Koenova "Hallelujah" je savršenstvo

Pjesmu "Hallelujah", obradili su mnogi, ali pored originalne, nastale 1984, možda najpoznatija je verzija Džefa Baklija
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 10:20h

U knjizi Alana Lajta "The Holy or the Broken: Leonard Cohen, Jeff Buckley, and the Unlikely Ascent of Hallelujah', većina popularnih autora današnjice smatra da je pjesma Leonarda Koena "Hallelujah", najsavršenija na svijetu.

To je, između ostalih kazao, Bono Voks iz benda U2.

Pjesmu "Hallelujah", obradili su mnogi, ali pored originalne, nastale 1984, možda najpoznatija je verzija Džefa Baklija koja se nalazi na njegovom debi albumu "Grace".

Pjevačica Redžina Spektor pjesmu je opisala kao "neuništivu", dok je Patrik Stamp iz grupe Fall Out Boy rekao je da “svaki put kada je čujete zvuči novo”.

Govoreći o svojoj knjizi, Lajt je za "Holivud riporter" kazao: "Želio sam da istražim efekat lavine koji je postigla ova pjesma tokom nekoliko decenija, čime je postala jedna od najvoljenijih, najizvođenijih, ali i najneshvaćenijih pjesama svih vremena."

Samom Koenu je ponekad teško da sluša svoju pjesmu, koja se često izvodi u emisijama o potrazi za novim talentima.

"Da li moramo da je slušamo na kraju svake drame ili u rijaliti emisijama? Ponekad pomislim da možda ne treba toliko da se izvodi, ali u stvari mi je drago što je ljudi i dalje pjevaju", kazao je slavni kanadski kantautor.

Među brojnim umjetnicima koji su, pored Džefa Baklija, izvodili Koenovu pjesmu, za koju Lajt navodi da je "hipnotička sinteza molitve i seksualnosti", su i Bono, Vili Nelson, Rufus Vejnvrajt, Imodžen Hip i Džon Kejl.

Bonus video: