Mihajlo Vlahović: Hip hop je umjetnost

“Što se tiče muzike kada imam ideju, prenesem je Petru Kamberu, koji je saksofonista i majstor za te stvari i on to komponuje”, objašnjava mladi reper
125 pregleda 2 komentar(a)
Mihajlo Vlahović, Foto: Luka Pilipović
Mihajlo Vlahović, Foto: Luka Pilipović
Ažurirano: 06.03.2013. 11:38h

Mladi reper iz Beograda Mihajlo Vlahović, svojim tekstovima osvojio je publiku i žiri emisije “Ja imam talenat” i tako dospio do finala ovog takmičenja. Zahvaljujući nastupima na televiziji afirmisao je sebe i prijatelje koji su mu se pridružili na sceni i tako obezbijedio i nastup na novosadskom festivalu “Exit”.

U razgovoru za “Vijesti” Vlahović je otkrio kada se zainteresovao za hip hop muziku, zbog čega i šta planira nakon nastupa na jednom od najpopularniji festivala u Evropi.

“Bavim se hip hopom od svoje 11. godine, tada sam počeo da vježbam, a od 16. snimam pjesme. Hip hop je prva muzika koju sam čuo u životu, a zavolio sam taj žanr jer sam prepoznao iskrenost i ljubav u načinu na koji se izvođači izražavaju i dopalo mi se to što su svoja mišljenja i iskustva upakovali u muziku”, objašnjava reper koji će 5. maja napuniti 19 godina.

“U mnogim pjesmama sam se pronalazio tokom odrastanja i zato sam i ja htio time da se bavim, što mi u početku nije polazilo za rukom, ali sam vježbao sve više i više”, priznaje Vlahović i dodaje da sluša samo ovu vrsta muzike.

“Ništa drugo, jer ima sve što je potrebno muzici i ritam i riječi...”, ističe on i objašnjava da ima samo pjesme sa kojima se predstavio u “Talentu”, jer ostale ne smatra ozbiljnim.

“Sve to sam ozbiljnije počeo da shvatam sa prvom pjesmom 'Zašto Bože?'. Napisana je nakon što je moj otac preživio izliv krvi na mozgu. Tek sad krećem sa radom na albumu”, kaže Vlahović.

Sam piše tekstove, ali muziku je povjerio jednom od svojih prijatelja iz benda sa kojim se predstavio u “Talentu”.

“Što se tiče muzike kada imam ideju, prenesem je Petru Kamberu, koji je saksofonista i majstor za te stvari i on to komponuje”, objašnjava mladi reper.

Vlahović ističe da kada je u pitanju uzor, ne može izdvojiti jednog izvođača hip hop muzike, pa isto tako ne bi znao da odgovori koga je najviše slušao.

“Ne mogu da kažem da imam uzora, jer sam od hip hop muzike slušao sve što je dobro“, objašnjava Vlahović, koji je prije ovoga učestvovao i na Red Bullovom takmičenju “Freestyle Battle” u Beogradu.

“Inače se bavim fristajlom i to je ono što sam radio od 11. godine, bacao rime iz glave. Prijavio sam i dogurao do polufinala i tu me je izbacio odlični MC Grasshopper. To mogu nazvati svojim početkom”, prisjeća se on.

Vlahović dodaje da se najvjerovatnije više neće prijavljivati na slična takmičenja, jer je već postigao svoj cilj.

“Uradio sam ono što sam htio, poslao poruku ljudima da je hip hop živ i da je i to umjetnost, što je bio prvobitni plan. Pored toga bilo je bitno da širi auditorijum čuje za tu vrstu muzike i vidi kako sve može da se upakuje i za sada sam zadovoljan time što sam postigao, ali nikad se ne zna”, zaključio je hiphoper.

Bez obrada na Exitu

Učešćem u “Talentu”, Mihajlo Vlahović je sebi obezbijedio i nastup na “Exitu”, što kako sam priznaje nije očekivao.

“'Exit' je prepoznao našu muziku i to je i nas iznenadilo, jer smo tek počeli. Bend se tek oformio i odjednom mi dobijamo poziv”, prepričava Vlahović. On dodaje da je zbog tog pozivao bio presrećan, jer nije vjerovao da za toliko malo vremena može da postigne tako veliki uspjeh.

Na pitanje šta će izvesti u Novom Sadu, odgovara: “Ovi moji iz benda su za neke obrade, ali ja nisam baš za tu ideju i mislim da ću na 'Exitu' predstaviti svoje pjesme i istu energiju kao na 'Talentu', samo ćemo biti uvježbaniji pošto sad imamo više vremena”.

Bonus video: