Novi album Leta 3 potresao javnost: Kad neko od njih sazri za čvrgu dobiće je!

Album slavnog benda izazvao ozbiljne posljedice kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou
8 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2013. 18:39h

Legendarni hrvatski rok sastav Let 3 vratio se novim izdanjem i to na samo sebi svojstven način. Kontroverzni Riječani objavili su nedavno album "Kurcem do vjere/Thank You Lord”. Međutim, problem je u tome što to nije klasičan novi album nekog benda. A i kad je nešto u djelovanju ove grupe bilo klasično?

Novi album romantičnog naziva više je neki presjek aktivnosti Leta 3 posljednjih par godina i sastoji se od tri dijela: ploče na kojoj su ranije neobjavljeni snimci iz pozorišnih predstava i sa živih nastupa, DVD koji sadrži sve spotove grupe i ranije neobjavljene video zapise i "streaming" video zapisa basiste Mrleta koji recituje djelove Šekspirovog "Kralja Lira" na čakavskom u prevodu riječkog pisca Nikice Petkovića.

Kao i mnoge njihove ranije akcije, tako je i "Kurcem do vjere" potresao javnost i izazvao ozbiljne posljedice kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou - ubrzo po objavljivanju albuma papa Benedikt XVI je dao ostavku, a bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor koja je opjevana u najavnom singlu "Omađijaj me" izbačena je iz svoje stranke HDZ. Da li je u pitanju slučajnost ili ne, objasnio je frontmen Leta 3 Zoran Prodanović Prlja za "Vijesti nedjeljom", a usput se pričalo i o toleranciji, vulgarnosti, djeci i roditeljima, mudima, još uvijek neodržanom koncertu u Crnoj Gori i još ponečemu.

"Kurcem do vjere" nije klasični album, već više kompilirani presjek vaših aktivnosti u posljednjih par godina. Zbog čega ste se odlučili za takvo izdanje i kad se može očekivati "pravi" novi studijski album?

Kao što si i sam primijetio, posljednjih godina smo pored bogate koncertne aktivnosti, imali i drugih aktivnosti. Kako je kroz te aktivnosti nastala određena količina materijala odlučili smo se na izdanje koje će sadržavati taj materijal i tako na neki način zaokružiti taj period i riješiti se balasta tog materijala.

Tako na ovom albumu imamo kombinaciju neobjavljenih pjesama nastalih uz predstavu "Kiklop", pjesmu "Klistir" koja je nastala za potrebe modne revije kreatorke Ivane Popović, zatim dio materijala snimljenog na serijalu koncerata u našoj prostoriji (održali smo sedam koncerata za po sto fanova, taj serijal se zvao "U rupi"). Album je trodjelan, naime, sastoji se od vinila, DVD-a sa spotovima i zanimljivim bonusima, te od koda za download cjelokupnog materijala u digitalnom izdanju.

Što se tiče nekog našeg budućeg izdanja, mogu reći da materijala ima i da još nismo odlučili kako ga realizovati. Bavimo se mišlju da periodično izbacujemo jednu po jednu pjesmu kao svojevrsne singlove, no o tom potom.

Kako ćete promovisati novo izdanje?

Naš najdraži oblik promocije su živi nastupi kojih će, nadamo se i ovog puta biti puno i svugdje, pa tako i u Crnoj Gori gdje igrom slučaja još nismo imali priliku da nastupamo.

Čim je izašao album, papa Benedikt XVI je dao ostavku, a Jadranka Kosor je izbačena iz HDZ-a. Da li je ovo koincidencija?

Uče nas da ništa u životu nije slućajno, tako da ko zna? U svakom slučaju intrigantno je to. Mi smo nudili pomoć i savjete, izgleda da nas papa Raca i Jaca nisu ozbiljno shvatali. Sad nam je malo žao zbog toga, onako iskreno, žao nam je kao ljudima.

Sad kada nema više Jadranke ko vam je sljedeća najinteresantnija osoba među političarima, možda neko iz vladajuće koalicije?

Tolerantni smo, vremena su teška, treba pustiti ljude da rade, ali u onom trenutku kad neko od njih sazri za čvrgu, dobiće je!

Uglavnom ste nakon svakog izdanja mijenjali stilski nastup. Može li se nešto slično očekivati i sada, da li će "Kurcem do vjere" donijeti i drugačiji koncept koncerata?

U svakom slučaju, te promjene su naš zaštitni znak tako da će se i koncept naših nastupa modifikovati po svim pitanjima, i zvučno i vizuelno.

Niste uspjeli u namjeri da zabranite crkvu u Sloveniji?

Mi smo zapravo od njih tražili da u prvoj fazi smanje svoju aktivnost, pa tek kad vidimo posljedice toga postepeno ugasiti njihovu aktivnost. Kad pogledamo globalno stanje duha i morala kod ljudi, čini nam se da su nas i poslušali, samo toga možda nisu svjesni. Oni sprovode nekakav bijeli štrajk, ono kao kad carinici štrajkuju, rade svoj posao revnije nego inače i time se bore za ostvarivanje svojih zahtjeva.

Početkom 90-ih pjevali ste o izgubljenima. Da li su se danas izgubljeni pronašli ili ih ima još više?

"Izgubljeni" su nažalost evergrin.

Mnogi smatraju da su vaša djela previše vulgarna da bi se nazivala umjetnošću. Kako se branite od ovakvih konstatacija?

Svako ima pravo na mišljenje i konstatacije. Mi nemamo potrebu da se branimo. Svako ko je malo bolje upućen u naše djelovanje zna da su takve konstatacije plod površnog poznavanja našeg rada. Na kraju krajeva, vrijeme obično pokaže što vrijedi, što ne vrijedi, što je umjetnost, a što vulgarnost. Meni lično na estradi ima puno vulgarnijh pojava.

Da li Vaša djeca slušaju Let 3 i koje su im omiljene pjesme?

Slušaju, Riječanke su, tako da vole pjesmu "Riječke pičke", vole i sve ostale pjesme. Djeca su iskrena i njima treba vjerovati, ona se smiju kad im je smiješno i ona se boje kad ih je strah. Kad odrastu ljudi nažalost misle da je pokazivanje takvih osjećaja znak slabosti.

Kako su Vaši roditelji reagovali u početku kako na muziku, tako i na razne Vaše akcije?

Ja lično sam imao uvijek veliku i iskrenu podršku svojih roditelja.

Najavljen je i album preteče Vaše grupe Let 2. Odakle je potekla ideja da se to realizuje?

Taj materijal iz 1984. zaslužuje da se objavi i na neki način uvrsti u katalog. Planiramo uz njega da objavimo i jednu novu pjesmu koju ovih dana završavamo. Mislim da će se naši fanovi veseliti izdanju Leta 2.

Šta je potrebno da Istok prestane da se trudi da kao Zapad bude, kao u pjesmi "Horizonti", već da bude svoj?

Potrebna su muda!

Najavili ste ranije da planirate da preuzmete vlast u Rijeci. Kako teku pripreme i kada se može očekivati konačni prevrat?

Još motrimo na njih, kao što rekoh, ako zasluže čvrgu, dobiće je.

Igrali ste i pokupili odlične kritike zbog uloge u "Kiklopu", pa nedavno u kratkom filmu "Smrt u vulkanu". Da li planirate da se ozbiljnije bavite glumom i koliko Vam je uopšte prijao ulazak u taj svijet?

Nemam nekih ambicija da postanem glumac, ali moram priznati da volim takve izlete, kao i to da, bez lažne skromnosti, se dobro snalazim u tome.

Pored muzike i glume, bavili ste se i modom. Postoji li još koja djelatnost kojom želite da se pozabavite?

Imam sreču da sad živim u prizemlju zgrade koja ima vrt tako da sam se posvetio održavanju tog vrta i uživam u tome. Nisam do sad nikad imao priliku se bavim time, tako da mi je to novo otkriće i zanimacija.

Granica zasigurno ne postoji

Let 3 nastao je 1987. u Rijeci, kao nastavak tradicije karakterističnog zvuka i stila ovog grada čiji su začetnici članovi jedne od prvih pank grupa na prostoru ex-Yu - Pankrti.

Upravo je Damir Martinović Mrle, basista, bio član i kultnog prethodno pomenutog sastava, koji je po prestanku rada Termita osnovao Strukturne ptice, zatim Let 2, a iz toga se izrodio Let 3. Ovu skupinu karakteriše klasični riječki iščašeni humor, pank stav i posvećivane pažnje i “drugim stvarima”, dakle ne samo suvo sviranje i snimanje. Tokom više decenija postojanja „dečki“ iz Leta 3 postali su poznati po provokativnim, često vulgarnim nastupima i istupima u medijima, čime su često šokirali puritanski dio javnosti dirajući ono što se ne smije – nacionalizam, crkvu, političare...

Ni njihova izdanja nisu bila klasična – album „Nečuveno“ 1997. je objavljen kao prazan CD na kojem čak ni tišina nije bila snimljena, a koji se prodao u 350 kopija, sljedeće izdanje „Jedina“ iz 2000. se pojavilo u prodaji u samo jednom komadu, da bi kasnije ipak bio objavljen regularno na insistiranje izdavačke kuće, a protivno volji benda.

Posljednje „klasično“ studijsko izdanje benda nosi kontroverzan naziv „Bombardiranje Srbije i Čačka“, pojavio se 2006. i privukao veliku pažnju svojim nazivom, omotom na kojem su članovi grupe u narodnim nošnjama sa prostora SFRJ, te singlom „Rado Srbin ide u vojnike (Pička).

Kako je ranije frontmen Prlja kazao za „Vijesti“, nisu imali problema zbog naziva albuma, naprotiv – jedino je jednom srpskom policajcu na granici zasmetalo što su „poigrali“ sa pjesmom Šabana Šaulića.

Ni razni performansi im nisu strani, a najznačajniji je onaj 2000. Kada su na trgu bana Jelačića u Zagrebu izvršili kolektivno samoubistvo streljačkim vodom zbog stanja u hrvatskoj muzici. Dobitnici su brojnih nagrada, ali su često bili meta kritika čak i određenih umjetničkih krugova zbog navodne besmislene vulgarnosti. Očigledno je ipak da za Let 3 nema granica, kao što nema granica ni ljudskoj gluposti koja je ovom bendu vječita inspiracija.

„Granica zasigurno ne postoji. Provokacija i scenski dio na koji obraćamo puno pažnje su neizostavni dio našeg izraza, koji se jednom riječju zove Let 3, u kojem i muzika i scena i provokacija ravnopravno stoje i čine kompletnu priču i dojam. Ne mogu da kažem šta još možemo i koliko daleko možemo stići, ali to nas uvijek izaziva jer volimo tim putem da komuniciramo sa publikom i sa establišmentom. Zanimljivo je pratiti "sociološku anketu" u narodu kad napravimo neku akciju“, kazao je za „Vijesti“ Prlja.

Bonus video: