Muzičari koji su pjevali o svojoj smrti...

Portal hot.net napravio je spisak muzičkih zvijezda koje su se suočile sa smrću kroz svoje pjesme
176 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 15:26h

Tupak Šakur, Džon Lenon, Džimi Hendriks samo su neki od muzičara koji su imali vizije svoje smrti i dočarali ih kroz muziku. Neki kažu da su mogli predvidjeti svoj kraj. Slučajnost ili ne, ali pogodili su.

Portal hot.net napravio je spisak muzičkih zvijezda koje su se suočile sa smrću kroz svoje pjesme.

Tupac & Richie Rich – Niggas Done Changed

Riči Rič je prilično nepoznat široj javnosti, dok je očigledno zvijezda ove pjesme Tupak Šakur. Objavljena je na albumu „Seasoned Veteran“, a Tupakovi stihovi postali su nepresušan izvor za teorije zavjere vezane za njegovu smrt.

„I been shot and murdered, can tell you how it happened word for word, but best believ niggas gon' get what they deser ve“ (Upucan sam i ubijen, mogu da ti kažem tačno kako se to desilo, ali vjeruj da će crnje dobiti ono što zaslužuju)

Tupak je ubijen kao što je i predvidio u pjesmi. Pucnjava se dogodila u Las Vegasu nakon boks meča Majka Tajsona. Niko nije vidio napadača i nikada se nije otkrilo ko je on. No neki su uvjereni da je Tupak lažirao svoju smrt.

Poznati reper tokom svog boravka u zatvoru čitao je Makijavelijeve knjige i po izlasku promijenio ime u Makaveli, a italijanski filozof u jednoj od svojih knjiga napisao je da je najbolji način da zavaraš neprijatelja da lažiraš svoju smrt.

Pjesma „Niggas Done Changed“ objavljena je manje od dva mjeseca od Tupakove smrti i pokrenula i inspirisala cijelu masu ljubitelja teorije zavjere koji i danas vjeruju da je popularni reper živ.

Lynyrd Skynyrd – That Smell

Svjesno ili ne, frontmen grupe Lynyrd Skynyrd Roni Van Zant bacio je kletvu na svoj bend, napisavši ovu pjesmu razočaran zavisnošću o drogama i alkoholu gitariste Gerija Rosingtona, koja je počela negativno da se odražava i na bend.

„Say you'll be alright come tomorrow, but tomorrow might not be here for you. Angel of darkness upon you, the smell of death surrounds you“ (Kažeš da ćeš biti okej sjutra, ali sjutra možda neće biti tu za tebe. Anđeo tame te prati, miris smrti te okružuje) .

Godine 1977, samo tri dana od objavljivanja njihovog petog studijskog albuma „Street Sur vivors“, avion kojim je grupa putovala srušio se u šumi blizu gradića Gilsburga u Misisipiju. Rosington je preživio, dok su ostala trojica članova benda poginuli, uključujući i Van Zanta. Kao da sami stihovi nisu bili dovoljni, „Street Survivors“ imao je i zlokobni omot – cijeli bend u plamenu.

Odmah nakon nesreće originalna verzija albuma je povučena iz prodavnica i zamijenjena je onom na kojoj grupa pozira ispred crne pozadine.

Džef Bakli – Dream Brother

Pjesma „Dream Brother“ navodo govori o pjevačevom prijatelju koji se sprema da ostavi djevojku i njihovo zajedničko dijete. Džef Bakli se u pjesmi prisjeća tuge koju mu je nanio otac Tim Bakli. Stariji Bakli bio je talentovani mladi muzičar čija je karijera prekinuta predoziranjem heroinom. Napustio je Džefov u majku nedugo nakon što je Džef rođen. Bakli pjeva u pjesmi:

„The dark angel he is shuffling in. Don't be like the one who left behind his name. Asleep in the sand with the ocean washing over“ (Mračni anđeo se prikrada. Ne budi kao onaj što je iza sebe ostavio samo ime, zaspavši u pijesku pod okeanom).

Ovi stihovi zvuče strašno imajući na umu što se dogodilo Džefu. Tri godine nakon objavljivanja pjesme Bakli se utopio. Slučajnost?

Henk Vilijams – I'll Never Get Out Of This World Alive

Na prvi pogled ovdje nema ničeg šokantnog i nepredvidivog – svi ćemo umrijeti u nekom trenutku. Ali malo ko je ispjevao komičnu pjesmu o svojoj smrti. Ova pjesma objavljena je 1952. I posljednji je singl koji je Henk Vilijams objavio za života.

„No matter how I struggle and strive, I'll never get out of this world alive“ (Koliko god da se borim i trudim, nikada neću uspjeti da ovaj svet napustim živ) . Nakon što se iz petnih žila trudio, Henk Vilijams jedva je preživio ostatak godine, da bi 1953, samo nekoliko mjeseci nakon što je objavio svoj posljednji hit, proglašen mrtvim u sobi bolnice Ouk Hil.

Postoji mit o tome da je ova pjesma bila broj jedan na Bilbordovoj listi u vrijeme njegove smrti, ali se to zapravo desilo tek nakon što je umro. Vilijam je preminuo zbog krvarenja u automobilu dok je išao na nastup.

Džon Lennon – Borrowed Time

Možda niste znali, ali većina posthumno objavljenih pjesama zaista je snimljena malo prije smrti muzičara. Iako je „Borrowed Time“ objavljena tek četiri godine nakon smrti Džona Lenona, riječ je o prvoj pjesmi koju je snimio nakon petogodišnjeg egzila iz muzičke industrije. Pjesma govori o prolaznosti života i osjećanjima koja su Lenona prožimala dok je bježao od smrti tokom oluje putujući na Bermudska ostrva.

„Living on borrowed time, without a thought for tomorrow “ (Živim pozajmljeno vrijeme, ne razmišljajući o sjutra).

Džona Lenona često su prozivali da ne živi stilom koji propovijeda, pa je tako, na primjer, pjevao o životu bez nekretnina, a živio je u više miliona vrijednom stanu.

Upravo zbog toga je Mark Dejvid Čepmen bio ljut na pjevača, toliko da ga je šest mjeseci nakon što je „Borrowed Time“ napisan ubio.

Džimi Hendriks – The Ballad of Jimi

Godine 1965. prije nego što je većina ljudi uopšte znala ko je on, Džimi Hendriks je ušao u muzički studio u Njujorku i snimio pjesmu o tome kako će muškarac po imenu Džimi umrijeti za pet godina.

Pjesma počinje Hendriksovom izjavom da je pjesma posvećena jednom njegovom prijatelju, gitaristi. No zbog stiha „That is my story“ (To je moja priča) malo koga je uspio zavarati.

„Many things he would try, for he knew soon he'd die. Now Jimi's gone,he's not alone, his memory still lives on. Five years, this he said. He's not gone, he's just dead“ (Mnoge stvari će probati, jer je znao da će uskoro umrijeti. Sad Džimija nema, ali nije sam, sjećanje i dalje živi. Pet godina, rekao je. Ali nije nestao, samo je umro). Džimi Hendriks ugušio se na najgori mogući način koji možete zamisliti – u sopstvenoj povraćki.

I, kakve li slučajnosti, to se desilo tačno pet godina nakon što je snimio pjesmu „The Ballad if Jimi“. No nije nas potpuno napustio, sjećanje na njega i dalje je prilično živo.

Galerija

Bonus video: