Bulatović i Nikčević promovisali spot za "Još ne sviće rujna zora"

"Snimanje je trajalo nekoliko dana, a za to vrijeme promijenili smo dvije lokacije", istakao je Bulatović
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 11:26h

Gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević promovisali su sinoć u “Sport caffeu” spot za numeru “Još ne sviće rujna zora”.

Kako su istakli, ovo im je drugi spot za koji je bila zadužena produkcija “Sivid”, a pored Bulatovića i Nikčevića u realizaciji je učestvovala mnogobrojna ekipa.

"Bili smo veoma zadovoljni prethodnom saradnjom s produkcijom “Sivid”, tako da smo je nastavili kroz snimanje spota za numeru “Još ne sviće rujna zora”. Snimanje je trajalo nekoliko dana, a za to vrijeme promijenili smo dvije lokacije", istakao je Bulatović.

Saradnjom sa poznatim crnogorskim muzičarima zadovoljni su i iz produkcije “Sivid”, ispred koje se obratio Vesko Perović.

"Njih dvojica su ovoj staroj tradicionalnoj pjesmi dali novi sjaj, a nama postavili veoma težak zadatak da to vizuelno predstavimo publici. Spot je rađen iz dva dijela, prvi koji je tradicionalan, dok drugi segment ima te savremene dimenzije", objasnio je Perović.

Ovu numeru za potrebe prethodnog albuma “Dodir Crne Gore” Bulatović je snimio sam, međutim, zahvaljujući ovom spotu, publika će moći da čuje novu verziju poznatog crnogorskog tradicionala.

"Iako je ta verzija za solo gitaru koja se našla na albumu “Dodir Crne Gore” odlično zvučala, za ekranizovanje bili su nam potrebni i drugi isntrumenti. Darko je želio da doprinese svojom gitarom, jer ipak dvije gitare bolje zvuče od jedne.

Zato smo se odlučili da sami za pjesmu “Još ne sviće...” napravimo aranžman, jer je naša zamisao bila da gitare budu dominantne, što se možda ne bi dogodilo da je orkestraciju radio neko drugi. Napravili smo lijepu saradnju s gudačkim kvartetom Nede Tadić i gitaristom Davorom Novakom, a novu verziju snimili smo u studiju Adrenalin", ističe Bulatović.

On i Nikčević postavili su težak zadatak članovima produkcije “Sivid”, ali ni njima nije bilo lako da obrade tradicional, s obzirom na to da je to u posljednje vrijeme među autorima postao trend.

"Svako te pjesme obrađuje na svoj način. Razlika u našim u odnosu na ostale obrade, je to što mi ne želimo da autentičnost same teme, a kasnije i improvizacije dođe u pitanje.

Takođe, želimo i da se osjeti taj prepoznatljivi jezik flamenko i klasične gitare zahvaljujući kojem smo prepoznatljivi više od dvije decenije. Sve smo to povezali s autentičnošću melodija koje smo obrađivali", objašnjava Bulatović.

Crnogorski autor i pijanista Vladimir Maraš sa crnogorskom kompozicijom “Poljem se vija” takmiči se na prvom online jazz festivalu u Njujorku, a o tome da li će i oni sa crnogorskim tradicionalima možda biti na njima bliskim festivalima, Bulatović kaže:

"Prije nego što sam počeo da se bavim proučavanjem naše muzike, kao učesnik mnogih festivala u inostranstvu shvatio sam da, ako želite da predstavite sebe kao umjetnika, onda je najbolje da kroz tradicionalnu muziku pokažete tematiku i autentičnost zemlje iz koje dolazite. U inostranstvu na naše tradicionale, publika odlično reaguje, zato me i ne čudi što je Vlado napravio takav uspjeh.

Mi smo na mnogim festivalima nastupali, ali posljednjih godina isključivo sviramo naša autorska djela koja su odlično prihvaćena. Tek smo zagrebli u tematiku našeg melosa, tako da ćemo nastaviti, ne samo da obrađujemo tradicionale, već i da stvaramo autorsku muziku", obećava Bulatović.

Njihovoj promociji prisustvovale su i njihove kolege muzičari među kojima su Duško Vujović, braća Boban i Dragan Janković, kao i režiser Nikola Vukčević.

Galerija

Bonus video: