Bivša djevojka o Hendriksu: Želim da ga pamte kao normalnog čovjeka

Par je dugo vremena bio bez centa u džepu, odmarao se gledajući ulicu Koronejšn i igrajući igre kao što su Monopol i Riziko
84 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2013. 15:14h

Dok fanovi željno iščekuju novi album legendarnog Džimija Hendriksa, na kojem će se naći 12 do sada neobjavljenih pjesama, njegova bivša djevojka Kati Ečingam prisjeća se njihove veze.

U septembru 1966. DJ i frizerka iz Derbija ušla je u londonski noćni klub "Scotch of St James".

"Bile su tu dugačke stepenice sve do podruma i ljudi su se raštrkani po njima naginjali kako bi čuli momka koji je sjedio u uglu kluba i svirao. Bili su kao opčinjeni", prisjeća se Ečingam koja je tada imala 20 godina.

Osvjetljenje je bilo toliko slabo da je jedva mogla vidjeti Hendriksa, tada 24-ogodišnjeg gitaristu koji tek što je stigao iz Njujorka. Njegov talenat je bio očigledan Kada je nastup završen, njegov menadžer za Englesku, Čaz Čendler upoznao Kati sa Hendriksom. Sa vojničkom jaknom na sebi, afro frizurom i majicom sa cvjetićima, ovaj Afro-Amerikanac bio je unikatna pojava u njenom životu.

"Izgledao je neobično, zapanjujuće zaista. Bio je potpuno nov i imao je mekani američki naglasak", prisjeća se Kati.

Kada je postao zvijezda, veza je propala: Kati sa Hendriksom, Foto: Rockyprophecy.com

Tek je par minuta prošlo, a Hendriks joj je šaptao na uvo da je prelijepa. Ečingam priznaje da je ovakav "prilaz" bio kliše, ali kada izađe iz usta nekoga kao što je Hendriks, može da upali. Za koji sat našli su se u Hendriksovom hotelu. Nenaviknut na saobraćaj u Londonu, legendarnog gitaristu umalo je udario auto dok je prelazio ulicu, gledajući u pogrešnom smjeru.

"Izašao je na ulicu i taksi ga je očešao. Povukla sam ga nazad i rekla mu da mora da gleda na drugu stranu", priča uz smijeh njegova bivša djevojka.

Ona otkriva da je Hendriks bio "iskusan i maštovit ljubavnik", koji je njihov seks učinio romantičnijim nego iko ikada u njenom životu. Međutim, idilu je sljedećeg jutra pokvarila druga žena.

Džimi i Kati su imali dosta zajedničkog. Oboje su pobjegli od kuće, a Hendriks je znao da je priča o tome kako ga je otac krvnički tukao jer je pokušavao da nauči da svira gitaru tako što je stavljao žice na metlu

Imali su dosta zajedničkog. Oboje su pobjegli od kuće, a Hendriks je znao da je priča o tome kako ga je otac krvnički tukao jer je pokušavao da nauči da svira gitaru tako što je stavljao žice na metlu. Ečingamova je Džimiju pričala o njenom ocu alkoholičaru i majci koja ih je napustila kad je imala 10 godina. U romantičnom zanosu legendarni gitarista odsjekao joj je čuperak i stavio ga u čizme kako bi njegovo tijelo uvijek bilo u kontaktu sa dijelom nje.

"Džimi je bio zabavan. Često sam ga vodila kod mojih prijatelja. Brenda, koja je tek dobila bebu, nije imala para i on je kao poklon kad smo dolazili u posjetu kupio igračku ponija. To je bilo slatko", priča Ečingam.

Par je dugo vremena bio bez centa u džepu, odmarao se gledajući ulicu Koronejšn i igrajući igre kao što su Monopol i Riziko. Omiljena igra bila im je tvister, koju bi uvijek završavali u zagrljaju.

Nakon debi albuma iz 1967. Hendriks je postao jedna od većih zvijezda u Londonu 60-ih i uslijedila su dva velika koncerta u Marki klubu.

"Zvučao je fantastično. Niko nije mogao da skine pogled sa njega", objašnjava ona. U publici zvijezde te ere - od Bitlsa do Erika Kleptona, svi opčinjeni Handriksovim potpuno novim načinom sviranja i vatrenim nastupima. U roku od godinu dana Hendriks je postao globalna zvijezda, ali to je značilo i duga odsustva od kuće zbog turneja po Americi.

"Svi ti likovi koji vole da ti se prikače su počeli da se pojavljuju, bili su odvratni, agresivni. Uopšte mi se nije sviđala atmosfera i bio je to početak kraja", prisjeća se Kati.

Ečingam kaže da kada su droga i alkohol preuzeli primat Hendriksova ljepša strana je počela da se gubi. Postajao je agresivan prema ljudima, lomio stvari po hotelskim sobama...

"Izgledao je baš loše. Kosa je počela da mu opada, koža mu više nije bila zdrava, izgledao je kao da je ostario 10 godina za samo dvije i po", tvrdi ona.

Ečingam kaže da kada su droga i alkohol preuzeli primat Hendriksova ljepša strana je počela da se gubi. Postajao je agresivan prema ljudima, lomio stvari po hotelskim sobama...

"Sve ljude tamo je bilo strah da uđu, ali ja sam ušla i ponašao se lijepo prema meni", priča ona. Vidjela je stakleni sto razbijen u paramparčad, a grijanje je bilo podešeno na maksimum iako je bilo ljeto.

"Kazao je da mu je strašno hladno. Obrisala sam njegovo čelo mokrim peškirom. Nisam znala šta nije u redu pa sam ga samo smjestila u krevet i otišla", prisjeća se.

Posljednji put ga je vidjela par sedmica kasnije.

"Naletjela sam na njega u jednom marketu u Kensingtonu. Pozvao me je da svratim neki od tih dana u hotel. Rekla sam mu da hoću. Sljedećeg jutra bio je mrtav", priča ona.

Hendriks se ugušio u sopstvenoj povraćki. Ečingam se dugo poslije toga osjećala krivom što ga nije češće posjećivala, ali danas priznaje sebi da vjerovatno ne bi bilo nikakve razlike.

"Shvatila sam da bi vjerovatno pričali, popili koje piće, ja bih otišla i on bi napravio istu stvar", smatra ona.

Bivša Hendriksova djevojka napisala je memoare "Through Gypsy Eyes", po jednoj od Hendriksovih pjesama za koje je poslužila kao inspiracija. Kaže da želi da se Hendriks pamti kao gitarski superheroj, ali i kao dobar čovjek - "normalno ljudsko biće".

Svađa u pjesmi

Ali njihova veza nije bila bez svađa, pogotovo oko kuvanja. Jedna od ovakvih rasprava bila je inspiracija za pjesmu. Jedne večeri Ečingam je pokušala da napravi pire krompir i nije joj baš uspjelo.

"Došao je, probao i rekao da je očajan. Znala sam da on ne umije da kuva i tako je počela rasprava. Završila se tako što sam vrištala na njega bacajući tanjire po kući", priča ona.

Meri je njeno srednje ime i takođe je poslužilo kao inspiracija za pjesmu. Ečingam u početku nije bila impresionirana.

"Bilo je to samo nepovezano prštanje gitare. Tek kad je snimljena pjesma shvatila sam da je lijepa, ali i tužna. On je očigledno bio zabrinut", prisjeća se.

"The Wind Cries Mary" objavljena je 1967. i našla se na debi albumu "Are You Experienced".

Galerija

Bonus video: