Opet nova pravila na Eurosongu: Ukinut žrijeb

Zbog konstantnih izmjena pravila, Turska se odlučila za bojkotuje ovu manifestaciju, pa ove godine neće poslati svog predstavnika
93 pregleda 1 komentar(a)
Loreen, Eurosong, Foto: Reuters
Loreen, Eurosong, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2013. 15:27h

Organizatori muzičkog festivala Eurosong i ove godine su odlučili da uvedu novine kada su u pitanju pravila koja određuju način glasanja i redosljed nastupanja takmičara, pa je ovoga puta ukinut žrijeb.

Ovaj zadatak će preuzeti producenti Evrovizije koji će samostalno odlučiti redosljed nastupa predstavnika 39 država, koliko će ih se takmičiti u maju u Švedskoj, kako bi ovaj šou učinili interesantnijim i spriječili situacije u kojima su dvije ili više pjesama zaredom istog ritma.

Prilikom kreiranja novih pravila, organizator je inspirisao Dječji Eurosong koji se 2012. održao u Amsterdamu, a na kojem su žrijebom izvučeni samo izvođači koji će nastupiti prvi, pretposljednji i posljednji.

Osim ove izmjene koja je izazvala kontroverze, odlučeno je i da susjedne države Danska i Norveška nastupaju u različitim polufinalima, kako bi se osigurala fer raspodjela karata za publiku i fanove.

Prilikom kreiranja novih pravila, organizator je inspirisao Dječji Eurosong koji se 2012. održao u Amsterdamu

Zbog konstantnih izmjena pravila, Turska se odlučila za bojkotuje ovu manifestaciju, pa ove godine neće poslati svog predstavnika. Prema mišljenju državne televizije ove zemlje, prošlogodišnje uvođenje žirija, čiji su glasovi jednake vrijednosti kao i publike koja glasa putem telefona nije fer, kao ni automatski ulazak u finale četiri države koje su osnovale Eurosong i prošlogodišnjeg pobjednika.

Turski fanovi Evrovizije smatraju da je na odustajanje uticalo i uvođenje ovogodišnjih pravila, ali će ova država već sljedeće godine ponovo učestvovati.

Žrijeb za 58. Eurosong koji se održava u Malmeu u Švedskoj, održaće se 17. januara i odlučiće koje države će se predstaviti u kojoj polufinalnoj večeri, ali i koje večeri će glasati pet država koje su direktno plasirane u finale.

Na muzičkom takmičenju koje će se održati 14, 16. i 18. maja Crnu Goru će predstavljati kotorska klapa “Who See, a za sada su poznati izvođači Ukraine, Litvanije, Bjelorusije, Makedonije ispred koje će nastupiti Esma Redžepova i Vlatko Lozanoski i Albanije za koju će pjevati crnogorski izvođač Adrijan Ljuljđuraj i Bledar Sejko.

Bonus video: