Stopama Hendriksa: Bledar Sejko svira i zubima

Muzičar koji će sa Ulcinjaninom Adrianom Ljuljđurajem predstavljati Albaniju, priča za Vijesti
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 18:23h

Albanski kompozitor i gitarista Bledar Sejko ove godine predstavljaće svoju zemlju zajedno sa Ulcinjaninom Adrianom Ljuljđurajem na Eurosongu. U razgovoru za Vijesti on priča o pjesmi “Identitet”, koju su nedavno za potrebe Eurosonga završili u Stokholmu, optužbama da je napravio plagijat i njegovom uživanju dok svira.

Pored toga, on otkriva i zašto je baš za ovu numeru za drugi vokal odabrao Adriana:

"Mislio sam da će Adrianov vokal da se najbolje prilagodi pjesmi i da će je kompletirati. Međutim, nije on bio jedini za kojeg sam mislio da će mu leći pjesma. Naime, dok sam radio kompoziciju pored Adriana, imao sam u vidu i Eugenta Bucpepu jer njih dvojicu smatram najboljim muškim vokalima koje imamo danas.

Nakon što sam razgovarao s obojicom, odlučio sam da je Adrian mnogo bolji za ovu priču i prilagodio sam pjesmu za njegov vokal znajući da će i on, pri interpretaciji dati svoj maksimum. I bio sam u pravu", ističe Sejko.

Kao autor pjesme "Identitet" Bledar je nastojao, kako sam kaže, da "ujedini" i opiše sve djelove Albanije. Taj zadatak, iako je bio težak, za njega je, kako tvrdi bio lijep i pravi izazov.

" Imajući u obzir da smo u 2012. godini proslavili 100 godina nezavisnosti, želio sam da svoju zemlju prikažem kroz pjesmu. Mislim da je moj zadatak bio veoma lijep i vjerujem da bi i drugi kompozitori uradili isto.

Dok sam stvarao “Identitet” razgovaro sam sa Eden Sejko koja potpisuje tekst i dogovarali se kako pjesma treba da zvuči", objašnjava Bledar i dodaje da su na numeri radili nekoliko mjeseci i o svakom detalju vodili računa.

Na samom festivalu na kojem su izabrani kao predstavnici Albanije za Eurosong, nijesu oduševili samo pjesmom, već je Bledar u posljednjem dijelu kompozicije pokazao svoje gitarske sposobnosti i instrument, na opšte oduševljenje publike svirao zubima. Na pitanje, koga je ovakvim načinom sviranja više impresionirao žiri ili publiku, odgovara:

"Pa ja ne znam, trebalo bi da pitamo njih (smijeh). Ne znam koliko je to publika primijetila, ali tokom dvije noći festivala, i tri izvođenja pjesme, odsvirao sam tri različite solo dionice trudeći se da uvijek ostanem u karakteru pjesme.

To sam uradio jer osjećam nevjerovatno zadovoljstvo dok sviram. Zato sam posebno srećan kad i publika osjeti tu moju energiju i kad na nju uspijem da prenesem svoje uživanje u muzici", priča Bledar.

Iako su jedini koje je publika nakon izvođenja aplauzom vratila na bis, pobjedu nije očekivao.

"Naravno da sam kao i svi koji dođu priželjkivao da pobijedim, ali se samom trijumfu, bez obzira na sve nijesam nadao", tvrdi Sejko, koji u Malmeu neće imati priliku da pokaže sviračke mogućnosti, jer na Eurosongu izvođači nastupaju uz matricu.

Identitet skraćen

Originalna verzija pjesme "Identitet" traje preko četri minuta, a nova verzija, je zbog pravila Eurosonga morala da bude skraćena na tačno tri.

"Skratili smo početak, izmijenili solo, ali je suština pjesme ostala ista, orkestracija se nije puno mijenjala. Tačnije, skratili smo djelove koji se ponavljaju", otkriva Bledar.

Odmah nakon pobjede, Bledara su neki albanski mediji optužili za plagijat, a njegov “Identitet” uporedili s Bajaginom pjesmom "Plavi safir".

Ipak, na ovu temu Bledar za Vijesti nije bio rapoložen da priča: - Dao sam dosta objašnjenja u vezi sa ovom optužbom, a i da vam iskreno kažem, umoran sam od ovog pitanja.

Ova pjesma je prošla kroz mnoge analize, tako da je zahvaljujući njima dokazana originalnost numere “Identitet” – zaključuje Bledar, koji je ranije izjavljivao da je “Identitet” nastao po uzoru na albansku tradicionalnu pjesmu i da nema veze s Bajagom.

Galerija

Bonus video: