Sunčane skale će trajati samo jedan dan

"Čekajući bolju situaciju, mislim da je to jedini način da ove godine održimo festival", kazao je Bučevac za "Vijesti"
107 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 17:01h

Koncertno muzička produkcija “Sunčane skale” raspisala je konkurs za istoimeni festival koji će ove godine najvjerovatnije trajati samo jedan dan.

Jedan od nekad najznačajnijih festivala u regionu, koji je okupljao velika imena iz regiona, ove godine zakazan je za 29. jun. Prethodnih godina obično bi se konkurs za “Skale” objavljivao krajem godine i trajao do 1. maja, ovoga puta ima isti završni rok, s tim što je raspisan mnogo kasnije od očekivanog termina.

"Na objavljivanje konkursa čekali smo iz finansijskih razloga, najprije smo htjeli da zatvorimo konstrukciju festivala. Ta ekonomska situacija je uslov svega, a znamo svi da nije baš najbolja", pravda se direktor festivala Slobodan Bučevac, koji je prošle godine najavio gašenje festivala ukoliko finansijska podrška kakvu očekuju izostane.

"“Skale” su samofinansirajuća organizacija, što znači da sve naše finansije dolaze od sponzora, a njihove donacije zavise od ekonomske situacije i to je lanac koji ne može biti drugačiji. Zato će ove godine festival trajati samo jedan dan", objašnjava on.

Konkurs koji traje do 1. maja raspisan je, kako kaže Bučevac, za “Pjesmu ljeta” i pravo da prijave kompozicije imaju autori iz čitavog svijeta. Na pitanje, da li su se autori do sada interesovali hoće li biti festivala, direktor “Skala” odgovara:

"Puno smo dobili mejlova za ovo vrijeme, dosta su se interesovali i autori i izvođači. Razumijevanje je obostrano zbog situacije, nadamo se da će “Skale” sa tom jednom večeri opravdati svoje postojanje. Čekajući bolju situaciju, mislim da je to jedini način i jedina mogućnost da ove godine održimo festival", smatra Bučevac.

Jedina novina nije skraćivanje festivala. Sunčane skale koje su tradicionalno održavane u prvoj polovini jula, ove godine biće krajem juna.

"Datumi su uvijek bili šetajući. To što će ove godine festival biti u junu može samo nama da znači da nađemo jeftiniji hotelski smještaj kojeg u Herceg Novom ima malo i da ćemo ući u predsezonski obračun za račune u hotelu", objasnio je pomjeranje datuma Bučevac.

"Nikad nijesmo ni imali problem sa Kanli kulom, ali su finansije kočile da tamo održimo festival", kaže Bučevac

Iako je za 19. po redu “Skale”, po završetku prošlogodišnjih, Bučevac obećao da će se vratiti na Kanli kulu, ni to se neće desiti.

"Nikad nijesmo ni imali problem sa Kanli kulom, ali su finansije kočile da tamo održimo festival. Zato smo prije tri godine spustili festival na Trg. Kako stvari stoje, ove godine ćemo i sa Trga ići, vjerovatno na plato ispred hotela Plaža, jer su manji dio građanstva i nekih partija u Herceg Novom imali nešto protiv da festival bude na Trgu, vjerovatno iz razloga što smo dali preveliku reklamu grada sa tog mjesta", ironičan je on.

Iako već godinama unazad prijete da će ako ne dobiju sve uslove seliti festival u drugi grad, ove godine organizatori nijesu razmišljali o toj opciji.

"Nijesmo na tu temu ni sa kim razgovarali, što ne znači da nećemo za sljedeću godinu", zaključio je Bučevac.

Galerija

Bonus video: