Džiboni nastupa na koncertima Simply Red

Hrvatski pjevač će u okviru turneje benda Mika Haknala predstaviti evropskoj publici pjesme na engleskom
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 15:31h

Hrvatski pjevač Zlatan Stipišić, poznat po imenu Gibonni, kao poseban gost nastupaće na koncertima grupe “Simply Red” u okviru njihove turneje, a tom prilikom će promovisati svoje pjesme na engleskom jeziku sa albuma “20th Century Man”, prenosi Gloria.

Gibonni je zahvaljujući Miku Haknalu, pjevaču ove grupe dobio priliku da svoje pjesme predstavi evropskoj publici, a spojio ih je Endi Rajt koji je dugogodišnji producent benda “Simply Red”, a trenutno radi na albumu hrvatskog pjevača.

Za koncerte koji će se održati 25. i 27. marta u Budimpešti i Pragu, popularni pjevač priprema nastup u trajanju od pola sata tokom kojih će izvesti sedam novih pjesama.

“Pjevaću samo na engleskom, ali ako neko iz publike zatraži to na hrvatskom izvešću i jednu staru pjesmu”, kazao je Gibonni.

On je u razgovoru za svoju oficijelnu fan stranicu ispričao da je prva pjesma na albumu “Hey Crow”, a za nju se odlučio jer su mu ljudi iz engleskog tima kazali da će publika koja ga prvi put sluša odlučiti kakav je pjevač na osnovu prvih sedam do deset sekundi.

“To je za mene poražavajuće, jer su meni neke pjesme dobre tek pri kraju ili nakon drugog refrena. To je neobična pjesma i neobičan spot, vidjećete”, otkrio je Gibonni.

Njegov lični favorit je ipak druga pjesma koja nosi naziv “Hide The mirror”, a koja je kako kaže i pomalo autobiografska.

“Prema sebi sam posebno oštar u toj pjesmi. Posebno pokazujem alergiju prema poznatim ličnostima koje prave fotografije sa potrebom, na primjer sa gladnima, a onda se vrate svom životu sa šampanjcem. To je meni bilo odvratno”, objasnio je hrvatski pjevač.

Pored ovih, na albumu će se naći i pjesme “My Cloud” i “Broken Finger” sa kojom je Gibonni imao najviše problema, jer je tokom pjevanja dolazio do izražaja akcenat, pa se primjećuje da je stranac.

“Ne mogu reći da je to prevod pjesme. Ona ima veoma dobar tekst na hrvatskom, a ja sam na istu melodiju napisao drugi tekst na engleskom. Drugi dio”, objasnio je pjevač.

Za kraj razgovora Gibonni je otkrio da je “My Cloud” ljubavna pjesma koja govori o očekivanjima koja ne može ispuniti i da je veoma slična dobro poznatom hitu “Libar”.

Galerija

Bonus video: