

Kupac je u kutijama otkrio ono što se sada zove "izgubljenom arhivom" Beach Boysa, jednog od najvećih i komercijalno najuspješnijih američkih bendova.

Među stotinama dokumentata u zbirci je ček na 990 dolara - za koji se vjeruje da im je prva zarada od prodaje, desetine potpisanih ugovora i rukom pisane i štampane note za pjesme "Good Vibrations", "California Girls" i mnoge druge hitove iz 1960-ih.

Zbirka je sada u rukama investitora koji žele da je prodaju kao jednu cjelinu. Oni očekuju da će za nju dobiti više miliona dolara.

"Smatrali smo da bi bio zločin rastaviti je" rekao je Ted Oven, direktor kompanije Fejm Biro koja će je prodati na aukciji 15. maja.

On je rekao da je zbirka jedinstvena, dijelom zbog rukom pisanih nota i tekstova koje daju uvid u rad Brajana Vilsona, čijem se talentu najviše pripisuje uspjeh benda.

Nije utvrđena minimalna cijena prodaje ali je Oven rekao da bi se prodaja mogla poništiti ako se ne dostignu očekivanja.

Što se tiče porijekla zbirke, Oven je rekao da je 1970-ih materijal u skladište navodno ostavio rođak jednog od članova benda koji je želio da se ona čuva na sigurnom mjestu. U skladištu je bila i kutija sa oko 15 stetson šešira koje je bend nosio na pozornici u svom hipi periodu.

Pošto dugo nisu isplaćivane naknade za čuvanje, zbirka je neotvorena prodata kupcu, koji, navodno, nije znao šta sadrži, rekao je Oven. Kupac se obratio Ovenu radi procjene vrijednosti materijala na tržištu muzičkih suvernira. Materijal je tada prodat investitorima u čijem se vlasništvu nalazi danas, rekao je Oven.

Članovi benda pokušali su bez uspjeha da dobiju vladništvo nad arhivama, rekao je Oven.

Beach Boys nisu zadovljni prodajom zbirke, u kojoj su i lične fotografije i pisma.

"Mogu da potvrdim da je bend svjestan aukcije", poručio je predstavnik Beach Boysa Džej Džons u elektronskoj poruci. "Bend neće biti dostupan za intervjue u ovom pitanju".

Osnivači benda Beach Boys, Karl i Denis Vilson su umrli, a Brajan Vilson, jedini živi član (od tri brata), vodio je niz sudskih sporova sa suosnivačem Lovom.

Galerija

Bonus video: