Ai Vejvej objavljuje hevi metal album

Kontroverzni umjetnik će objaviti hevi metal album sa pjesmama u kojima govori o kineskoj svakodnevici
1 komentar(a)
Aj Vejvej, Foto: Guardian.co.uk
Aj Vejvej, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 13.03.2013. 17:06h

Nakon skulpture, arhitekture i fotografije, kineski umjetnik-disident Ai Vejvej poželio je da se oproba i u muzici.

Vejvej je autor tekstova, dok je muziku napisao kineski kompozitor i rok gitarista Zuošao Zudžou

U oktobru 2012, milion ljudi je na YouTube-u vidjelo video snimak njegove parodije planetarnog hita "Gangnam Style" južnokorejske pop zvijezde Saja.

Vejvej se sada sprema da objavi album za koji je odabrao nešto "žešći" zvuk.

Prema pisanju "Tajmsa", kontroverzni umjetnik će objaviti hevi metal album sa pjesmama u kojima govori o kineskoj svakodnevici.

Vejvej je autor tekstova, dok je muziku napisao kineski kompozitor i rok gitarista Zuošao Zudžou.

Hevi metal, pank, pop

"Ne sviram nijedan instrument. Pjevam i pišem tekstove pjesama. Muziku je napisao jedan moj prijatelj", objasnio je kineski umjetnik.

"Neke pjesme su hevi metal, neke su pankerskije a neke su više pop", kaže umjetnik. On je postao zainteresovan za muziku tokom pritvora 2011. godine.

"Iskreno da vam kažem, nikada nisam slušao muziku. A onda su se moji čuvari toliko dosađivali da su me pitali znam li da pjevam. Znao sam samo revolucionarne pjesme koje smo učili kao djeca, ništa drugo... baš sam bio tužan.

Vejvej, koji važi za jednog od najuticajnijih umjetnika u svijetu, više puta je hapšen

Kada sam izašao shvatio sam da nikada nisam pjevao niti slušao muziku pa sam odlučio da snimim album. Poznajem mnogo muzičara i umjetnika i svi su mi pružili podršku”.

Vejvej kaže da će album poslati i Eltonu Džonu, koji je prošle godine svoj koncert u Pekingu posvetio kineskom umjetniku.

„Impresionirala me je njegova dobrodušnost i strast prema muzici. To me je natjeralo da i sam snimim album. Poslaću mu materijal da čujem šta misli. Nisam mu tražio savjet prije ovoga – hoću da ga iznenadim".

Ai Vejvej već radi na sljedećem albumu. „Na njemu će biti ljubavnih pjesama i biće mekši od prvog. Tu nema hevi metala”.

Vejvej, koji važi za jednog od najuticajnijih umjetnika u svijetu, više puta je hapšen, a posljednji put je proveo iza rešetaka 81 dan - od aprila do juna 2011. godine.

Bonus video: