Who See na Eurosongu: Dobro je što idu dobri momci

Jedna stvar ipak, nije jasna muzičkom kritičaru iz Bara - zašto je i ko odlučio da naša država sljedeće godine učestvuje na „Eurosongu“
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2012. 17:58h

Baš kao i prošle godine, nižu se brojne reakcije na odabir crnogorskog predstavnika za Eurosong u Malmeu, gdje će nas predstavljati rep duet Who See.

Muzički kritičar “Monitora” Željko Milović kaže da je dobro što se u Švedsku šalje regionalno poznat dvojac, uz dilemu da li fanovi kotorskog tandema uopšte zarezuju evroviziju.

“Naravno, riječ je o urbanom bendu, koji će, ako ništa drugo, evropskoj publici prezentovati dah drugačije, modernije Crne Gore. Valja sačekati pjesmu, pa reći nešto konkretnije, ali je jedno od osnovnih pitanja da li će repovati na engleskom ili našem jeziku. Tu su u rascjepu: ako to bude na našem, teško da će iko shvatiti kakvu su poruku momci htjeli prenijeti jer će ih malo ko razumjeti, a ako bude na engleskom izgubiće se osnovna nit ovdašnjeg mentaliteta po kojoj su postali poznati i koja čini suštinu njihovog rada”, kaže Milović.

On napominje da ne treba unaprijed stvoriti klimu pesimizma da od uspjeha nema ništa, jer u slučaju „Eurosonga“ nema nikakvih pravila. Odavno je taj muzičko-scenski spektakl prestao da bude događaj gdje preovladava lijepa, svima ugodna melodija, i postao paravan za prezentaciju najrazličitijih koncepata i viđenja savremenog šou-biznisa, od virtuoznosti do bizarnosti, kaže Milović.

“Lista stilski i koncepsijski različitih učesnika u posljednjih deset godina daje potvdu ovoj tezi, a sigurno je da i Who See, uz pametan odabir i realizaciju projekta, mogu tu naći svoje mjesto”.

Jedna stvar ipak, nije jasna muzičkom kritičaru iz Bara - zašto je i ko odlučio da naša država sljedeće godine učestvuje na „Eurosongu“.

“S obzirom na finansijsku situaciju u kojoj se nalazi javni servis RTCG, to djeluje kao potpuno nelogičan potez. Pa, zar prije samo nekoliko dana nismo bili svjedoci kako naša televizija nije imala izvještača sa Evropskog rukometnog prvenstva u Beogradu, sportskog takmičenja sa koga su naše cure donijele zlato, samo radi činjenice da nisu imali novaca za dnevnice novinara?

Odakle su se sad stvorile tolike pare da bi mi poslali našeg predstavnika u Malme? Prošle godine je samo kotizacija iznosila 23.000 eura, a gdje su izrada pjesme, spota, i ono najvažnije - troškovi mašinerije koja mora da prati projekat, ako se išta želi uraditi, od obilazaka zemalja učesnica do „plivanja“ u raznim nemuzičkim sferama koje i imaju najjači uticaj na „Eurosong”.

Sabrija Vulić iz RTCG rekao je nedavno, u ime Javnog servisa, da je „poenta bilo kojeg učestvovanja na ovakvim takmičenjima da predstavimo svoju državu, ne samo u muzičkom smislu, već i njene kapacitete, u prvom redu turističke“.

“Svakako da ima svrsishodnijih i jeftinijih načina turističke promocije od tri minuta nastupa nekog crnogorskog izvođača na kičastoj manifestaciji lakih nota. Osim toga, ako je poenta samo „predstavljanje države“, čemu uopšte takmičenje i želja za visokim plasmanom? Ili su se u RTCG unaprijed pomirili s tim da od toga neće biti ništa”, pita se Milović

Šteta što ne ide Sergej...

Član beogradskog hip-hop sastava Bad Copy Bdat Džutim postavio je vijest o bokeškom dvojcu na svom tviter nalogu, a odgovarajući na pitanje da li bi on otišao na Evroviziju napisao: “Uvijek, smijeh bi bio, a biće smijeh i sa njima”.

Na Fejsbuk stranicama Who See-a i “Vijesti” fanovi su različito reagovali. Počele su opet prozivke, kao i prošle godine kada je Rambo Amadeus prihvatio poziv RTCG. “Svaka čast momci, konačno ste se prodali. Jeste li bar dobre pare uzeli? Što ćete kad vam Sale Popović GRAND da ponudu?”.

“Dobri su momci, ali ne znam što će ni njima ni nama taj trećerzredni kičerajski festival, bez ikakve autentičnosti, kom se u Evropi ne pridaje više nikakav značaj. Gledaju ga samo Balkanci i zemlje Istočnog bloka. Napravili su iskorak, uspjeli na MTV-ju...trebalo bi da postavljaju standarde,a ne da ih srozavaju!” stoji u jednom od komentara.

Dio publike skeptičan je po pitanju kako će rep sastav proći na pop tamičenju, pa se mogu vidjeti komentari poupt: “Repovanje na jeziku koji niko ne razumije. Zvuči vrlo obećavajuće...”

Zanimljivo je da se u više komentara publike može vidjeti da su mnogi kao predstavnika Crne Gore vidjeli Sergeja Ćetkovića. “Šteta što ne ide Sergej ... “ iako mi je favorit “Sergiša” bio i Who see ce se proslaviti dobro”.

Galerija

Bonus video: