Dušan Svilar na Beosongu pjeva pjesmu crnogorskog autora

"Sa Dušanom sarađujem od posljednjeg festivala “Sunčane skale” kada sam mu uradio kompoziciju sa kojom se predstavio publici u Herceg Novom"
202 pregleda 0 komentar(a)
Marko Đurašević Mahoni, Foto: Facebook
Marko Đurašević Mahoni, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.02.2013. 17:29h

Numeru “Spas” crnogorskog autora Marka Đuraševića Mahonija na predstojećem Beosongu koji će biti održan početkom marta pjevaće pobjednik drugog serijala Zvezde Granda, Dušan Svilar.

"Sa Dušanom sarađujem od posljednjeg festivala “Sunčane skale” kada sam mu uradio kompoziciju sa kojom se predstavio publici u Herceg Novom. Što se tiče samog Beosonga i numere “Spas” napravio sam pjesmu koja prezentuje muziku Balkana, a to potvrđuje i činjenica da su neki najbolji bugarski etno muzičari svirajući dali svoj doprinos u realizaciji pjesme. Numera “Spas” u suštini nije etno, jako je neobična i zahtjevna za pjevanje, neparnog je ritma i ima elemente više stilova u sebi", priča za Vijesti Đurašević dodajući, da, dok je stvarao ovu kompoziciju imao je “evrovizijski pristup”, pa za numeru “Spas” kaže da zvuči “jako efektno”.

Nakon uspješne saradnje na “Skalama” Svilar i Đurašević odlučili su da nastave saradnju, ali je plan bio da se, kako kaže Mahoni, snimi brza pjesma.

"Plan je bio da pjesma bude brza, a da je Dušan otpjeva sa nekom pjevačicom, možda čak iz regiona. U međuvremenu izašao je konkurs za Beosong i Dušan mi je predložio da taj plan ostavimo po strani, a energiju uložimo u demo koji ćemo predati na konkurs izbora za srpskog predstavnika na Eurosongu. Ta njegova ideja bila je izazov za mene, pa sam ga rado prihvatio. Uradili smo pjesmu, lično predali na konkurs i nismo ništa očekivali, baš zbog atipičnosti same pjesme. Međutim, na kraju smo ipak prošli, uprkos jako ozbiljnoj selekcionoj komisiji", priča Đurašević.

On tvrdi da, iako vjeruju u pjesmu, nemaju očekivanja da će pobijediti.

Odavno smo izašli iz okvira da je bitna samo muzka ili pjevač. Danas je bitno i kako nešto izgleda, pa se mnogo pažnje pridaje i scenskom nastupu. Živimo u vremenu kada se muzika i gleda i sluša - smatra Đurašević

On smatra da je dobro što postoje festivali.

"Festivali su dobri, pogotovo za mlade i neafirmisane ljude da se predstave na taj način publici, ali je i činjenica da i kod nas u regionu, a i šire vlada sve manje interesovanje popularnih pjevača da učestvuju na istim. Međutim, mišljenja sam da na njima nikad ne pobijedi najbolja pjesma. Više se gleda to da li je neko aktuelan u tom trenutku ili nije, i koliki lobi i podršku ima iza sebe. Sa druge strane, kada imamo glasanje žirija i publike, to je gotovo postalo pravilo da se ta dva glasanja drastično razlikuju", primjećuje on i objašnjava da je samo ocjenjivanje za vrijeme festivala “stvar trenutka”.

"Odavno smo izašli iz okvira da je bitna samo muzika ili pjevač. Danas je bitno i kako nešto izgleda pa se mnogo pažnje pridaje i scenskom nastupu. Živimo u vremenu kada se muzika i gleda i sluša, tako da bez zaokruženog audio-vizuelnog momenta je teško doći do cjeline i željenog efekta, samim tim i uspjeha. Zato su za mene pobjednici oni čije pjesme zažive i postanu hitovi poslije festivala", zaključuje Đurašević.

Maja odustala

Pjevačica Maja Odžaklijevska zbog upale grla morala je da odustane od učešća na ovogodišnjem Beosongu. Tako će numeru “Anđeo s neba” koja je bila namijenjena poznatoj pjevačici, na polufinalnoj večeri koja je na programu 2. marta izvesti Nenad Cvijetić.

Autor pomenute kompozicije je Nikola Burovac, a Odžaklijevska poručuje “ da joj je žao što je morala da odustane, ali da vjeruje u Nenadov uspjeh”.

Bonus video: