"Zemlja gruva" ima novu pjesmu: Krajem aprila u Crnoj Gori

Nova pjesma beogradskog benda „Zemlja gruva” govori o duhovnom stanju žene zarobljene kućnim poslovima
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 17:36h

Beogradski bend "Zemlja gruva" objavio je novi singl pod nazivom "Sudopera", a spot za ovu pjesmu, koja, kako članovi benda kažu, govori o duhovnom stanju žene zarobljene kućnim poslovima, biće premijerno prikazan u ponedjeljak, 18. marta, na regionalnom MTV-ju.

- "Sudopera" je nedvosmislen simbol ženske posvećenosti domu, koji u savremenom tumačenju dobija konotaciju Sizifovog posla ukazujući na monotoniju svakodnevice provedene u kući. Zoe Kida opisuje savremenu mladu domaćicu koja razmišlja o svojim životnim izborima, položaju u društvu i svojim idealima. Kroz unutrašnji monolog, ona promišlja svoje mjesto u kući i društvu, svoje neostvarene ambicije, životne prioritete, istovremeno ne odričući se komfora koji joj ova pozicija pruža. Kao portparol, kako emancipovanih tako neemancipovanih žena, ovom pjesmom Zoe Kida na glas izgovara neke od univerzalnih strepnji koje se tiču ženske slobode i budućnosti.

No, pak, ova junakinja nije žrtva svoje sudbine jer je to bilo pitanje njenog izbora. Ona uživa u ulozi gospodarice svog doma i činjenice da je našla svoj siguran posao koji niko ne može da joj oduzme – kaže za Vijesti jedna od pjevačica grupe, Konstrakta, objašnjavajući zašto se pjesma zove po, po mnogima, najdosadnijem dijelu kuhinje.

Ona kaže da numera ima i dublje značenje.

- Tu je pomirenost sa izborima ili težnja ka ispunjenju, samorealizaciji izvan društvenih okvira, robovanje stereotipima, žensko multitaskovanje, uloga žene u današnjem svijetu... To su samo neka od pitanja koje ova pjesma postavlja ne pretendujući da na njih da univerzalne odgovore. Na slušaocima ostaje da nađu svoje tumačenje – objašnjava pjevačica grupe "Zemlja gruva".

Kako kaže, spot za pjesmu Sudopera, za koju je tekst napisala druga pjevačica benda, Zoe Kida, otišao je još dalje u poigravanju sa simbolikom.

- Spot donosi elemente parodije, satiričan ton, elemente humora koji dolaze iz kontrasta teksta sa radnjom. Naime, u spotu imamo glamuroznu domaćicu koja je sve samo ne žrtva svoje sudbine. Ona je raspjevana, naspavana dama u toaletama, koja dramatično pjeva o kućnim poslovima koji je čekaju, a kojih se ne laća – kaže Konstrakta, dodajući da je spot realizovan u saradnji sa režiserom Darkom Nikolićem.

Krajem aprila u Crnoj Gori

Grupa "Zemlja gruva", kako su nam rekli članovi benda, trenutno ne planira drugi album.

- Za sada nemamo namjeru da izdamo kompletan album već da sukcesivno izdajemo singlove, a radimo na tome da svaki od njih dobije i spot – otkrila je Konstrakta. Bend se trenutno priprema za sljedeću koncertnu sezonu kojoj se članovi, kako je kazala, izuzetno raduju jer će predstaviti neke od novih stvari na kojima rade. Crna Gora će svakako biti dio koncertne sezone, i to u posljednjoj nedjelji aprila.

Tačni datumi i mjesta koncerata biće blagovremeno objavljeni.

Galerija

Bonus video: