Luka Berane: Sve što smo imali je potopljeno - hvala gradskim ocima na tome

Objavom numere "Pusta tama" obilježena je godišnjica rušenja krova na beranskoj Hali sportova
165 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 08:48h

Grupa građana, poznatija u narodu kao “Luka Berane” već duže vrijeme skreće pažnju javnosti svojim raznim aktivnostima kojima, često na satiričan način, ukazuju na probleme u kojima se njihov grad nalazi. Na svojoj Facebook stranici objašnjavaju da je Luka Berane megaprojekat duhovnog, kulturnog i ekonomskog oporavka Berana i sjevera Crne Gore.

Koliko su njihove akcije “prst u oko” lokalnim vlastima pokazuje i to da su iz Opštine svojevremeno pokušali da ugase njihovu Facebook stranicu. Uz razne akcije poput vaterpolo utakmice na Vasovoj vodi i dnevnih novina “Pjongbjeda”, iz “Luke Berane” znaju i kroz muziku da se bore za svoje ciljeve.

Ovog puta, u saradnji sa narodnom pjevačicom Nafijom Kujović, “Luka Berane” je objavila i ekranizovala numeru "Pusta tama", koja se može poslušati na YouTube servisu. Na ovaj način su obilježili godišnjicu rušenja krova na beranskoj Hali sportova.

Kako kažu iz ove grupe, pjesma obrađuje tri teme: beranski sport, mladost i prirodne ljepote njihovog kraja.

Luka Berane i Nafija Kujović - Pusta tama

"To su stvari na kojima su nam mnogi sa pravom zavidjeli. Sve to se pred našim očima uništava i ova pjesma je naš pokušaj da na to ukažemo. Osnovna inspiracija za sve što radimo, pa tako i za ovu pjesmu je naša ljubav prema našem gradu i ljudima koji u njemu žive. Razlog što socijalno angažovane pjesme ne postoje kod nas nije nedostatak tema, već vjerovatno nedostatak nečega drugoga", kazao je Bojan Đaković jedan od autora teksta i muzike.

Pored Nafije Kujović, vokalisti na pjesmi su Hanja Mićović, Nebojša Babović (Brodonačelnik) i Vladimir Đaković (Kapetan). Uz Bojana muziku je radio Novo Brakočević koji se pobrinuo i za aranžman, a tekst Gojko Cimbaljević (PR Luke Berane), dok je bubnjeve odsvirao Blažo Šekularac.

Ovo je treća i do sada najeksplicitnija numera ove grupe, a Đaković kaže da su se na direktniji pristup odlučili zato što se "većina pravila da ne razumije šta kažu" u prethodnim pjesmama koje su obilovale šalom i metaforama.

Što se atmosfere na snimanju spota tiče, sagovornik "Vijesti" kaže da slike govore više od hiljadu riječi, pa se pored osmijeha na njima vidi i da im je vrijeme išlo naruku - bilo je ružno.

Iako “Luka Berane” nije muzički projekat, članovi objašnjavaju da u njihovim glavama postoji veliki broj pjesama koje planiraju da snime. Uskoro se može očekivati "Balada", kojom će pokušati da povećaju natalitet u Beranama

Iako “Luka Berane” nije muzički projekat, članovi objašnjavaju da u njihovim glavama postoji veliki broj pjesama koje planiraju da snime. Uskoro se može očekivati "Balada", kojom će pokušati da povećaju natalitet u Beranama.

"Do sada sve što je urađeno bilo je produkt entuzijazma, ali ukoliko bi se ukazala prilika i našli sponzori za dio benda kojem je muzika jedini izvor prihoda, rado bismo krajem proljeća obradovali auditorijum jednim pravim rok albumom. Za sada ćemo biti zadovoljni ako se pojavimo na “Lake festu”, “Summer festu”, “Ivangrad festu” i uđemo na MTV listu", poručuje Đaković.

Članovi “Luke Berane” uvjereni su da ih očekuje lijepa budućnost i kažu da će se ove godine realizovati najvažniji infrastrukturni projekti.

"Sve što smo imali je potopljeno (hvala gradskim ocima), te su time konačno stvoreni preduslovi za strmoglav rast. Od projekata naročito treba istaći povezivanje Luke sa plovnim kanalom Beograd-Solun i izgradnja pruge Pljevlja-Luka Berane-Peć koja će značajno povećati kapacitet pretovara našeg kontejnerskog terminala, a u punu funkciju će biti stavljen i terminal za rasute terete, pretovarom brašna, prekrupe i opanaka za potrebe štampanja propagandnog materijala za lokalne izbore u Andrijevici, kao i promet sofisticirane opreme, hemijskih olovaka sa logom i kamericom koja sprečava da ruka zadrhti pri zaokruživanju. Tu je i, svakako značajno, ne toliko iz ekonomskih koliko iz estetskih razloga, potapanje Bijelog Polja", saopšteno je iz “Luke”.

Nafijina pjesma ima dušu

Iz “Luke Berane” kažu da im je Nafija Kujović učinila ogromnu čast svojim pristankom da učestvuje u ovom poduhvatu.

"Nafija je živa legenda narodne muzike, iz vremena kada je za pjevanje trebalo imati dušu, a ne neke druge atribute. Kao i naš grad, i Nafka pamti neka mnogo bolja vremena. U poplavi neukusa koja nas obasipa pravi, iskreni umjetnici bivaju zaboravljeni i gurnuti na margine", objašnjava jedan od članova grupe.

Na ovaj način ispravljena je, kako kažu, nepravda koja se jedino u ovakvom društvu može desiti - da "anđeoski glas naše Nafke" ostane nezabilježen na bilo kom nosaču zvuka i da ga pamte samo rijetki koji su bili te sreće da je čuju uživo.

"Sevdah je kažu kad se pjeva i plače istovremeno, a niko bolje od naše Nafije ne zna šta je sevdah", objašnjavaju članovi “Luke Berane”.

Bonus video: