Nagual u Nikšiću i Podgorici: Za snimanje fali para

"Ali realno, gdje da se svira? Zna se kakva nam je scena, pogotovo zimi. Do prije dvije godine nijesmo imali niti jedan festival"
1 komentar(a)
Nagual, Foto: Privatna arhiva
Nagual, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.12.2012. 12:31h

Ovogodišnja ponuda svirki u Montenegro i NK pabu okončaće se kako i dolikuje - nastupom domaćih snaga, a ovog puta su u pitanju nikšićki sastavi malo žešćeg zvuka Gomila nesklada i Nagual. Oni će nastupiti u utorak u Podgorici, a dan kasnije u Nikšiću. Cijena ulaza obje večeri biće jedan euro.

Na svom prvom koncertu u glavnom gradu Crne Gore Nagual će izvesti devet od 11 autorskih pjesama, koliko ima, otkrio je frontmen grupe Vlado Perišić.

"Super nam je što konačno sviramo sa Gomilom, odavno se to planira, drugari smo, a i Igor (Mijanović - basista) svira i sa nama i sa njima. Daćemo 101 posto i to je to, bez mnogo filozofije. I naravno, volio bih da dođe što više ljudi", kaže on.

Apatija bendova

Nagual postoji dvije godine, a svirao je uglavnom na festivalima - Lake festu, Summer festu, Bedem festu...

"Nije pitanje perfekcionizma. Ali realno, gdje da se svira? Zna se kakva nam je scena, pogotovo zimi. Do prije dvije godine nijesmo imali niti jedan festival. Sad je nešto kao krenulo, ali fest je jedno, a klupska scena je drugo. Odradićemo Podgoricu i Nikšić i šta onda? Mislim da se klupska scena manje više svodi na ta dva mjesta, bar trenutno. Ovo sporadično ne računam", objašnjava Perišić.

"Problem mogu biti tekstovi na engleskom, a možda i malo progresivniji muzički izraz, da tako kažem"

Po njegovom mišljenju, uzrok takve situacije djelimično i apatija bendova, koja je opet prema njegovim riječima posljedica višegodišnjeg ili višedecenijskog "cimanja oko svega i svačega".

"Preko prostora za vježbanje i opreme, pa do mjesta za svirke. U jednom momentu dosadi ljudima i batale, pa se opet cimaju i tako u krug. Drugi uzrok je sredina u kojoj smo. Alternativna scena, i da ima razloga da cvjeta, ne može preko noći. Potrebno je vrijeme, tradicija. Ali okej, polako...", priča on.

Nagual je objavio par numera do sada, a Perišić kaže da su zadovoljni reakcijama s obzirom na to da ne sviraju često.

"Problem mogu biti tekstovi na engleskom, a možda i malo progresivniji muzički izraz, da tako kažem. Kod nas su klinci navikli na melodični neki pank rok i slične stvari, pop muzika u distorziranom ruhu", smatra pjevač i gitarista.

Za tekstove na engleskom se, kaže, više odlučio zbog toga što je odrastao slušajući isključivo stranu muziku, nego zbog plana da se pokuša proboj na tržište van ex-Yu.

Pjesme spremne za album

Kreacija im, kako kaže, nije problem. Nove pjesme i ideje konstantno nadolaze, 11 pjesama je već spremno za album.

"Odjednom se pojavilo masu bendova koji rade svoju muziku"

"Snimaćemo kod Bojana Bojanića (Autogeni trening), samo treba naći pare. Samo... (smijeh) kriza drma, sponzori su izumiruća vrsta, ako ih više i ima uopšte, tako da ćemo vjerovatno sve sami finansirati", priča on i dodaje da se nada da će debi Naguala biti objavljen tokom iduće godine.

"Naravno, probaćemo da uradimo nešto više od nadanja, koliko god to izgledalo donkihotovski iz ove perspektive", objašnjava.

Pričajući o tome kako je nikšićka lokalna scena dosta aktivnija od podgoričke, iako ne na zadovoljavajućem nivou, Perišić smatra da je ključni trenutak bilo otvaranje "Basement" studija Ivana Perovića prije par godina.

"Tada je krenulo baš fino. Odjednom se pojavilo masu bendova koji rade svoju muziku. Šteta što nije opstao studio, ali eto Bojan (Bojanić) je tu sad, pa ćemo vidjeti. I naravno, ona stara - Nikšić je vazda bio rokerski grad i te fore", kaže on uz osmijeh.

Bonus video: