"Zabranjeno pušenje" pjeva o sarajevskom Romeu i Juliji

"Priča o Bošku i Admiri pomalo blijedi, zato smo odlučili da, na dvadesetogodišnjicu njihovog stradanja, snimimo pjesmu"
110 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 16:16h

Sarajevski bend “Zabranjeno pušenje” uskoro će predstaviti novu pjesmu “Boško i Admira”, istinitu i tužnu priču o dvoje Sarajlija, Muslimanki i Srbinu, čija je nesrećna ljubav tokom rata u Bosni i Hercegovini privukla pažnju cijelog svijeta.

Boško Brkić i Admira Ismić, poznatiji kao sarajevski Romeo i Julija, ubijeni su 18. maja 1993, na Vrbanja mostu dok su pokušavali da zajedno napuste Sarajevo pod opsadom. Snajperski metak pogodio je Boška koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena dopuzala je do svog mrtvog momka, zagrlila ga i izdahnula. Slike njihovih tijela odmah su obišle svijet, a situaciju je dodatno pogoršala činjenica da su njih dvoje nedjelju dana ležali na mjestu događaja, jer ni jedna strana nije željela da ih izvuče.

"Priča o Bošku i Admiri pomalo blijedi, zato smo odlučili da, na dvadesetogodišnjicu njihovog stradanja, snimimo pjesmu. To je ujedno i neka nada za našu zemlju, možda možemo u toj priči da nađemo izlaz. Sama ideja je simbolična i metaforična, a govori o tome da je ljubav zaista ispred svega. Veoma je bitna za ovo naše vrijeme jer poslije toliko godina mira mi još tragamo za ljubavlju i slobodom u ovoj državi" kazao je za “Vijesti” lider “Pušenja” Sejo Sexon i dodao da se nada da će poruka benda biti prihvaćena i shvaćena.

Ovih dana u Sarajevu je snimljen i spot za ovu numeru, koji će premijerno biti prikazan šestog aprila, na Dan grada.

"Ovo je prvenstveno pjesma za Sarajevo, ovo je sarajevska priča i mislim da će se Sarajlije u njoj najviše prepoznati. Nadam se da će imati onu energiju koju dobre pjesme uvijek imaju i da će je osjetiti i ljudi koji ne znaju direktno za priču, koji nisu doživjeli i preživjeli ovdje rat. Jer, složićete se, ova priča nije samo naša", dodao je Sexon.

Priprema za ovaj projekat bila je, kako kaže, dirljiva i puna emocija. Tu najprije misli na susret sa Boškovim i Admirinim roditeljima. Jer, priču o dvoje mladih su mnogi do sada željeli da ispričaju, ali nijesu baš naišli na odobrenje porodice.

"Pjesma i spot su urađeni uz odobrenje roditelja. Kada sam se sreo sa njima imao sam veliku tremu, ali oni su, zaista, odmah pristali i dali nam podršku. Ali, što se tiče dosadašnjih pokušaja pričanja ove priče, mislim da nije porodica problem, mislim da je stvar u tome što se ona ne može ispolitizovati, što se na njoj ne mogu dobiti jefitini politički bodovi, što se za to ne može tužiti ova ili ona strana, što se ne može odraditi na dnevnopolitički, jeftini način", kaže Sexon.

Reditelj spota je Žare Batinović, ulogu tada dvadesetpetogodišnje Admire tumači glumica Ajla Hamzić, dok njenu ljubav Boška glumi Junuz Elkaz.

Sejo Sexon kazao je za “Vijesti” i da će pjesma “Boško i Admira” biti najava za novi album njegove grupe koji će izaći najvjerovatnije u septembru.

Galerija

Bonus video: