Marović i Tatar predstavili novi projekat: Dobro bilo i njima i publici

Ako nešto ima dobar ritam, možeš da valjaš preko toga bilo što, uz smijeh je kazao Marović
122 pregleda 2 komentar(a)
Blažo Tatar, Ivan Marović, Foto: Dragan Dubljević
Blažo Tatar, Ivan Marović, Foto: Dragan Dubljević
Ažurirano: 31.01.2013. 14:48h

Nastup Ivana Marovića i Blaža Tatara uz podršku DJ Nagarda u utorak veče u podgoričkom kafiću "Alan Ford" donio je nešto sasvim novo na meniju klupskih dešavanja u glavnom gradu Crne Gore.

"Alan Ford" nije bio ispunjen do kraja, ali je bio dovoljno popunjen ako se uzme u obzir eklektičnost muzičkog izraza pomenutog dvojca, čiji je uraganski repertoar trajao svega sat vremena. Bilo je to kratko, a li slatko iskustvo za sve one koji vole otvorene horizonte kada je u pitanju muzika i koji su željni nečeg drugačijeg u odnosu na uglavnom retrogradnu audio ponudu Crne Gore i brda.

Marović uz pomoć klavijatura, sekvencera i semplera i Tatar na akustičnom i električnom bubnju šiju za dva koplja svojom originalnošću i smjelošću i čine gotovo smiješnim sve lokalne kreacije koje nose etiketu "alternativno".

Teško je kategorisati njihov zvuk - plesno kao Prodigy, na momente bučno i neurotično u stilu noise sastava kao Lightning Bolt, slojevito i pored toga što je u pitanju samo dvoje instrumentalista, uz dubstep, trip-hop momente i tek mrvu džeza, Marović i Tatar u ovoj kombinaciji zvuče gotovo nestvarno za prostor sa kojeg dolaze. Prisutni su znali da zaplešu uz njihove ritmove, ali su češće djelovali zatečeni zvučnim udarom na njihove uši.

Još neimenovani projekat dvojice muzičara koji je nastao u septembru prošle godine pokazao je u utorak veče da pretenduje da bude najozbiljnije parče (za naše prostore post) moderne muzike koje Crna Gora ima da ponudi i konačno donosi stvaralaštvo sa petljom koje ima potencijal da uzburka duhove i van područja bivše Jugoslavije, a kako su kasnije kazali članovi benda u razgovoru za “Vijesti” predstavljanje van Balkana im i jeste namjera.

Treba pohvaliti i DJ Nagarda, čiji je set takođe bio nesvakidašnje zvučno putovanje. U prvom djelu, dok je zagrijavao publiku za nastup Marovića i Tatara, Nagard se odlučio za laganiji, ali eksperimentalni IDM/Glitch zvuk dok je veče zatvorio nešto agresivnijim izborom muzike koji je uglavnom naginjao ka drum'n'bassu.

"Bilo mi je super, zadovoljan sam. Publika je bila kul. Bilo nam je zanimljivo da posmatramo njihove reakcije. Ovo jeste sa jedne strane prilično novo i neki kažu da je eksperimentalno, ali sa druge strane vidim da se ljudi zabavlju zbog tog plesnog momenta. Ako nešto ima dobar ritam, možeš da valjaš preko toga bilo što", uz smijeh je kazao Marović nakon svirke.

Pričajući o nastanku ovog projekta, on kaže da je sa Tatarom već neko vrijeme na probama stvarao ovakvu muziku, ali bez ikakvog koncepta već u vidu čiste improvizacije."Sad smo odlučili da izbacimo improvizaciju koliko možemo, da sve bude spakovano i samim tim nam je repertoar dosta kraći. Zabavljamo se već dugo sa ovim, ali smo konkretno počeli da radimo prije par mjeseci", objašnjava on.

Marović je najavio da će pjesme uskoro krenuti da snimaju u svom studiju "Deaf Circuit", a da li će se oni sami pozabaviti produkcijom ili neko drugi još uvijek ne znaju. Postoji već jedan snimak benda objavljen na Soundcloud profilu drugog Marovićevog projekta Zismaer, mada muzičar koji je javnosti poznat i kao član džez sastava Baltazar kaže da su pjesme još uvijek u "beta fazi".

"Mi smo imali svakakvih projekata i bendova, i to je uvijek bilo ekskluzivno, za probrane ljude koji to razumiju. Ovo je prvi put da je dobro i nama i publici", uz smijeh zaključuje Marović.

Bonus video: