Crnogorski tradicional za njujorške džezere

Za takmičenje Vladimir Maraš izabrao je tradicionalnu kompoziciju “Poljem se vija” koju je obradio na svom prvom albumu
7 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 08:41h

Crnogorski autor Vladimir Maraš takmiči se su u kategoriji “small bend” (mali bend) na prvom online džez festivalu „Made in New York“.

Za ovo takmičenje, crnogorski autor izabrao je tradicionalnu kompoziciju “Poljem se vija”

"Neposredno pred Novu godinu sam dobio e-mail od skauta u kome me obavještava da je organizovan prvi online džez festival sa ciljem promocije džeza sa svih meridijana, koji će u konačnom, rezultirati koncertom najboljih umjetnika i to u srcu Amerike, Njujorku, na jesen. Znali su za moj rad i pitali me da li sam raspoložen da budem u nekoj od kategorija, što sam naravno sa oduševljenjem i prihvatio", priča za “Vijesti”, Maraš.

On dodaje da mu je i to što se našao u konkurenciji dovoljna satisfakcija jer su u žiriju koji je o tome odlučivao “Rendi Breker, Džo Lovano i legendarni bubnjar Leni Vajt, svi dobitnici Gremi nagrada, neki i više od jednom”.

Posebnost na muzičkoj mapi

Za ovo takmičenje, crnogorski autor izabrao je tradicionalnu kompoziciju “Poljem se vija” koju je obradio na svom prvom albumu “Pod kamenom”.

"Ovo je jedinstvena šansa da predstavim i sebe kao autora i izvođača, ali i državu iz koje dolazim. Specifičnost naše muzike jeste posebnost na svjetskoj muzičkoj mapi i mislim da je to naša prednost u odnosu na ostale.

"Htio sam da ne rasipam pažnju glasača, ali i da fokusiram pažnju žirija"

Teško se mogu nametnuti novi standardi u muzici koju su izmislili oni koji organizuju ovo takmičenje. Ali posebnost naše tradicionalne muzike u džez ruhu mora biti nešto novo i za njihove uši. Ovoga puta je to karta na koju idem", otkriva on.

Na festivalu je nekoliko kategorija, a jedna od njih je za aranžman, pa Vladimir objašnjava kako se to našao u konkurenciji za mali bend, iako je kompoziciju prearanžirao:

"Htio sam da ne rasipam pažnju glasača, ali i da fokusiram pažnju žirija. Na kraju krajeva, postoje standardi u pisanju aranžmana, kao i drugačija priprema za tu kategoriju. A, s druge strane, mislim da je i moj bend zaslužio da se uživo čuje u “velikoj jabuci”, jer su mi podrška više od deceniju.

Vjerujem da je ovo najbolje rješenje za prvi put. Osim toga, žiri je čuo aranžman za “Poljem se vija” i vjerujem da nas je i to uvrstilo i dodatno učvrstilo u kategoriju “small band”, smatra on.

Žestoka konkurencija

Nominovani za nagradu “small band” su, između ostalih i Vasil Hadžimanov iz Srbije, Leteći Pekinezeri iz Makedonije, te čak tri benda iz Hrvatske - Mario Rašić band, Kljaković Eklektik Company i Kristian Terzić Band.

Maraš, koji konkurenciju opisuje kao žestoku, navodi da će pred jesen žiri odabrati sedam finalista, a online glasovi publike osmog.

"Iskreno, uzdam se u odabir žirija, ali ne zapostavljam ni moć glasanja za koju mi svakako treba pomoć svih onih koji misle da ćemo adekvatno predstaviti Crnu Goru kroz ovo takmičenje", zaključuje on i navodi da se do jeseni može glasati na stranici madeinnyjazz.com.

Galerija

Bonus video: